[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Mlađan Dinkić, guverner NBJ, pozvao štediše Dafiment banke u Jugoskandik

Rok za prijave tri meseca

Za Dafinine štediše isplata od septembra, Jugoskandikove od kraja novembra

BEOGRAD - Do 1. avgusta Republička vlada bi trebalo da objavi odluku o uputstvima za primenu nedavno usvojenih zakona za isplatu stare devizne štednje i štednje kod Dafiment banke i Jugoskandika, tako da bi isplata ovogodišnje rate od 280 evra za štediše Dafiment banke mogla da počne u septembru, a za Jugoskandikove, kad se sredi dokumentacija, verovatno od kraja novembra ove godine, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Mlađan Dinkić, guverner NBJ.

Ove štediše bi, po njegovim rečima, trebalo ugovore, štedne knjižice ili njihove kopije i potvrde o ranijim podizanjima da dostave na beogradsku adresu Diplomatska kolonija 22., a sve informacije mogu dobiti na telefon 011- 661295. Na ovom broju, štediše Dafiment banke, koje su već predale dokumentaciju Trgovinskom sudu, mogu i da izvrše proveru, a guverner ističe da je do sada već 30 odsto ovih potraživanja pregledano, usaglašeno i spremno za isplatu.

Preuzimanje pet banaka
- Tokom leta biće okočani pregovori i pet domaćih banaka će biti preuzete u većinsko vlasništvo inostranih banaka. Reč je o dve grčke, jednoj austrijskoj, jednoj holandskoj i jednoj banci sa mešovitim stranim kapitalom. Kada se posao okonča NBJ će objaviti njihova imena, a među stranim banakam nalazi se i jedno "veliko ime", rekao je Dinkić koji tvrdi da cena ulaska na ovo tržište raste i da će biti visoka. Do sada je u zakup izdato 155 ekspozitura banaka u stečaju, a prodate su i prve zgrade. Inače, od prošle nedelje Centro banka se više ne nalazi pod administracijom NBJ, jer je ispunila sve uslove zbog kojih su ove mere bile uvedene.

Isplatu će, inače, verovatno obavljati Nacionalna štedionica i na njenim šalterima će štediše Dafiment banke moći da podignu potvrde i obaveste se o vremenu kada će podići svoje devize.

Dinamika isplate je ista kao i za stare devizne štediše, a razlika je u tome što se štedišama Dafiment banke ne obračunavaju kamate i isplaćuje im se glavnica, umanjena za ranije podignute kamate. Ko je bio te sreće da je, dok je ova banka radila, preko kamata podigao više nego što je uložio, prosto rečeno dobro je prošao, objašnjava guverner. Valja naglasiti i da je za prijavu potraživanja i dostavljanje dokumentacije dat rok od tri meseca, počev od objavljivanja odluke Republičke vlade, a posle toga se ona više neće primati. Za štediše Jugoskandika, koji su naknadno uneti u zakon, tek treba da počne ceo ovaj proces.

Bez provizije za žito
Nijedna banka više ne naplaćuje građanima proviziju za podizanje gotovine, istakao je guverner objasnivši da je centralna banka, pošto je u toku otkup pšenice, odlučila u dogovoru sa Direkcijom za robne rezerve da zemljoradničke zadruge budu oslobođene plaćanja provizije od jedan odsto za podizanje gotovine radi isplate prve rate za otkupljenu pšenicu. Međutim, pošto toga kod druge i treće rate neće biti, zemljoradnici treba da otvore račune u bankama, gde neće morati da plate proviziju kada budu dizali svoj novac u kešu. Da se banke ne bi izgovarale na to da seljaci nemaju druge prihode, novac mogu da dobiju preko dinarskih štednih knjižica, žiro računa za fizička lica ili tekićih računa, objašnjava Dinkić.

Nakon pomenute odluke vlade, biće izvršena konverzija ukupne stare devizne štednje u obveznice, čime štediše dobijaju mogućnost da biraju hoće li čekati njenu isplatu u predviđenim godišnjnim ratama, ili će deo ili sve obveznice prodati i odmah dobiti novac, naravno uz određeni diskont, objašnjava guverner ističući da će ubuduće trgovanje obvaeznicama biti znatno uprošćeno i obavljaće se praktično preko bankarskih šaltera. Do sada je, inače, prodato na berzi obveznica za 16 miliona evra.

Na ponudu NBJ o menjačkim poslovima u Crnoj Gori do sada su pozitivno odgovorile tri crnogorske banke, a po Dinkićevim rečima, crnogorskom ministru za finansije i predsedniku Saveta tamošnje Centralne banke upućeni su pisma i predlozi za odvijanje platnog prometa u dinarima za pravna lica u Srbiji i Crnoj Gori, što bi znatno snizilo troškove za preduzeća. Isto je otposlato i na adresu Evropske unije, koja je informisana da su takva rešenja moguća i tehnički razrađena.

Suština je da bi preduzeća mogla da biraju da li hoće platni promet da obavljaju u dinarima ili evrima, a u prvom slučaju to bi mogla preko posebnih računa u određenim bankama, dok se NBJ, shodno članu 8. statuta MMF-a, obavezuje da će od banaka otkupiti sav višak dinara, objašnjava Dinkić.

To joj omogućavaju devizne rezerve koje su kod NBJ dostigle iznos od 1,832 milijarde dolara, odnosno zajedno sa deviznim rezervama poslovnih banaka iznose 2,7 milijardi dolara.

Putarina u dinarima
U 477 kontrola otkriveno je 241 kršenje zakona o deviznom poslovanju i podneto je isto toliko prijava. Uskoro, u drugoj fazi, biće oduzimane devize od onih koji su naplaćivali u stranoj valuti, umesto u dinarima. Od 25. jula počeće i naplata putarina u dinarima za vozače sa inostranim tablicama, kojima se neće isplatiti da devize ne zamene na granici, jer će se na naplatnim rampama zamena vršiti uz proviziju od 20 odsto, podseća Dinkić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Dinkić pozvao štediše Dafiment banke: Rok za prijave tri meseca

17:28h

Mobtel ponudio tri nova tarifna paketa

17:43h

Akcizna roba u slobodnim zonama

17:59h

Prve olakšice za priključenje na toplovode

18:11h

Gordana Dostanić, v.d. direktora Beogradske berze: Mali akcionari treba da se udruže

18:27h

Vlahović o zaštiti malih akcionara

18:46h

Izmene Zakona o preduzećima     


FastCounter by LinkExchange