[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Dr Branko Nešović analizira uzroke učestalih povreda asova uoči Mundijala

Miriše na doping

Veliki rizik ako zaigra Zidan, Ljungberg samo na svežinu, a Bekam je nespreman

Dovoljno je reći dr Neša i odmah se zna da je reč o Branku Nešoviću, hirurgu koji iza sebe ima preko 15.000 operacija, od toga 7-8.000 na sportistima, koji je pregledao preko 30 miliona kolena ("to je moja slabost i ljubav i potpuno sam apsolvirao, ne treba mi magnetna rezonanaca da bih prepoznao problem"), koji je poznat i po specifičnoj operaciji prepona... Nema boljeg sagovornika na temu - brojne povrede pre početka Mundijala, razlozi, i šta možemo da očekujemo kada se borbe rasplamsaju.

- Činjenica je da su najbolji svetski igrači iza sebe imali teške sezone, da su bili preopterećeni i da je došlo do zamora koji nije samo fizički, pa se javlja i psihofizičko zasićenje. Kada neko odigra između 80 i 100 utakmica, a nema vremena za odmor, podvrgnut je strahovitim opterećenjima. Zato je u današnjem fudbala najvažnija stavka - oporavak i osveženje igrača. Ne treba zaboraviti da se igra u delu sveta koji zahteva adaptaciju na vreme i uslove i da je za to potrebno sedam do 10 dana. Ako su selektori odmah krenuli s radom, ne čekajući da se organizam privikne, lako dolazi do stresova i problema. Uz to, opasan je i faktor opuštanja posle završene sezone jer u toj opuštenosti najlakše i najčešće dolazi do povreda - objašnjava dr Nešović.

Gazirano - štetno
Umesto stiumaltivnioh sredstava, kaže dr Nešović, treba treba koristiti vitamine, minerale, proteine, aminokiseline, selen...
- I obratiti posebnu pažnju na ishranu, jer koliko god je jelovnik dobar, vrhunski sportisti moraju da dobijaju i navedene dodatke. Na tome mora da se inistira, sportisti treba da nauče da ih koriste. Jako je važno koristiti vodu i prirodne sokove, za razliku od gaziranih napitaka koji su štetni.

Brazil bez Emersona!
Brazil je dan pre starta na Mundijalu ostao bez usluga kapitena Emersona! Dok je na treningu izigravao golmana i branio udarce Rivalda, nezgodno je pao i iščašio rame. Prognoze doktora bile su katastrofalne: najmanje mesec dana Emerson će biti van terena!?
Brazilci su odmah zatražili od FIFA dovođenje novog igrača, a to je Rikardinjo iz Korintijansa.

Da počnemo od Zidana, povredio je butni mišić a najavljeno je da će igrati već u drugoj utakmici?
- Moje ogromno iskustvo govori da i najbanalnija povreda mišića zahteva lečenje od dve-tri nedelje, uz terapiju koja mora da bude egzaktna i dobro dozirana. A ozbiljnija povreda lečenje produžuju i do tri meseca. Zato mislim da će biti veliki rizik ako Zidan odmah zaigra.

Šveđanin Ljungberg se žali na povredu prepona?
- Bol u preponama predstavlja znak zamora i slabost trbušnih mišića - kaže dr Nešović. - Igrači koje muče prepone, a nisu operisani, moraju da imaju reducirani trening i igraju na svežinu. Ti koji pate ne smeju da sednu u poluvremenu jer u tom slučaju ne mogu da nastave meč.

Šta je sa Bekamom, vraća se a imao je lom kosti u stopalu?
- Svaki koštani prelom zahteva lečenje i zarastanje minimum šest nedelja. Problem kod Bekama je u tome što će biti nespreman, a kada je tako, onda ne mora da strada stopalo, već može da ima problema i sa mišićima...

Mnogi misle da su tolike povrede uzrokovane dopingom. Da se oni koji igraju u velikim kubovima, sada čiste, i da organizam to ne može da izdrži pa "puca"?
- Iskren da budem, miriše na to. Jer, ako su igrači sada lišeni stimulativnih sredstava, kao posledica nedostatka tih elemenata, javljaju se povrede. Oni koji koriste steroide i kortizonske elemente, suočavaju se sa problemom mišića. Sigurno je da profesionalci u najrazvijenijim zemljama, naročito u Italiji, koriste stimulitvna sredstva u većem procentu. To je atak na zdravlje fudbalera koji su zbog toga i po završetku karijere suočeni s velikim zdravstvenim problemima...

J. Sekulić


vesti po rubrikama

^svetski kup

15:00h

Debi Ekvadora; Posvađani Hrvati u odbrani bronze...

15:15h Švedska uzela bod Englezima (1:1), a mogla i do celog plena
15:16h "Gaučosi" rutinski do pobede protiv Nigerije (1:0)
15:30h Španija nadigrala Sloveniju i povela u Grupi B - 3:1
15:40h U zanimljivom susretu Paragvaj i Južna Afrika remizirali - 2:2
15:45h Brazil bez Emersona!
21:00h Dr Branko Nešović analizira uzroke učestalih povreda asova uoči Mundijala
   


FastCounter by LinkExchange