[an error occurred while processing this directive]  

  [an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Sređivanje katastarske evidencije u Novom Beogradu

Soliteri u knjigama
a ne na njivama

Uknjiženo prvih 40 stambenih blokova, za ostale posao u toku

Posle odluke Republičke vlade da se najzad uvede red u evidenciju nepokretnosti i katastarske knjige, Beograđani koji godinama žive u „ nepostojećim" zgradama i stanovima, najzad će moći da odahnu i uknjiže svoju imovinu. Kada je početkom devedesetih godina počeo masovni otkup društvenih stanova , mnogi vlasnici stanova bili su neprijatno iznenađeni kada su pokušali da uknjiže svoje novostečeno vlasništvo. Tek tada su saznali da njihova zgrada, ali i čitavi stambeni blokovi, kao što je slučaj sa novobeogradskim, uopšte ne postoje u zemljišnim knjigama. U opštini Novi Beograd, na čijoj teritoriji se poslednjih pedesetak godina i najviše gradilo, objašnjavaju da je obaveza investitora bila da uknjiže zgradu, kako bi i vlasnici stanova to kasnije mogli da urade. To najčešće, zbog neažurnosti investitora, nesređenih imovinskih odnosa i komplikovane procedure koja je iziskivali obimnu dokumentaciju nije rađeno.

Danas u Novom Beogradu ima oko 87.500 stanova, a postupak sređivanja katastarskih knjiga je za neke delove opštine već završen.
- Za razliku od drugih gradskih opština, teritorija opštine Novi Beograd je izdeljena na blokove, a ne na parcele. Iako se često govori da se gotovo čitav Novi Beograd još vodi kao poljoprivredno zemljište, na kome nema zgrada, to ipak nije tako. Katastarska evidencija nepokretnosti, ustrojena je i sprovedena za prvih 40 stambenih blokova, i oni čine katastarsku opštinu Novi Beograd 1. To znači da su zgrade i objekti uknjiženi i da sva zainteresovana lica sa te teritorije mogu podneti odgovarajuću dokumentaciju za uknjižbu u prava svojine - objašnjava Nada Petković-Ristivojević, sekretar SO Novi Beograd. Granica ove katastarske opštine ide duž železničke pruge.

Sređivanje katastarske evidencije za preostale novobeogradske blokove, od pruge prema Savi kao i za područje koje je ranije po zemljišnim knjigama bilo teritorija KO Bežanija je još u toku.
- Uknjižba je počela da se radi prošle godine. Kada sve bude završeno stara KO Bežanija će se ugasiti, tako da će teritorija administrativne granice opštine Novi Beograd koja će obuhvatati preostale blokove i Bežaniju, biti KO Novi Beograd 2 - kaže Nada Petković-Ristivojević.

Kada će ovaj obiman posao biti gotov teško je precizirati ali će tek posle njegovog završetka i ostali Novobeograđani moći da uknjiže svoje stanove

L. Mijić


vesti po rubrikama

^Beograd

21:13h

Sređivanje katastarske evidencije u Novom Beogradu

21:30h

Predlog za direktora Studentskog centra do 27. maja

21:35h Grocka ovog vikenda dočekuje četiri stotine gostiju
21:40h Forum beogradskih osnovnih škola planira jednodnevni štrajk
21:42h U predškolskim ustanovama nezadovoljni zaradama
21:45h Bolja snabdevenost apoteka od 1. juna
21:50h Nema para za narodne kuhinje u Zemunu i Rakovici
21:55h U GSP-u najavljuju povlastice za penzionere
21:28h U svim "Pekabetama" sniženje "Dijamantovih" priozvoda
21:35h Gleb Vladimirovič Nosovski, gost Međunarodne konferencije o geometriji
        


FastCounter by LinkExchange