GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PORUKA

Mama, kaži Zoranu!

Naš predsednik mnogo podseća na Vuka. Dok su bili opozicija obojica su se borili protiv Miloševića, žaleći se na sijaset problema koje je ovaj proizveo. Kada su došli na vlast, žalili su se samo na Đinđića.

Da li se ovde radi o onome da se za dobrim konjem prašina diže, ili o tome da, ko veli, kada sam od njega preuzeo savetnike, što da ne preuzmem u paketu i dežurnog krivca? Ko bi znao.

Vera Grujić Sotirović, penzioner bez partijskog staža,
Beograd


ČUDESA

Zbog zmija škola ostala pusta

Zgradu osnovne škole u Prćilovici treba rušiti

Pojava zmija u zgradi osnovne škole u Prćilovici kod Aleksinca, već godinama potresa žitelje ovog sela. Apel uprave škole upućen je svim nadležnim institucijama u regionu i Ministarstvu prosvete i sporta Vlade Srbije, da se ovoj školi pomogne, nažalost, do sada ostao je mrtvo slovo na papiru.

Merodavni za to nikako da se dogovore kako da unište zmije otrovnice koje su se uselile u zgradu osnovne škole i đake isterale iz učionica. Sva je sreća što do sada nije nastradalo nijedno dete, a mogla je i ta tragedija da se dogodi. Tim pre, jer u blizini škole je i dečje obdanište.

Otkuda zmije ispod temelja zgrade osnovne škole u Prćilovici, niko ne zna da objasni. Za sada se pouzdano zna da se ispod temelja zgrade osnovne škole, koja je podignuta daleke 1861. godine, nalaze drevne katakombe starog rimskog grada Rapiana i da pod zemljom postoje mnogobrojni tuneli iz rimskog i keltskog doba koji su pogodno mesto i prirodni inkubator za razmnožavanje zmija od kojih su neke nepoznate u ovim krajevima, jer je njihova postojbina Mala Azija i Južna Amerika.

Ne slažem se da je tu bio grad Rapiana, jer on se nalazio južnije od Prćilovice, a tu je, najverovatnije, bilo rudarsko naselje. Kad i kako su zmije dospele u ovaj pomoravski kraj, teško je ustanoviti. Ali to nije bitno. Važno je da se sačuvaju životi dece da ih neka zmija otrovnica ne ujede, dok se zmijsko leglo ne uništi.

Sve dotle, škola će ostati pusta bez veselih đaka i omiljenih profesora. To je nužno zlo i s time svi moraju da se pomire i suoče. Ne vredi sad tražiti krivca što je zgrada osnovne škole podignuta na ukletom mestu i što nije redovno održavana i adaptirana. Po svemu sudeći za sve je kriv ljudski faktor i nebriga samih meštana.

Šta se krije u ovim tunelima i čemu su oni služili, ustanovi će se kad se do njih dođe. Možda se tu krije tajna rimskog grada, ali o tome konačnu reč daće eminentni stručnjaci, arheolozi i istoričari. Moguće je da su tuneli nastali iskopavanjem uglja ili neke druge rude. Možda su tuneli povezivali gradove i sela, ili su služili za navodnjavanje plodnih njiva, jer je u blizini tekla reka Južna Morava, koja je kasnije promenila svoj tok.

Mnogi veruju da su tu Rimljani i Kelti skrivali svoje zlatno blago i druge dragocenosti od plemenitog metala što je obična besmislica. U stara vremena, verovalo se da zmije čuvaju zakopano blago! Ali zašto su zmije izašle iz svojih udobnih skrovišta i sada slobodno šetaju po dvorištu škole, teško je zaključiti. Zato postoji više faktora.

Možda je voda prodrla u tunele, stvorila se velika koncentracija ugljen-dioksida i drugih otrovnih gasova, pa su opasni, otrovni gmizavci izašli na površinu zemlje u potrazi za boljim uslovima življenja i hranom.

Sve u svemu, uništavanje zmija je veoma rizičan posao i zato treba biti krajnje obazriv i dobro opremljen zaštitnom odećom. Najbolje vreme za uništavanje je zima, kad se okupe i utonu u duboki san, jer onda su bezopasne i lako im je "doskočiti". Pored toga, nema bojaznosti da se zmije razbeže po naselju, uđu u dvorišta i ugroze bezbednost stanovnika. Pošto se zgrada osnovne škole sruši i otera građevinski materijal, treba ukloniti šut, zatvoriti sve rupe u tunele i mesto propisno betonirati. Novu školu treba graditi na drugoj ispitanoj lokaciji, kako se ne bi ponovila užasna slika iz prethodnog perioda.

Miroslav Paunović,
Kragujevac


NEPRAVDA

Apotekarske pljačke

Razmišljao sam da li vredi da Vam uopšte i pišem, jer pljačka je opšta a ovaj jadni i sluđeni narod postao ravnodušan, oguglao i navikao na nju.

Ipak bezobzirna pljačka od strane Apotekarske ustanove "Beograd" zaslužuje da se pomene (zahvaljujući i vašoj uređivačkoj politici koju dosledno sprovodite), a ja kao lekar osećam se pozvanim da bolesne, a laike, zaštitim od takve bezočne pljačke.

Naime, jedan lek od nekoliko grama praška koji se rastvori sa pet kubika destilovane vode (solucio sulfacetamidi) u apotekama gornje ustanove (npr. apoteka u Knez Mihailovoj ulici) ima zbir od 130 dinara, jer kako su mi u apoteci objašnjavali, po specifikaciji: oko 3 grama praška koji se rastvori košta 50 dinara (premnogo za sulfonamidski prašak), a 5 kubika destilovane vode, uključujući i rad košta 80 dinara.

Verovali ili ne, to što samo rastvore prašak sa 5 kubika destilovane vode naplate 80 dinara!! I svaki majstor kad radi naplati materijal plus koliko i ruke, a kamoli što su apoteke dužne i obavezne da supstancu (prašak) besplatno rastvaraju. Jedino ako ne misle da to što moraju da rade sterilno, košta 80 dinara.

Nadajmo se da će ovaj članak pročitati i neke zdravstvene ETIČKE komisije (i ne samo one).

Dr Petar N. Rakić,
Beograd