[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 1. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Kruševačke trojke proslavile prvi rođendan

Ljubav s lepom Bugarkom

KRUŠEVAC - Upoznali su se na letovanju, zavoleli i venčali. Danas imaju Moniku, ali i Mariju, Jelenu i Anđelu, koje su svojevrstan medicinski fenomen.

"Najgore je prošlo" - kaže baka Bosa, dok prilazimo velikoj dvospratnoj kući, a padinom Bagdale u susret nam žure tri male devojčice, na nesigurnim bucmastim nožicama. Još nisu prohodale, pa ih pridržavaju druga baka Minka i komšinica Danica. Kruševačke trojke, Marija, Jelena i Anđela, potpuno su različite po liku i karakteru, koji brižni roditelji već sada procenjuju.

Najstarija, Marija, je najnemirnija, skače iz šetalice i tata Saša je zove Indijana Džons. Samo minut mlađa Jelena je mirna kao bubica, prava mala pametnica, buni se samo kada je gladna. Najmlađa Anđela ( takođe minut razlike) već pokazuje da će biti borac, otima flašicu, igračke.

Mali medicinski fenomen
Interesantno je da su trojke rođene u devetom mesecu, znači na vreme, i da su na svet došle sa sasvim pristojnom težinom, što je takođe mali medicinski fenomen. Nije sve išlo tako glatko. Lekari su Raičevićima predočili sve rizike trudnoće i porođaja.

A priča je počela pre dvanaest godina na letovanju u Bugarskoj, gde je Saša upoznao Venetu. Razdaljina između Kruševca i Stare Zagore nije ih razdvojila i oni su se narednog leta venčali. Posle četiri godine rodila se Monika, a otprilike za peti rođendan dobila je tri sestrice.

Poslednja dva meseca Veneta je preležala u bolnici uz stalnu lekarsku kontrolu. Porođaj, iako carskim rezom, prouzrokovao je niz problema do riskantnog pada vitalnih funkcija majke. Usled naglog gubitka težine i jakog krvarenja otkazali su prvo bubrezi, a ravno 24 sata ekipa lekara borila se za život pacijentkinje.

"U trenutku kada su me otpisali sve je krenulo nabolje" - kaže Veneta, koja odlično govori srpski, mnogo pravilnije od mnogih koji su ovde rođeni:

"Mi smo se odlučili na taj rizik, mada stvarno umalo glavu da izgubim. Na porođaju sam imala 80 odsto oštećenje vida, ali je sada skoro sve u redu."

Devojčice su dobro napredovale. Anđela je imala 2. 850 grama, a Marija i Jelena po 2.600. Roditeljima nisu stvarale mnogo glavobolja, čak nisu ni plakale u isto vreme. Bake su u ovakvim situacijama nezamenljive, a koliko može pomaže i deda Miša. Ne treba zaboraviti da je i mala Monika učestvovala u opštoj gužvi, a da ipak ne bude zapostavljena pored tri bebe svi su se trudili. Samo je mnogo patila za majkom, od koje je nedeljama pred porođaj bila odvojena, koja je konačno došla, ali opet nije bila samo njena.

Prve kruševačke trojke u novom milenijumu, prve i u nizu proteklih godina u ovom gradu nisu rezultat lečenja steriliteta, kako se to obično dešava. Blizanaca, saznajemo, ima puno među Venetinim rođacima i precima. Ovo nije ni priča o mnogočlanoj siromašnoj porodici, jer tata Saša ima privatnu firmu. Ovo je samo priča o ljubavi koja je sve pobedila.

N. E. STANISAVLJEVIĆ


vesti po rubrikama

^Regioni

18:02h Nova arheološka istraživanja na području Sremske Mitrovice

18:09h

Herceg Novi: Turistički dileri beru kajmak

18:11h U niškoj Hitnoj pomoći beleže uvećan broj ujeda krpelja
18:16h Na Lagatoru gradnja crkve počinje 1. jula
18:23h Krpljenje udarnih rupa u Nišu biće završeno do sredine jula
18:27h Direktor borskog "Vodovoda" tvrdi: Slatina dva dana bez vode
18:34h U Boki Kotorskoj sedam hiljada gostiju
18:41h Kruševačke trojke proslavile prvi rođendan
18:49h U niškom preduzeću za puteve: Investicije donose poslove
18:53h U Bukovičkoj Banji letovanje prema džepu
18:58h Na izletištu Devojački bunar, kompletna turistička ponuda
19:02h Aleksinac: Dok se renovira Dom zdravlja, traže se donacije za opremu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange