[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Milan Stojadinović - ni rat ni pakt (35)

Carinski rat s Austrijom

Taj carinski rat, koji je trajao od jula 1906. do jula 1910. ironično se nazivao u svetskoj štampi „svinjski rat"

Dr Paču vodio je sa Austro-Ugarskom vrlo uspešan „carinski rat". Da bi izvršila političku presiju na Srbiju, bečka vlada bi, s vremena na vreme, zabranila uvoz živih svinja, jednog vrlo važnog srpskog izvoznog artikla. Otuda se u svetskoj štampi taj carinski rat, koji je trajao od jula 1906. do jula 1910. ironično nazivao „svinjski rat" („La guerre des cochons"). Na to je srpska vlada odgovorila podizanjem klanica da bi se izvozile prerađevine od mesa, a ne stoka u živom stanju. Tražene su nove pijace za srpski izvoz: u Nemačkoj, Egiptu, itd.

Ministar finansija Paču izradio je i autonomnu carinsku tarifu koja je sa minimalnim i maksimalnim stavovima bila baza za trgovinske pregovore sa stranim državama i naterivala ih da prave ugovore sa Srbijom, kako njihovi izvozni artikli ne bi morali da plaćaju maksimalne stavove. Tako je dr Paču bio veliki reformator naše carinske politike, uvodeći „specifičnu carinu" na mesto dotadašnje carine „ad valorem".

Prihodi od carina su se udvostručili. Uopšte, on je uveo red u državne finansije, učinio kraj ranijim budžetskim deficitima i finansijski spremio Srbiju za velike zadatke koji su je očekivali. U ovom cilju poslužio se i zaključivanjem zajmova u inostranstvu. On je smatran za veliki finansijski autoritet i to ne samo u redovima Radikalne stranke.

Njega do tada još nisam imao prilike da lično upoznam, ali kao markantnu figuru u našem političkom životu često sam ga posmatrao sa galerije u Narodnoj skupštini, koju sam još kao student voleo da posećujem. Padala je u oči njegova krupna glava sa bujnom kosom, visoko čelo i malo buljave oči, lepo negovana brada i mali trbuščić. Ličio je na nekog bankara i kapitalistu.

Sretao sam ga po koji put kako se vozi u fijakeru kad ide u ministarstvo finansija, jer je imao priličan broj kilograma težine i nije mu bilo lako ići peške, kao što je to radila većina ministara u ono vreme. Jedini izuzetak bio je onda vrlo mladi ministar narodne privrede dr Velizar Janković, koji se prkosno vozio ulicama u novom fijakeru, sa gumenim točkovima i upregnutim besnim vrancima.

To mu opozicija u parlamentu nije mogla da oprosti. No opoziciji nije se sviđalo ni to što je ministar finansija išao peške. Onda se govorilo: „Pačuov trbuh valja se niz London!" To zato, što se kafana „London", pored koje je on morao da prođe, nalazila na terenu višem od mesta gde se nalazilo Ministarstvo finansija, te se išlo ulicom nizbrdo.

Predveče, izlazeći iz kancelarije, dr Paču je imao običaj da svrati u restoran „Imperijal", u Vasinoj ulici, na kriglu piva. Taj restoran bio je renomiran po odličnom pivu „Bajloni" i vrlo ukusnim mezelucima: ražnjići, ćevapčići, slane kifle s kajmakom, užička pršuta i suve kobasice. On je bio „gourmet". Voleo je da pojede i popije, ali samo prvoklasne i retke stvari.

Da me upozna sa ministrom Pačuom primio je na sebe načelnik Državnog računovodstva Avram Lević.

To je bio vrlo okretan, inteligentan, praktičan, punačak državni činovnik koji je sa malom prethodnom spremom (imao je samo srednju školu), zauzimao vrlo važno mesto u ministarstvu finansija, upravo najvažnije posle ministra. On je sastavljao državni budžet, odobravao kredite, rukovao državnom blagajnom. On je bio taj koji bi imao da kaže za nešto „ima kredit", a za drugo da „nema"; ili kojeg državnog liferanta treba isplatiti pre, a koga docnije. Pre toga bio je šef knjigovodstva u Upravi državnih monopola i tu se istakao svojim radom na knjigovodstvu.

Dr Paču je znao za taj Levićev uspeh i zato ga je doveo za načelnika u ministarstvo finansija, gde je takođe pokazao iste sposobnosti u organizovanju knjigovodstva. On je upravo bio samo dobar šef knjigovodstva, dok je druga pitanja iz državnih finansija, a osobito pitanja teorijska i naučna, malo poznavao. Ipak je taj nedostatak nadoknađivao praktičnim znanjem iz bankarstva i trgovine i kao većina u radu, a imao i veliki broj poznanstava među beogradskim trgovcima i industrijalcima u zemlji, preko ovih i u inostranstvu, od kojih veliki broj njegovih saplemenika. Sve je to pripomoglo Leviću da dobije ugled i prestiž u državnoj administraciji, veći nego druge njegove kolege istog ranga bilo u istom ili nekom drugom ministarstvu.

Usto je i on imao sličan sistem kao i njegov arhivar Mita, to jest umeo je da oseti, pomoću urođenog „flair"-a, koje pitanje najviše interesuje ministra pa da njemu posveti najveću pažnju. Zato se približio ministru Paču, koji je u njemu imao veliko poverenje. Ukoliko je, pak, bilo potrebno spremiti budžetske izveštaje uz godišnji završni račun, važnije referate o krupnijim pitanjima, Lević je imao tu dobru stranu da je prikupio oko sebe mlađe, školovane ljude, doktore finansijskih nauka, koji su umesto njega svršavali te za njega nemoguće zadatke, ali koji su nosili njegov potpis.

Tako je i moj neposredni šef jednog odseka u Budžetskom odeljenju bio dr Kostić, doktor finansijskih nauka, a naš zajednički šef celog Budžetskog odelenja, bio je dr Đonlić, takođe doktor finansijskih nauka. Tu je bio dr Dučić, a najzad sam došao i ja, tako da je Lević bio okružen četvoricom doktora, koji su studirali u inostranstvu, poznavali strane jezike i stručnu literaturu.

Lević je umeo s nama lepo da opšti, svakome ukazivao potrebnu pažnju i mogu reći da je rad s njim bio prijatan. Od njega se moglo dosta da nauči, a osobito red, tačnost i svršavanje poslova bez zadržavanja. Sve je moralo da bude „a jour", bez obzira na radno vreme.

Priredio: Miroslav Janković
Sutra: Sarajevski atentat


vesti po rubrikama

^feljton

19:15h

Milan Stojadinović - ni rat ni pakt (35)

19:35h

Džihad kao verski zadatak islama (13)

      


FastCounter by LinkExchange