[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 6. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Odbor za gradnju spomenika vojvodi Đurišiću i beranski Subnor razmenjuju optužbe

Samo zbog istine

Dragoljub Šćekić, predsednik Odbora za gradnju spomenika, tvrdi da je predsednik beranske boračke organizacije Milan Ralević bio saborac vojvode Pavla Đurišića

Nedavno je u selu Donje Zaostre kod Berana, gde je 1941. godine formirana prva četnička komanda za Crnu Goru i gde se nalazio štab vojvode Pavla Đurišića, započela gradnja spomen-kompleksa, u čijem sastavu će biti konak, crkva i spomenik vojvodi Đurišiću. Ne prestaju, međutim, prepucavanja između boračke organizacije iz grada na Limu i Odbora za podizanje ovog spomen kompleksa.

Tako je predsedništvo Opštinskog odbora Subnora Berana izrazilo protest protiv podizanja spomen kompleksa, kako kažu njegovi članovi, ratnom zločincu i četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću. Predsednik boračke asocijacije Milan Ralević kaže da borci traže od vlasti da hitno zaustave sve ono što vodi raspirivanju mržnje i nesloge i da se onemoguće oni koji nameravaju da podignu spomenik Pavlu Đurišiću, jer to, po borcima, vodi u prekrajanje istorije i oživljavanje novih ideoloških sukoba.

Foto

Pavle Đurišić

- Žalosno je da se posle 60 godina od rata raspiruje ovakva mržnja. Umesto da vlast sprečava izgradnju spomenika zločincima, ona dozvoljava da se podižu memorijalni kompleksi ljudima koji su činili zločine, kaže Dušan Ašanin i dodaje da se danas kriju imena osoba koje ruše spomen obeležja partizana koji su pali u borbi protiv fašizma. Jedan od beranskih boraca, Đuro Mališić, tvrdi čak i da je Pavle Đurišić nosilac železnog krsta kojim ga je odlikovao Hitler.

Odmah je reagovao Dragoljub Šćekić, predsednik Odbora za gradnju spomenika. Po njemu beranski borci, po starom oprobanom klišeu, zavađuju narod na severu Crne Gore. Šćekić ističe da je predsednik beranske boračke organizacije Milan Ralević interniran 1943. godine sa grupom od tri hiljade četnika iz Kolašina, zajedno sa vojvodom Pavlom Đurišićem, a da danas vređa svog bivšeg komandanta i saborce.

- Internirali su ih Nemci, a Ralević danas podvaljuje da su Nemci, odnosno Hitler, odlikovali Pavla Đurišića gvozdenim krstom. Tu laž, koja je objavljena u listu »Lovćen« 1944. godine, demantovao je i autor Đorđe Moskojević, bivši kapetan GESTAPO-a i agent NKVD-a, odnosno saradnik komunista. Cilj mu je bio, kako je sam izjavio, da naškodi četničkom pokretu, stoji u Šćekićevom reagovanju na izjave beranskih boraca.

Po njegovim rečima, Ralević i njemu slični govore o navodnom pokolju muslimana, a zaboravljaju da su komunisti po Crnoj Gori napunili sve jame, ubili 128 sveštenika, rušili crkve, ubili oko 40.000 ljudi.

- Samo po Sloveniji su pobili oko 20.000 boraca, staraca i nejači. To je klasični genocid nad sopstvenim narodom. O tome borci ne govore, već im smeta spomenik vojvodi Pavlu Đurišiću, čoveku koji je oslobodio Andrijevicu, Berane i čitavu Crnu Goru i koji je branio narod u Crnoj Gori od neprijatelja i komunista. Oni su podigli na desetine hiljada spomenika ljudima koji su ubijali svoj narod, crkvu, otadžbinu, koji su pucali u oca, brata, kuma, rođaka i komšiju. Niko im nije smetao, a ovaj im spomenik smeta, jer ih opominje na zločine koji su činili. Oni i danas nas nazivaju izdajnicima i kolaborantima, a oni su izdali i otadžbinu i narod i crkvu i veru. Sarađivali su sa ustašama i Nemcima, a nas zovu kolaborantima. Došlo je vreme da se s tim prestane, mira radi. Spomenik našem vojvodi neka bude doprinos istini i neka bude opomena, naglašava Šćekić.

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:33h

Odbor za gradnju spomenika vojvodi Đurišiću i beranski Subnor razmenjuju optužbe

15:56h

Višnja Đorđević, direktor Baleta u Narodnom pozorištu: Za Ministarstvo mi smo "rupa bez dna"

16:24h

Reporter "Glasa" s decom bez roditeljskog staranja u Domu "Jefimija" u Kruševcu

16:48h

Ariljski i požeški malinari juče ujutru neobavljenog posla uklonili barikade s požeške petlje

17:19h

Vlasnici zemljišta i zakupci bosanskog švercerskog raja tužili Distrikt Brčko

 

 


     


FastCounter by LinkExchange