[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 8. maj 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Slobodan Rakitić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" za 2002. godinu

Pesnik strepnje i nade

Uskoro počinju "Desankini majski razgovori" koji će trajati tri dana 14. 15. i 16. maja u tri mesta: Beogradu, Valjevu i Brankovini

Nagrada "Desanka Maksimović" za 2002. godinu dodeljuje se pesniku Slobodanu Rakitiću za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Odbora Zadužbine Desanka Maksimović.

Žiri u sastavu Ljubomir Simović, predsednik, Pavle Zorić, Mirko Magarašević, Svetlana Velmar - Janković i Slobodan Ž. Marković odluku su doneli većinom glasova, u odsustvu Svetlane Velmar, 10. aprila. U obrazloženju Pavla Zorića, naslovljenog "Slobodan Rakitić, pesnik egzistencijalne strepnje i religiozne nade", kaže se, između ostalog, da Rakitićeva "lirika ima svoje korene u poeziji simbolizma", a da "mnoge njegove pesme, uzvišenim tonom, snagom čistoga poetsko-religioznog nadahnuća, kao što je to slučaj i sa delom njegovog uzora, Desanke Maksimović - podsećaju na molitve".

Uskoro sajt

Zadužbina Desanka Maksimović neguje i izdavačku delatnost. Nedavno su izašli zbornici sa prošlih "Majskih razgovora", "Rodoljublje u poeziji Desanke Maksimović" (2002), "Proza Desanke Maksimović"(2001). Uskoro će se na internetu naći sajt posvećen Desanki Maksimović, www. desanka.org.yu, koji sa radom počinje 1. jula ove godine.

Nagrada, koja se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa, laureatu će biti uručena na dan rođenja pesnikinje 16. maja ove godine u Brankovini.

Tradicionalno, u ovo vreme, održaće se i "Desankini majski razgovori 2002", zakazani za 14, 15. i 16. maj i to u tri mesta Beogradu, Valjevu i Brankovini. Prvog dana u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu program počinje u 10 časova i to razgovorom na temu "Poezija Borislava Radovića", neki od učesnika su Jovan Delić, Aleksandar Jerkov, Mihajlo Pantić, Radivoje Mikić, Saša Radojčić, Dragan Hamović i dr.

U isto vreme, sledećeg dana, počinje, takođe u NBS, razgovor na temu "Stvaralaštvo za decu Desanke Maksimović", a učesnici su Velizar Bošković, Ana Vukić, Jovan Ljuštanović, Mirko Marković, Tihomir Petrović i dr. Istog dana u Valjevu, u 20 časova u Gimnaziji je proglašenje pobednika na "Omladinkom pesničkom konkursu".

Poslednjeg dana ove svečanosti u 11 časova u Valjevu pred "Spomenikom pesništvu" biće održana "Đačka reč Desanki Maksimović", potom je u 11.45 polaganje cveća na grob pesnikinje u Brankovini i na kraju u 12 časova, takođe u rodnom mestu pesnikinje, uručenje nagrade Slobodanu Rakitiću.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h Slobodan Rakitić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" za 2002. godinu
16:14h Novi Sad: Odlaže se Sterijino pozorje
16:31h Konkurs za obnovu filmskog stvaralaštva
16:47h Vladimiru Tasiću nagrada "Knez Pavle Karađorđević"
16:58h Boban Marković u Ljubljani

17:11h

Pisci iz 50 zemalja odlučili: "Don Kihot" najbolje delo svih vremena

17:29h

Nominacije za američke pozorišne nagrade Toni

17:42h Roman Trejsi Ševalije o devojci sa bisernom minđušom
17:56h Vinaverovi prevodi
   


     


FastCounter by LinkExchange