[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 19. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zoran Pantelić, član Asocijacije Apsolutno o učešću na Bijenalu mladih u Torinu i frankfurtskoj Manifesti

Budnost bez aplauza

Ironična rasprodaja istočnoevropskih umetnika. Manifesta kao dijalog s EU

NOVI SAD - „Nakon što se devedesetih otvorio svetski politički kontekst a mi ga tako brutalno proživeli, shvatili smo da smo bili politički nepismeni i da je forma našeg obrazovanja, koja nas je učila da je umetnost demokratski oblik razmene univerzalnog jezika, čista naiva. Svi respektabilni umetnici i umetnička praksa uopšte, i danas su vrlo povezani sa polugama moći i politike.

Posle pada Miloševića, značajan pritisak je nestao, ali je i ostao. Da bismo razvili dobar kvalitet življenja, a time i umetnost, moramo da razvijemo intelektualnu budnost. To je moguće samo remasiranjem svega i izostankom aplauza za sve što se radi".

Ovako novi kontekst naše umetnosti u, i dalje, vrlo ispolitizovanoj stvarnosti komentariše Zoran Pantelić, član Asocijacije Apsolutno, koja je bila jedini jugoslovenski predstavnik na Bijenalu mladih u Torinu ( 19. april-19. maj). Uoči odlaska na frankfurtsku Manifestu (25. maj - 25. septembar), Pantelić priča o projektima koje Apsolutno predstavlja po Evropi:

Raštrkani po svetu

Apsolutno je danas raštrkano po celom svetu: Dragan Rakić i Dragan Miletić su u Americi, Bojana Petrić u Pešti, a Pantelić je, nakon Berlina i Beča, od februara u Novom Sadu. Posle deset godina rada, prvu samostalnu izložbu kod nas Apsolutno će imati u novembru, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Velika društvena igra
- Da bi podigao nivo ovogodišnjeg, drugog izdanja Bijenala mladih u Torinu, njegov selektor, proslavljeni vajar Mikelanđelo Pistoleto pozvao je i nekoliko etabliranih umetnika. Na temu ovogodišnjeg bijenala, "Big Social Game", mi smo odgovorili projektom "A. Trophy". Ideja datira iz 1999, a inicirana je sekvencom iz filma Petra Lalovića „Poslednja oaza" u kojoj jelenu prirodnim putem otpadaju rogovi.

Poigravši se rečju „trofej" i prizvukom koji može da dobije prevedena na engleski „a trophy" (trofej a zvuči kao atrofija), napravili smo esej kojim smo pokušali da analiziramo strukturu nastanka/nestanka SFRJ. Video projekcija izgleda kao zaustavljeni snimak jelena u prirodi, jer ono što u realnom vremenu traje pet sekundi mi smo ekstremno produžili na turobni slonj-motion od 50 minuta, čime smo se zapravo poigrali s preživljenim.

Prvi, drugi put... Prodato!
- Na Manifesti ćemo se predstaviti readaptiranom „Apsolutnom rasprodajom", jednom od naših „hodajućih trauma" iz 1997. godine. Potaknuti odnosom Zapadne Evrope prema umetnicima s Istoka, organizovali smo veb aukciju, ironičnu rasprodaju istočnoevropskih umetnika koja je komentar dve frustrirajuće krajnosti: vapaja Zapada koji safaristički gaca po Istoku, u kontekst umetničkog tržišta, kao začin, uvodi umetnike s Istoka i s druge strane umetnika koji bi pošto-poto da ih Zapad pronađe. Poziv na aukciju, čiji će finiš biti na Frankfurtskom sajmu, preuzet je od Sotbija...

Umetnike, pored čijih imena stoje privatne karakteristike i sklonosti, izabrali smo na osnovu podataka dobijenih iz njihovih zemalja. Poigrali smo se i sa kulturološkim kalupima kako Zapad vidi Istok - stereotipom nacionalnog predznaka, pa je tako Gruzijac predodređen da bude reditelj, Čeh pisac, Slovenac grafičar. Izbor da se baš ovaj projekat predstavi u Frankfurtu nije slučajan.

Manifesta je kao putujuće bijenale inicirala Evropska unija da promoviše ideju ujedinjene Evrope, a mi želimo da pokažemo da granice i te kako postoje. Ovo je zapravo naš intimni dijalog sa aparatom Evropske unije.

S. Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Dokumentarni film posle 46 godina u zvaničnoj konkurenciji Kana

16:14h

Zoran Pantelić, član Asocijacije Apsolutno o učešću na Bijenalu mladih u Torinu i frankfurtskoj Manifesti

16:31h

Zagrebači Teatar u gostima u Beogradu

16:42h

Žarko Radić, nekadašnji prvak beogradske scene, govori za "Glas"

16:59h

Kvartet Dedić, Novakov, Đorđević i Revišin na turneji po Srbiji

17:13h

Likovna škola u Studenici

17:28h

U Sloveniji nagrađen beogradski dizajner

17:40h

U Kolarčevoj zadužbini nastupa Dmitrij Sitkovetski

17:57h

"Toska" na filmu u Centru "Sava"

      


FastCounter by LinkExchange