[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Kako mafija regrutuje jugoslovenske azilante u Holandiji

Garda "barona droge"

Vrbuju ih po kampovima gde čekaju odobrenje za azil. Kontakt sa zemljacima koji su se u Amsterdamu i Roterdamu već odomaćili

Najviše kriminalaca među bivšim Jugoslovenima u Holandiji regrutuje se u centrima za azilante - zaključak je još neobjavljenog istraživanja koje je sprovela ekipa sa Erasmus univerziteta u Roterdamu - piše amsterdamski dnevnik "Trau".

Marion van San intervjuisala je za potrebe ovog istraživanja 40 bivših Jugoslovena između 18 i 30 godina starosti, koji zbog različitih kriminalnih dela odslužuju kazne u holandskim zatvorima.

Konačni rezultati koji bi trebalo da daju kompletniju sliku o tome koliko stranci i pripadnici manjina "participiraju" u kriminalnim aktivnostima u Holandiji biće poznati u septembru.

Međutim, već sada je jasno da kriminalci iz bivše Jugoslavije dolaze najčešće iz kruga onih koji traže azil.
- Ovde nije reč o sitnim prekršajima - navodi Van San pokazujući šemu ulaska u kriminalni krug.

Najveći broj muškaraca koji dolaze iz bivše Jugoslavije prijavljuju se u Holandiji kao dezerteri koji su odbili da idu u vojsku. Kada od Holandije zatraže azil, započinje procedura provere valjanosti podataka, koja može da traje do četiri godine.

Za to vreme azilant je smešten u odgovarajućem centru, najčešće u mizernim uslovima bivše kasarne, pretvorene u centar za zajednički smještaj ili u kamp-kućicama.

Osim hrane i smeštaja, azilanti nemaju pravo na rad ili školovanje. Od države dobijaju džeparac koji iznosi nešto manje od 40 evra sedmično po osobi.

Nakon izvesnog vremena dešavaju se prve krađe, najčešće "sitne" - par cipela ili deo odeće.

Najveći broj azilanata iz bivše Jugoslavije nisu bivši kriminalci niti imaju veze sa kriminalnim krugovima u Holandiji.

- Što duže borave, češće se uspostavljaju takvi kontakti. Oni koji su ovde počinili teške zločine, učinili su to najčešće za račun ovdašnjih "barona droge" (tako u Holandiji nazivaju dilere koji pokrivaju određene gradove, odnosno provincije) kao njihova "telesna garda", kaže Van San.

Osim kontakata sa holandskim bandama, bivši Jugosloveni uspostavljaju veze i sa "zemljacima": u Amsterdamu i Roterdamu su upravo bivši Jugosloveni najveći šverceri oružja.

Prema istraživanju Univerziteta u Najmegenu, najveći deo od oko 18.000 komada raznog oružja godišnje dolazi u Holandiju iz Hrvatske i Češke, a među najveće dilere ubraja se grupa od 15 do 25 stanovnika biše Jugoslavije, koji unesu četiri hiljade komada oružja godišnje.

Šverc iz "male Jugoslavije", Srbije i Crne Gore, prestao je još 1999. godine, nakon NATO bombardovanja Jugoslavije. Tada su, kaže se u izveštaju, uništene fabrike za proizvodnju oružja. Put azilanta koji se nađe u krugu kriminala najčešće završava u zatvoru, a nakon odležane kazne sledi proterivanje iz Holandije.

Broj azilanata koji se u Holandiji izbore za pravo o(p)stanka dobijanjem legalne dozvole za boravak, odnosno priznavanjem prava na azil, meri se jednocifrenim procentima.

Nakon strože kontrole granica i uvođenja pravila o "prvoj selekciji" (odmah po dolasku u Holandiju azilant daje prvu izjavu na osnovu koje nadležna služba u roku od 48 časova odlučuje o tome da li dotična osoba uopšte ima pravo da podnese zahtev za azil), nova desna vladajuća koalicija će još više pooštriti uslove za ulazak u zemlju.

Efekti ovakve politike vidljivi su i u podacima iz Službe za imigraciju i naturalizaciju, popularno nazvane "policija za strance" - skoro polovina od oko tri hiljade zaposlenih moraće da od naredne godine potraži drugi posao.

GORAN TRKULJA


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

14:56h

Kako mafija regrutuje jugoslovenske azilante u Holandiji

15:19h

Najezda noćnih ptica u sred bela dana u dolini Mlave

15:44h

Reporteri "Glasa" proverili kako životinje u beogradskom zoološkom vrtu preživljavaju pakleno leto

16:18h

Prvi "Karavan džipova Svrljig 2002" u organizaciji Safari kluba

 


     


FastCounter by LinkExchange