[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 30. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Otvoreno četvrto Evropsko bijenale savremene umetnosti u Frankfurtu

Najluđi eksponati na Manifestu

Izloženo sve ono što se može svesti pod: umetnost u off-u, autonomiju, otuđenje, usamljenost, život u velegradu

Na Četvrtom evropskom bijenalu savremene umetnosti - Manifesti, koje se ove godine održava u Frankfurtu, posetioci mogu videti najrazličitije eksponate, koji bi valjda trebalo da odslikavaju aktuelni trenutak moderne svetske umetnosti.

Kako kažu tri kritičarke, koje su radove birale u 23 zemlje, u Frankfurtu je sve ono što se može svesti pod: umetnost u off-u, autonomiju, otuđenje, usamljenost, preispitivanja samog sebe, život u velegradu, nemogućnost komunikacije...

Mediji su već prepuni tekstova koji se bave Bijenalom, a prvi o kome se pisalo još mnogo pre nego što je izložba otvorena je Švajcarac Kristof Bušel, koji je prodao svoje izlagačko mesto za 15.000 dolara na internet stranicama i ustupio ga američkoj studentkinji željnoj dokazivanja.

Bušel (35) je inače postao prepoznatljiv po svojim instalacijama soba u kojima pretrpavanjem predmeta i otpada nastoji da prikaže haotičnost psihičkog života savremenog čoveka. Kada je dobio poziv da učestvuje u Frankfurtu, sreća mu se konačno osmehnula. Ne zbog toga što je ušao u krug 70 odabranih od 1000 prijavljenih kandidata, nego zato što će napokon moći da realizuje svoju prvobitnu zamisao i proda svoje mesto na izložbi (i opet postane jako slavan).

Frankfurtsko mesto je kupila njujorška konceptualna umetnica Sal Randolf, apsolvent na Harvardu, koja trenutno radi na projektu »The Free Word Project«. Prema prvim reakcijama, čini se da su organizatori »Manifesta« oduševljeno prihvatili nova pravila igre, s obrazloženjem da je Bušelova akcija vrlo originalna i da tematizuje vrlo aktuelan odnos umetnosti i komercijale.

Njegov kolega, koji takođe želi da radi i one stvari koje se mogu opipati i od koje društvo ima neke koristi, tj. ne želi da radi samo apstrakciju, je Holanđanin Jasper van den Brink, koji je gradu poklonio veliki aparat za ceđenje, koji svakog minuta u Majnu baca po četiri narandže i tako obogaćuje reku.

Ništa manje se ne priča ni o izgorelom automobilu Marka Bijla ili videoprojekcijama Žil Barten, na kojima je prikazan noćni život Tel Aviva, prekidan zvucima ratnih sirena. Čini se da publika ipak najviše voli zabavljački pristup koji neguje Rus Anton Litvin i njegove lutke-automehaničare, koje se mogu videti samo ako se usmere dvogledi prema krovovima. Izložba je otvorena do 25. avgusta.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h Otvoreno Evropsko bijenale savremene umetnosti u Frankfurtu
16:14h Zahtev da akcija suzbijanja video i TV piraterije krene iz Niša
16:22h Novi CD Beogradskog gudačkog kvarteta
16:37h Muzički festival "Sunčane skale" u Herceg Novom

16:43h

Aleksandar Tišma iz Berlina, uoči povratka u Novi Sad

16:57h

Zbog situacije u pozorištu "Zoran Radmilović" glumac Vladimir Cvejić dao otkaz

17:12h Premijera filma "Mangupi overavaju orgazam" u Beogradu
17:29h Slovenci u poseti Kinoteci
   


     


FastCounter by LinkExchange