[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 21. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Vlada ukinula deset osnovnih škola, formirano šest novih

Umesto Jedanaeste, Osma gimnazija

"Bela kuga" u poslednjoj dekadi prepolovila broj osnovaca

BEOGRAD - Dr Gašo Knežević, ministar prosvete i sporta, objavio je juče da je Vlada Srbije ukinula devet osnovnih škola i osnovala pet novih i da je ukinuta Jedanaesta beogradska gimnazija, a umesto nje formirana Osma, u istom prostoru.

Ukinute su osnovne škole "Dositej Obradović", "Maksim Gorki", "Miloš Matijević Mrša", "Ćirilo i Metodije", "Dragica Pravica, "1.300 kaplara", "Despot Stefan Lazarević", "Vukica Mitrović" i "Vladimir Iljič Lenjin", a osnovane "Dositej Obradović", "Ćirilo i Metodije", "1.300 kaplara", "Despot Stefan Lazarević" i "Borislav Pekić"- na Bežanijskoj kosi.

Slučaj Jedanaeste gimnazije
- Jedanaesta beogradska gimnazija već dugo pokazuje dekadentnost koja je išla do ivice kriminala. Znali smo da je u toj i u Gimnaziji "Sveti Sava" stanje problematično, ali za razliku od "Svetog Save", Jedanaesta nije uspela da nadoknadi propuste. Deci koja su konkurisala za upis u Jedanaestu ostaje šifra u toj školi, a Dvanaesta gimnazija će preuzeti popravne ispite i dnevnike - rekao je dr Gašo Knežević. Na novinarsko pitanje da li će biti otkaza u Jedanaestoj, ministar je odgovorio potvrdno.

- Poslednjih 10 godina "bela kuga" je skoro prepolovila broj učenika u osnovnom obrazovanju. U jednoj školi ove godine upisano je samo 20 đaka. Škole su radile samo u jednoj smeni, imamo neracionalno korišćenje školskog prostora, zato i ima dvostruko više ugašenih od novootvorenih škola. Deca nastavljaju da uče sa svojim razredom i nastavnicima, a jedine posledice zbog ove racionalizacije snosiće direktori i administracija - saopštio je ministar.

On je objasnio da se na ovaj način rešavaju prostorne teškoće za tri srednje škole. Zubotehnička je, po ministrovoj oceni, konačno dobila prostor koji zaslužuje u koji će smestiti i opremu koju će kupiti od donacije, vrednu milion evra. Novi prostor dobila je i Turistička i Škola za negu lepote.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h U Skupštini Srbije juče bio dan za glasanje
16:24h U Okružnom sudu u Beogradu: Potpisi za smenu Batića
16:37h Na 30 stepeni juče malo penzionera na protestu
16:43h U nekim opštinama skoro trećina đaka pala na prijemnim ispitima
16:56h Vlada ukinula deset osnovnih škola, formirano šest novih
17:12h Uhapšeni zbog uzimanja i davanja mita za invalidske penzije
17:27h Zelena karta za 245 građana SRJ
17:33h Poslednjih dana najezda gmizavaca u Nišu
17:51h Bor: Negotinac "švercovao" Irance i Avganistance
   


     


FastCounter by LinkExchange