[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 12. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

GLAS SAZNAJE

Otvara se laboratorija za analizu DNK pri Institutu za sudsku medicinu

Rat otvara DNK laboratorije po bivšoj SFRJ

Laboratorija za analizu DNK pri Institutu za za sudsku medicinu u Beogradu počinje da radi krajem meseca, čim se završe testiranja, i prva je takve vrste u Jugoslaviji.

Radove na adaptaciji postojećih prostorija i opremu za laboratoriju obezbedila je Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), organizacija koja se bavi utvrđivanjem identiteta ekshumiranih tela stradalih u ratovima od 1991. do 1999. godine. Komisiju za nestala lica je 1996. godine osnovao Savet G-7 na samitu u Lionu.

- Laboratorija će raditi na identifikaciji žrtava iz poslednjih ratova po DNK metodi, koja se primenjuje kad su drugi oblici identifikacije nepouzdani, i u njoj će raditi stručnjaci iz Jugoslavije. Ne možemo da procenimo koliko dugo će se utvrđivati identitet, zavisi od toga kojom će se brzinom ekshumirati tela. Onog trenutka kad se završe analize, laboratorija će raditi klasične slučajeve ubistava ili utvrđivanje očinstva i ostaje kao donacija ICMP-a Institutu za sudsku medicinu - kaže Ana Kron, koordinator ICMP-a za odnose sa Saveznom i Republičkom vladom.

Identifikacija se obavlja tako što porodica ili bliski srodnici daju uzorak krvi, sa ekshumiranog tela se uzima uzorak kostiju i radi se takozvani DNK profil. Kompjuter poredi DNK profile i traži preklapanje. Od sredine januara u Jugoslaviji je prikupljeno više od 1.000 uzoraka krvi.

- Uzorci krvi koje uzimamo od porodica nestalih u ratnim sukobima su potpuno anonimni, nalaze se pod "bar kodom", tako da stručnjak koji radi DNK analizu nema nikakav podatak o davaocu. Ko će biti davalac, traži se tek onog trenutka kad se profil DNK sa uzorka krvi poklopi s profilom DNK-a koji je uzet s uzoraka kostiju. Čim se DNK profil uradi, uzorak krvi se uništava - tvrdi Ana Kron.

Na teritoriji bivše SFRJ je inače najveća koncentracija DNK laboratorija u Evropi. U Zagrebu je već postojala laboratorija koju je ICMP modernizovao, u Tuzli je 2001. godine otvorena velika DNK laboratorija koja radi analize krvi, u Sarajevu je otvorena laboratorija koja radi DNK profile iz uzoraka kostiju... Ovih dana se otvara DNK laboratorija u Banjaluci, koja će raditi analize kostiju i krvi.

Pretpostavlja se da u ratovima od 1991. do 1999. godine na teritoriji bivše SFRJ ima više od 40.000 nestalih, od toga samo u Bosni i Hercegovini oko 20.000 ljudi.

S. MAJDAK


vesti po rubrikama

^tema

16:35h

"Glas" istražuje: Kako stereotipi o drugim narodima utiču na društvene sukobe? (2)

16:50h

"Glas" saznaje: Otvara se laboratorija za analizu DNK pri Institutu za sudsku medicinu

 FastCounter by LinkExchange