[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Čovek koji je "izmislio" jamajkanski rege zvuk svira u Beogradu

Li Skreč Peri na Tašu

Beogradska publika će večeras imati prilike da na stadionu Tašmajdan prisustvuje istinskom prazniku muzike. Posle zagrevanja za koje su zaduženi momci iz grupe "Eyesburn" (ojačani gostom iz Holandije) nastupiće legendarni Li Skreč Peri uz pratnju benda "Robotiks", dok će za miks pultom biti niko drugi do Med Profesor.

Da podsetimo, Li Peri (66) je ekscentrični muzički genije, nadnaravno kreativan producent, muzičar, pevač, koji je davne 1968, u pesmi "Long Shot" prvi put u istoriji jamajkanske muzike koristio ritam koji je kasnije dobio naziv rege. Njegovo ime pored toga što se vezuje za početak karijere Boba Marlija, vezano je i za zlatno doba regea kasnih sedamdesetih.

Ipak, kontroverzan od svojih početaka (ranih pedesetih u Kingstonu), Li Peri je krajem sedamdesetih zapalio sopstveni studio. Taj događaj označio je početak njegove međunarodne karijere. U Njujorku je radio kao producent "Klešu" i veoma se dobro uklopio u pank ideologiju.

Objavio je na desetine albuma, i godinama veoma vešto koketirao s publikom i javnošću bacajući sa sebe garderobu na pres konferencijama, pa čak zbog toga i spaljuje sopstveni studio. "Ludilo" neumornog Perija jasno se oseća na svim izdanjima koja je objavio, jednako kao i na "živim" izvođenjima.

Bob Sinkler u Barutani

U prostoru kalemegdanske Barutane večeras svira Beograđanima dobro poznati Bob Sinkler, koji je od svog poslednjeg gostovanja u ovim krajevima evoluirao u pop zvezdu globalnih razmera, čiji se singlovi vrte na prvom programu MTV- ija. Inače je jedan od najzaslužnijih za proboj "francuskog zvuka", jer još 1997. objavio singl "Gym Tonic" u kojem je vokal Džejn Fonde s njenih aerobik kaseta usemplovan u snažan disko -fank miks. Danas, na njegovom repertoaru mogu da se nađu i vinili grupe "Šik" kao i Prinsovi albumi.

I. S.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Specijalno za "Glas": Prvi filmovi na 55. filmskom festivalu u Kanu

16:11h

Objavljeno "Hodočašće Arsenija Njegovana" u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva

16:19h Časopis za decu "Veliko dvorište"
16:26h Meto Jovanovski o nagradama i ambiciji da napravi sopstveni film o glumcima
16:37h Čovek koji je "izmislio" jamajkanski rege zvuk u Beogradu
16:48h Novosadski kompozitor Boris Kovač pohodi Evropu
16:53h Premijera nove verzije filma "E. T. vanzemaljac" u Beogradu
   


     


FastCounter by LinkExchange