[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Posle trojnog sarajevskog samita

Islamisti spremali
atentat na Koštunicu

Hamas spremao napad PVO raketama na avion predsednika SRJ

SARAJEVO (Tanjug, Srna) - Obaveštajci zapadnih zemalja u Sarajevu imali su pouzdane informacije da jedna ekstremna islamistička organizacija priprema atentat na predsednika SRJ Vojislava Koštunicu, zbog čega su uoči i u vreme održavanja sarajevskog samita preduzete jake mere obezbeđenja, potvrdio je Tanjugu jedan visoki zvaničnik BiH.

Rusi prvi saznali
Navodeći da je i obaveštajna služba SRJ znala za ove pretnje, "Ekstra magazin" piše "da je i jugoslovensku, kao i zapadne obaveštajne službe informacijama o pretnjama Koštunici snabdela ruska obaveštajna služba FSB, koja važi za najboljeg poznavaoca islamskih ekstremističkih grupa i koja je i američke obaveštajce obavestila o napadu Al Kaide Osame bin Ladena na Njujork, čak tri meseca pre nego što su se dogodili napadi na SAD".

Prema nepotvrđenim izvorima, islamski militanti su u Travniku, u srednjoj Bosni, spremali napad PVO projektilima na letelicu kojom je na samit doputovao predsednik Koštunica sa saradnicima.

Reč je o raketama (strelama) iz vojnog skladišta u Travniku koje pripada bošnjačkom delu Armije BiH. Izvor Tanjuga tvrdi da su "strele iz skladišta bile u rukama militantne islamske organizacije Hamas, koja ima ogranak u BiH". Glavni štab UN u Sarajevu raspolagao je ovim informacijama dva dana pre održavanja sarajevskog samita.

Štaviše, predstavnici međunarodne zajednice razmatrali su i mogućnost da se odloži samit šefova država BiH, SRJ i Hrvatske. Međutim, šef misije UN u BiH Žak Klajn je, prema pisanju nekih medija, u prošli petak razgovarao s Koštunicom i upoznao ga s pretnjama, prepuštajući mu da sam odluči da li će doći u Sarajevo.


vesti po rubrikama

^balkan

16:02h

Islamisti spremali atentat na Koštunicu u Sarajevu

16:11h

Skoplje: Trideset pet godina nepriznate MPC

16:23h

Trebinje: Naselje Ivanica posle 11 godina dobilo struju

16:29h

Eksplozija u rumunskom rudniku

16:37h

Rumunski carinici otkrili prevaru: Lažnu opaticu odali kondomi

16:48h

Sfor u BiH napušta 300 Kanađana

     


     


FastCounter by LinkExchange