[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Đorđe Ilić, predsednik Unije privatnih pekara

Kupićemo sve društvene pekare

BEOGRAD - Privatni pekari su podneli zahtev za privatizaciju društvene pekare u Paraćinu, a uskoro će i za pekaru u Raškoj, Kraljevu, Leskovcu i Vranju. Ovo je najpogodniji trenutak da kupimo deo velikih pekara jer stranci zbog političkih previranja još neće doći. Pored toga još se masovno ne odobravaju krediti, pa će i cene društvenih pekara biti adekvatne finansijskoj snazi domaćih kupaca - kaže Đorđe Ilić, predsednik Unije privatnih pekara.

- Niška pekara "Žitopek" vredi oko 1,15 miliona evra i priče da je njena cena za bar 100 odsto viša su nerealne. Ona se ne može prodati skuplje, iako ima pet velikih tunelskih peći, 18 lokala, nekoliko vozila i još neke imovine - tvrdi Ilić.

U BPI još nisu počele pripreme

Boško Vidojević, direktor Beogradske pekarske industrije, kaže da još nije započela priprema za privatizaciju BPI, ali da postoje nagoveštaji da će je Vlada uvrstiti za tendersku prodaju. Poslednja procena vrednosti ovog preduzeća rađena je pre četiri-pet godina i tada je vredela oko deset miliona evra.

Pekari su shvatili da je bolje da postanu suvlasnici velikih sistema, gde je proizvodnja hleba jeftinija, nego samo vlasnici malih pekarica. U svetu veliki sistemi proizvode pet - šest osnovnih vrsta hleba, a specijalne vrste se proizvode isključivo u malim pekarama, pa u pojedinim zemljama postoji po 300 do 400 specijalnih vrsta hleba. Dogovorili smo se sa Vojvođanskom bankom da nas kreditira prilikom kupovine - kaže Ilić i dodaje da će posebno biti pogodno to što će, kako je najavljeno, otplata teći na više rata.

Kupovina će početi na jesen i verujem da ćemo uspeti da otkupimo svih 100 društvenih pekara, pošto u Srbiji postoji 2.000 privatnih pekara što, sa još 3.000 privatnika koji proizvode samo pecivo, predstavlja značajnog domaćeg investitora. Nije isključeno i da će pojedini, a ima ih, finansijski dovoljno jaki pekari, sami, a ne udruženi, kupovati delove pekara. Znam da postoje i oni koji sanjaju da kupe deo Beogradske pekarske industrije.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:06h

Komisija za sprečavanje pranja novca počinje da radi

18:19h

Ministar pravde Željko Šturanović: O Đukanoviću još ništa zvanično

18:27h

Iz Instituta ekonomskih nauka upozoravaju DOS i DSS

18:39h

Predsednik Unije privatnih pekara: Kupićemo sve društvene pekare

18:44h

Povećati carine na uvoz kamiona

18:58h

U Majdanpeku samo poreznici veruju u budućnost

      


FastCounter by LinkExchange