[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 30. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Poslovno udruženje filmskih distributera Jugoslavije zahteva da akcija suzbijanja video i TV piraterije krene iz Niša

Leglo piraterije

Ni crtani film ne može da se pusti bez plaćenog prava. Isplativo za državu i korisno i za distributere i za prikazivače

NIŠ - Poslovno udruženje filmskih distributera Jugoslavije zatražilo je nedavno da im gradsko rukovodstvo Niša organizuje hitan sastanak s direktorima TV stanica i kablovskih sistema iz ovog grada sa ciljem da se suzbije video i TV piraterija.

Uz zahtev se navodi da bi ova akcija, koja se sprovodi u saradnji sa Udruženjem bioskopskih prikazivača i Jugoslovenskom antipiratskom asocijacijom, krenula iz Niša kao trenutno najvećeg centra TV piraterije u Srbiji.

- Apsolutno podržavamo inicijativu za hitno sazivanje ovakvog sastanka, kao i razloge zbog kojih bi ova velika antipiratska akcija krenula baš iz Niša, kaže za "Glas" Dragan Arsović, predstavnik beogradskog "Bandur filma" za južnu Srbiju, koji u Nišu inače ima ugovor o stalnom zakupu bioskopske dvorane Kluba VJ.

On naglašava da iskustvo njegove producentske kuće pokazuje da je Niš veliki centar video i TV piraterije i da lično ima usnimljene piratski emitovane filmove na gotovo svim niškim privatnim TV stanicama, osim Niške televizije, čiji je osnivač gradska skupština.

"Moraju da znaju da ne mogu da puste ni crtać bez plaćenog prava na emitovanje", upozorava Arsović i ističe da su neke druge producentske kuće već pokrenule sudske postupke protiv pojedinih TV stanica koje gotovo čitavu svoju programsku šemu baziraju na pirateriji.

On ističe i činjenicu da Skupština grada Niša već drugu godinu finansijski pomaže dve privatne TV kuće u gradu od kojih jedna prednjači u pirateriji, ne samo filmskoj, nego i sportskoj i svakoj drugoj.

- Pirateriji treba stati na put i to je akcija koja je i zakonska obaveza i koja je isplativa za državu, a korisna i za distributere i prikazivače. Mora se zavesti red u ovoj oblasti, kaže za "Glas" direktor gradskog preduzeća za prikazivanje filmova "Nišfilm" Dušan Arsenijević.

On podseća da distributeri odavno upozoravaju na pirateriju, ali da njegovo preduzeće konkretno nije videlo svrhu da samoinicijativno ide u neizvesne i duge sudske procese protiv pirata, bez šire društvene akcije i podrške koja je neophodna. Otuda i puna podrška inicijativi poslovnih udruženja distributera i prikazivača i Jugoslovenske antipiratske asocijacije.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h Otvoreno Evropsko bijenale savremene umetnosti u Frankfurtu
16:14h Zahtev da akcija suzbijanja video i TV piraterije krene iz Niša
16:22h Novi CD Beogradskog gudačkog kvarteta
16:37h Muzički festival "Sunčane skale" u Herceg Novom

16:43h

Aleksandar Tišma iz Berlina, uoči povratka u Novi Sad

16:57h

Zbog situacije u pozorištu "Zoran Radmilović" glumac Vladimir Cvejić dao otkaz

17:12h Premijera filma "Mangupi overavaju orgazam" u Beogradu
17:29h Slovenci u poseti Kinoteci
   


     


FastCounter by LinkExchange