[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Nacije u ogledalu statistike 1910-1991. (8)

Kraljevina od sedam pokrajina

Srbija je u novu državu ušla sa teritorijom uvećanom posle balkanskih ratova 1912-1913.

Prvi popis stanovništva u Kraljevini SHS izvršen je 1921. godine. Popisom je obuhvaćeno stanovništvo po veroispovesti i prema maternjem jeziku. Iz publikacije su uzeti podaci o ukupnom broju (tab. 1), pregled po maternjem jeziku (tab. 2), pregled po pokrajinama prema veroispovesti (tab. 3), i po maternjem jeziku (tab. 4) a izvedeni su podaci o manjinama i manjine po pokrajinama (tab. 5).

U sastav Kraljevine SHS ušlo je sedam pokrajina u onom sastavu u kom su bile pre ujedinjenja u Kraljevinu SHS.
Podaci iz popisa nisu uporedivi sa onim iz 1910. Nove pokrajine su Dalmacija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Slavonija sa Međumurjem i ostrvom Krk i delom opštine Kastav, i Banat, Bačka i Baranja.

Srbija je u Kraljevinu SHS ušla sa teritorijom uvećanom posle balkanskih ratova 1912/13. godine - za teritoriju Kosova i Metohije, Makedoniju i najveći deo Sandžaka.

U vreme popisa stanovništva 1921. Kraljevina SHS još nije bila teritorijalno zaokružena: nije bila utvrđena granica sa Albanijom, Mađarskom i Italijom, sa kojom je do razgraničenja došlo posle sprovođenja Rapalskog ugovora iz 1920. kojim su Italiji predati: grad Zadar, ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagruža; priznata nezavisnost Rijeke, a u sastav pokrajine Hrvatske ušlo je ostrvo Krk sa većim delom opštine Kastav.

Do razgraničenja i konačnog formiranja granica došlo je 1923. To praktično znači da je popisom obuhvaćena teritorija od oko 1450 kilometara kvadratnih koja će se kasnije naći u drugim državama. Podela na pokrajine je zadržana do 1922. kad su obrazovane administrativne oblasti (33) koje će biti zadržane do 1929. kada su obrazovane banovine.

Iz podataka se vidi da je u Kraljevini SHS u većini bilo pravoslavno stanovništvo sa učešćem od 46,67 posto u ukupnom, katolika je bio 39,29 posto, a muslimana 11,22 posto.

Iz pregleda stanovništva po pokrajinama, a prema maternjem jeziku uočava se veliki broj nacionalnih manjina, od kojih su najveća bili Nemci, sa učešćem od 4,22 posto u odnosu na ukupno stanovništvo, posle njih su Mađari sa 3,90 posto i Arnauti sa 3,67 posto. Nacionalne manjine su činile 17,13 posto od ukupnog stanovništva.

Piše: Mirjana Kuzmanović
Sutra: Rat smanjuje broj Srba


vesti po rubrikama

^feljton

16:48h

Sećanja na Isidoru Sekulić (10): Ružne uspomene iz Pančeva

17:19h

Milan Stojadinović ni rat ni pakt (9): Filozofija mesara Čeha

17:56h

Nacije u ogledalu statistike 1910-1991. (8): Kraljevina od sedam pokrajina

      


FastCounter by LinkExchange