[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Održan Kongres ujedinjenja SDU i SD u Socijaldemokratsku partiju

Snaga za novo vreme

Do prvih stranačkih izbora, SDP će voditi kopredsednici Žarko Korać i Slobodan Orlić. Očekuje se prijem u Socijalističku internacionalu. Skupu prisustvovalo više od hiljadu delegata i gostiju iz zemlje i inostranstva

BEOGRAD - Na političkoj sceni Srbije, u okviru vladajuće koalicije DOS, od juče deluje nova stranka - Socijaldemokratska partija. Kongresom ujedinjenja SDU i SD pod sloganom „Za novo vreme", koji je održan juče u Domu sindikata u prisustvu više od hiljadu delegata, gostiju iz zemlje i inostranstva, dosadašnji predsednici ovih stranka, Žarko Korać i Slobodan Orlić, postali su kopredsednici SDP, a članovi glavnih partijskih organa, do novog kongresa i stranačkih izbora, koji će se održati najkasnije za godinu dana, biće članovi najvišeg rukovodstva SDU i SD.

Kongres je u popodnevnom delu zasedanja usvojio Sporazum o ujedinjenju dve stranke, Programsku deklaraciju, Statut i doneo odluku o upućivanju zahteva za članstvo SDP u Socijalističkoj internacionali.

Obraćajući se prisutnima, u uvodnom delu, Žarko Korać je rekao da Kongres ujedinjenja izražava želju stranaka socijaldemokratske orijentacije da postanu jači i uticajniji činilac na političkoj sceni Srbije.

On je istakao da će nova partija zadržati karakter političkog angažovanja koji su njene članice imale proteklih godina. Uočavajući da je u Srbiji prisutna konsolidacija snaga koje su poražene u oktobru 2000. godine i njihovi pokušaji da se vrate na političku scenu, Korać je dodao da je i u nekim institucijama vlasti, kao u VJ, mnogo stvari ostalo netaknuto.
- Politička scena jasno je podeljena na reformske i antireformske snage, a problem je što toga ima i u DOS-u. Gradi se novi nacionalizam, od zločinaca se prave heroji, a vređaju se borci za ljudska prava - kritikovao je Korać.

Pažnja kao na derbiju

Kongresu ujedinjenja prisustvovali su lideri članica koalicije DOS: Dragoljub Mićunović (DC), Vladan Batić, (DHSS), Jožef Kasa (SVM), Rasim Ljajić(SDP), Dragan Milovanović (ASNS), Dragan Veselinov (KV), kao i Saša Vitošević, generalni sekretar G17 plus, Igor Marović iz Otpora, Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost"…
Osnivanje SDP pozdravili su i predstavnici srodnih partija iz Norveške, Bugarske, Italije, Francuske, Austrije, Grčke, Holandije, Slovenije, Makedonije, BiH…
Rasim Ljajić, predsednik SDP, uz čestitke je, između ostalog za govornicom prokomentarisao i atmosferu sa ovog velikog skupa rečima „da je privukao veću pažnju nego derbi Crvena zvezda - Partizan".

On je, međutim, istakao da je „ujedinjenje demokratske reformske koalicije jedini način suprotstavljanja drugoj strani".
- Naše vreme tek dolazi, a naše ideje stiču sve više pristalica - poručio je Korać.
Slobodan Orlić je istakao da je osnovni problem Srbije nedostatak konsenzusa, koji predstavlja zbir interesa Srbije i svakog njenog građanina.
- Konsenzus podrazumeva da se sa proizvodnje politike sukoba i straha, pređe na politiku stabilnosti, sigurnosti, nade i boljeg života.

Dobra politika svakog dana pred svim građanima polaže ispit - naglasio je Orlić i dodao da samo partije i koalicije koje opšti interes stavljaju ispred stranačkog mogu da računaju na poverenje građana.
- Primer ove dve stranke koje postaju jedna pokazuje da je dogovor ne samo moguć već i nužan. Moguće je staviti opštu korist ispred pojedinačne. Ubeđen sam da smo mi danas izabrali pravi put - zaključio je Orlić.

Ujedinjenje SDU i SD pozdravio je i Zoran Đinđić, premijer Srbije i predsednik DS, rečima da je to važan politički događaj i snažna poruka, jer je „razjedinjenost naš najveći problem".
- Iz negativne faze nacionalne istorije, uveren sam, ušli smo u pozitivnu, i umesto dezintegracije ulazimo u integraciju. Odustali ste od svojih stranačkih interesa da bi napravili veliku organizaciju, jer samo sa velikim organizacijama možemo ostvariti velike ciljeve.

Sarađivaćemo u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je moderna Srbija - poručio je Đinđić.
Važna je i poruka Luisa Ajale, generalnog sekretara Socijalističke internacionale, koja trenutno ima 141 članicu, a prijem u najskorije vreme u ovu organizaciju očekuje i SDP.
- Socijaldemokratska ideja je vizija i strategija za budućnost. Zajedno smo prošli mnogo važnih momenata, a ovaj susret je jedan od najvažnijih - istakao je Ajala.

Nijedna partija iz Srbije nije primljena u SI, a kao glavni razlog za odlaganje prijema ova organizacija je navodila potrebu da se snage demokratske levice udruže i ukrupne. Stvaranje SDP-a ispunjenje je tog zahteva - poručuju u SDP-u.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Šest kandidata za mesto budućeg premijera Crne Gore
17:32h Đinđić poručio haškim optuženicima: Bolje da se jave sami
18:05h I Šainović u pregovorima?
18:12h Ojdanić se danas javlja za put u Hag
18:15h Utvrđeni kriterijumi za ministarska mesta
18:25h Nastavlja se suđenje Miloševiću

18:30h

Održan Kongres ujedinjenja SDU i SD u Socijaldemokratsku partiju
18:35h Ivković: Članstvo će tražiti vanredni kongres
18:45h Zoran Đinđić danas u Britaniji
18:55h Timočki socijalisti protiv isključenja
18:57h Dogovorili se oko smena u VJ
18:58h Danas počinje aprilsko zasedanje Skupštine SE
20:02h Nebojša Šarkić najavio: Optužnice u sudovima u utorak
23:58h Koštunica sa "Povratkom"
   


     


FastCounter by LinkExchange