[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 13. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Posle Novog Sada, horor prizori i u makedonskoj prestonici

Ptice napadaju i Skopljance

SKOPLJE (Tanjug) - Više građana Skoplja zatražilo je lekarsku pomoć zato što su ih povredile ptice u centru glavnog grada Makedonije, dok su prolazili pored Narodne i univerzitetske biblioteke "Sveti Kliment Ohridski".

Među povređenim je nekoliko zaposlenih u toj ustanovi, slučajnih prolaznika i dva učenika, a svi su, potvrđuju lekari, dobili antitetanus.

Povređeni i zaposleni u biblioteci svedoče da ptice prolaznike napadaju munjevito, ustrmljujući se na njih sa obližnjeg drveća, kao u poznatom Hičkokovom filmu. Na meti su glave i ruke prolaznika koji zbunjeni ne stižu da se odbrane. Atak traje nekoliko sekundi, a ptice se posle toga vraćaju na drveće, dok prolaznici, kojih je sve manje u tom delu grada, okrvavljenih glava odlaze u obližnju zdravstvenu ustanovu.

Pod sumnjom su, kao izvršioci "agresije", dve vrste ptica, gavran i gačak koje su se pre nekoliko godina nastanile na drveću kod biblioteke. U Prirodnjačkom muzeju u Skoplju ne pridaju ovoj pojavi neki naročit značaj. Tamo tvrde da ptice ne napadaju nego brane svoju teritoriju, odnosno gnezda u koja su ženke upravo položile jaja. Kažu da će ptice braniti svoju teritoriju još dvadesetak dana, a zatim će ponovo postati miroljubive.

Građani, a posebno zaposleni u bibiloteci, nisu zadovoljni takvim odgovorom stručnjaka, posebno konstatacijom da ugrožavaju ptičju teritoriju, ističući da se ne penju na drveće nego da koriste trotoar. Zato traže od državnih i gradskih vlasti da ih zaštiti od ptica.


vesti po rubrikama

^balkan

16:09h

Američki novinar odbija da svedoči pred Haškim tribunalom

16:14h

Američki ambasador u Makedoniji: SAD ostaju na Balkanu

16:26h

Ptice napadaju Skopljance

      


FastCounter by LinkExchange