[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Milan Stojadinović ni rat ni pakt (11)

Veleizdajnički proces u Zagrebu

Tada je optuženo 53 najuglednijih Srba iz Hrvatske

Put me vodio kroz Zagreb, gde sam ostao jedan dan, da bih video kako izgleda "Veleizdajnički proces" u kome je 53 najuglednijih Srba iz Hrvatske i Slavonije sedelo na optuženičkoj klupi.

Prisustvovao sam jednom zasedanju suda i sa galerije posmatrao optužene i tok suđenja. Među njima padao je u oči Valerijan Pribićević, u kaluđerskom odelu, nasmejan i raspoložen . Do njega je sedeo njegov brat Adam.

U tom momentu advokat dr Hinko Hinković nastavljao je odbranu monotonim i tihim glasom, koji je jedva dopirao do galerije na kojoj sam sedeo, ali je "Obzor" donosio njegova izlaganja koja su moji prijatelji studenti u Zagrebu neobično hvalili i sa velikim zadovoljstvom čitali.

U to vreme uzimao je sve većeg maha jugoslovenski nacionalizam, koji je bio oličen u srpsko-hrvatskoj koaliciji u hrvatskom Saboru u Zagrebu. Vlade u Beču i Pešti videle su u tome sporazumu početak jedne opasne političke akcije, koja je dovodila u opasnost sam opstanak Dvojne Monarhije, Otuda je tamo skovan plan da se srpsko-hrvatskoj koaliciji zada jedan odlučan udarac. U tome cilju je organizovan "Veleizdajnički proces". Optužbe je glasila da se radilo na propagiranju stvaranja jedne velikosrpske države, koja bi se imala ostvariti pomoću vojne snage Srbije.

Hapšenja su vršena u leto 1908. ali kako nije bilo lako spremiti lažne dokumente i lažne svedoke, optužnica je bila podneta tek januara 1909. a samo suđenje počelo marta iste godine . Završilo se tek posle sedam meseci sa osudama, koje su za njih 30 išle od 7 do 12 godina, dok su njih 23 bili oslobođeni.

Češki poslanik u austrijskom Reichsratu, prof. dr Tom G. Masarik (docnije prvi predsednik Čehoslovačke Republike) rekao je tad za taj proces: "Teško je odlučiti da li je bila jedna opereta, komedija, inkvizicija ili tragikomedija".

Apelacioni su je docnije tu presudu poništio. U jesen godine 1909. organizovan je sveopšti kongres studenata Južnih Slovena koji je imao da se održi u LJubljani, u to vreme pod Austrijom. OD strane studenata beogradskog Univerziteta bili smo izabrani kao delegati nas trojica: Velimir Popović, predsednik Radikalskog kluba "Slovenski jug" na Univerzitetu, ja kao potpredsednik istog kluba i Ljubomir Hadži-Đorđević, od strane jednog drugog političkog kluba. Pred polazak primio nas je u Ministarstvu spoljnih poslova - tada u Ristićevoj kući - lično predsednik Vlade Nikola Pašić. To je bio moj prvi direktni susret sa ovim velikim srpskim državnikom. Ja sam pažljivo pratio svaki njegov pokret, svaku njegovu reč.

Kad uđosmo u njegovu kancelariju, on ustade da se sa svakim od nas rukuje. Sa drugom prosedom bradom, koja mu je pokrivala grudi, u redengotu, sa njegovim blagim i pametnim očima i osmejkom na usnama on je , stojeći, u dostojanstvenoj pozi, činio na mene utisak nekoga, koji premašuje obična ljudska bića. Da me on primi i sa mnom razgovara, bio je za mene vrhunac sreće. Pre susreta sa njim, na mene su takav utisak bili ostavili samo likovi svetitelja, sa dugim sedim bradama, kada sam ih, kao mali dečko, prvi put posmatrao, u polutami, pri slaboj svetlosti crkvenih kandila.

Od toga dana, Pašić je za mene bio ne samo partijski šef, nego i učitelj od koga imam da učim, mnogo da učim.

Priredio: Miroslav Janković
Sutra: Polaskani Pašićevim rečima


vesti po rubrikama

^feljton

19:46h

Sećanja na Isidoru Sekulić (12): Svet je divan i zao

19:59h

Milan Stojadinović ni rat ni pakt (11): Veleizdajnički proces u Zagrebu

20:12h

Nacije u ogledalu statistike 1910-1991. (10): Popis 1931. po Banovini

      


FastCounter by LinkExchange