[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Razgovori sa Dragišom Giletom Đurićem (20)

Svađao se zbog Srbije

Piše: Petar Lazić

LAZIĆ: Vratimo se Krcunu i Zvezdi.
ĐURIĆ: Krcun se oko gradnje Zvezdinog stadiona pravio da ništa ne zna, a svaka cigla je ugrađena sa njegovim znanjem. Pare je republička Vlada davala Fondu za fizičku kulturu, čiji sam ja bio predsednik, a Fond je uplaćivao zvezdi da niko ne zna. Kada su oficiri na zborovima počeli da dižu dževu, Krcun nam je rekao: "Samo ne brbljajte... a kada stadion bude gotov, onda ćemo pričati".

LAZIĆ: Danas je u modi da se političari pojavljuju u javnosti sa obezbeđenjem. Kako je izgledalo Krcunovo kretanje po gradu?
ĐURIĆ: Imao je tog Lomića koji je umro posle sudara. Nikad nisam video da je imao nekakvo obezbeđenje... niti kada je bio u kafani... niti na bilo kom drugom mestu.

LAZIĆ: Porodica?
ĐURIĆ: Žena mu je bila Zina Bjelić, sa Raba. Imao je dva sina i ćerku. Sada sve troje žive u Americi. Jedan sin je odličan slikar, a drugi režiser i montažer na televiziji.

LAZIĆ: Kada sam pitao za porodicu, mislio sam pre svega na roditelje.
ĐURIĆ: Krcunova mama je priča za sebe... Stekao sam utisak da ne voli Tita. To je bilo posle Krcunove smrti. U jednom razgovoru, ona mene pita zašto nemam prsten. Pitao sam je zašto me to pita. Tada mi je rekla: "Pa kad drug Tito nosi onoliko prstenje, zašto i ti ne nosiš prsten?" To podbadanje sam razumeo kao njenu antipatiju prema Titu. Čuo sam priču da je Vojkan Lukić rekao: "Dabo, tvog Sloba ubi vojska, ne smem da pričam!" Proverio sam kod njegove sestre Pinje da li je to tačno, ona je rekla da nije, da je to neko izmislio.

LAZIĆ: A kakvo je Tvoje mišljenje o njegovoj pogibiji?
ĐURIĆ: Ja sam bio u Karađorđevu u lovu kad sam čuo da je Krcun poginuo. Seo sam u kola i odjurio na lice mesta. Mislim da nije ubijen. Prvo, u oldsmobilu je bilo njih petoro: Krcun i Laza su poginuli, šofer Lomić je teško povređen i naknadno je umro, a Ljuba Mijatović i Olga Živković su i dan-danas živi. Oldsmobil se okrenuo na klizavici, ali da nije udario usred drveta pri punoj brzini, da je prošao pola metra levo ili desno, oni bi svi ostali živi. To mi sve deluje naivno ako se veruje u priču o atentatu, iako je, navodno, Krcun to jutro doživeo nekakve kritike u CK, posle čega je seo u kola i krenuo u Užice na oblasnu konferenciju SK. Sve miriše da je tu nešto bilo nejasno i da je on bio u nekakvoj nemilosti, ali meni to ne liči na ubistvo... Kao što je Vlada Jovičić bubnuo da je Ivanova ćerka ubijena od strane Mire Marković... Ja u to ne verujem. Da je nekakva kamiončina ljuljnula u oldsmobil, to bi bilo nešto što je vojska ili policija pripremila... kao ovo sa Vukom Draškovićem na Ibarskoj magistrali. To je evidentno pripremljen atentat. A ovo, da se auto okrene nasred puta, iskliza i da udari baš u drvo... i pola njih da ostane živo a pola ih pogine - ne mogu i neću da verujem u to.

LAZIĆ: Šta je sa pričom o sukobu Krcuna i Tita? Navodno je on bio jedini koji se pred Titom bahato ponašao...
ĐURIĆ: Čista izmišljotina. Znam ovo: bila je godišnjica nekog srpskog ustanka i bio je tu i Tito. Krcun je ustao da nazdravi i rekao: "Druže Tito, evo danas slavimo Karađorđa. Pošto je on sto žena promenio, da je na vlasti tada bila naša partija, on bi bio isključen." Ponašao se ležerno i prema Titu i prema svima ostalima. Bahato - ne. Verovatno je ta njegova linija nailazila na nerazumevanje, pogotovo otkad je postao predsednik Vlade. On se borio da Srbija dobije što više u toj međujugoslovenskoj preraspodeli, pa je verovatno to nailazilo na antipatije Vladimira Bakarića, Edvarda Kardelja i nekih drugih koji su imali sasvim drugačije ideje. Ne mislim da je Kardelj hteo da krade za Sloveniju, ali mu je smetalo da se u jednoj sredini pojavi ozbiljan krug ljudi koji pokušava što više da pridobije za svoju sredinu, a još je ta sredina Srbija...

nastaviće se


vesti po rubrikama

^feljton

16:09h

Razgovori sa Dragišom Giletom Đurićem (20): Svađao se zbog Srbije

16:17h

Milan Stojadinović ni rat ni pakt (66): Ubistvo kralja bilo najavljeno     


FastCounter by LinkExchange