[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 17. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

Svedočenje o misiji OEBS-a

HAG - Svedočenje pukovnika Ričarda Čaglinskog, atašea za odbranu u ambasadi Velike Britanije u Bugarskoj, na jučerašnjem suđenju Miloševiću u Hagu trebalo je da posluži za utvrđivanje navoda optužnice da je na Kosovu i Metohiji postojala koordinirana aktivnost VJ i policije. Svedok koji je od 5. decembra 1998. godine bio član Kosovske verifikacione misije tvrdio je da je policija u sukobima sa OVK igrala ulogu pešadije, dok je VJ nastupala s teškim naoružanjem.

Čaglinski je optužio jugoslovenske vlasti da su kršile sporazum tako što su pripadnici MUP-a umesto sporazumom planiranih 29, imali 40 kontrolnih punktova. Opširno govoreći o svojim kontaktima s predstavnicima vlasti, izrazio je nezadovoljstvo saradnjom rekavši da je srpska strana kriva što misija Oebsa nije uspela. On se više puta osvrnuo na svoje susrete sa predstavnicima vlasti, rekavši da se između ostalih više puta sastao sa Nikolom Šainovićem koji je optuživao Oebs, posebno Amerikance i Nemce da pomažu OVK.

Funkcioner odao planove?
Svedok je juče tvrdio da mu je jedan visoki savezni funkcioner pokazao kartu Kosova i upoznao ga s planom da se uništi OVK.
- Pokrenućemo operaciju iz Vučitrna prema Glogovcu, a onda OVK presresti tamo. Oko Podujeva ćemo potisnuti snage komandanta Remija prema Vučitrnu i tamo ćemo ih presresti. Na pravcu Štimlje - Suva Reka izvešće se operacija s ciljem eliminacije svih uporišta OVK. To je plan o totalnoj i trajnoj eliminaciji OVK. Kada budemo završili sa OVK, zauvek ćemo otkloniti sve Albance s Kosova - kazao je svedok na otvorenom delu suđenja.

Sećajući se tih razgovora, Čaglinovski je rekao da je Šainović ostavio utisak čoveka sa puno samopouzdanja i kompetencija, koji odluke donosi samostalno i daje decidirane odgovore na sva pitanja. Milošević je tokom unakrsnog ispitivanja nastojao da utvrdi struku svedoka koji je radio i kao obaveštajni oficir, kao i na koji način je sastavljen KVM, ko je odlučivao o prijemu, kakva je bila uloga članova civilne misije koji su bili oficiri na Kosovu.

Odgovarajući na jedno od pitanja, svedok je potvrdio da Oebs nije interesovala gomila pojedinosti, već samo veliki incidenti, a da su članovi KVM o svemu što se dešavalo obaveštavali ministarstva inostranih poslova država iz kojih su došli. Podsetivši svedoka na tačke sporazuma, Milošević je tvrdio da nije bilo kršenja sporazuma, te da su MUP i VJ radili sve u skladu sa tim, a patrole i punktovi povećani su jer je bilo napada.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

18:01h

Panajotović: Ivković delovao protiv Statuta SPS

18:10h

Čović: Srbi ne žele podelu Kosmeta

18:19h DOS raspravljao o stanju na Kosmetu
18:27h Veće ministara EU o članstvu SRJ
18:36h Dali je realna Labusova procena o izborima do kraja godine?
18:44h Tri odbora za "Povratak" u Skupštini Kosmeta
18:56h Potparol Haga: Izdržavanje kazne u SRJ nemoguće
19:05h Ministar pravde SRJ: Moguće objavljivanje spiska optuženih
19:13h Nastavljeno suđenje Miloševiću: Svedočenje o misiji OEBS-a
19:22h SAD i EU očekuju konkretne poteze od SRJ
19:31h Na čelu Skupštine Crne Gore Svetozar Marović?
19:40h Tomanoviću odgovorio i Mihajlović
19:50h Završena istraga protiv Pavkovića, Lazarevića i Lukića
20:00h Sahranjen Vlajko Stojiljković
23:02h Štajner posetio Dečane
23:05h Liga socijaldemokrata: Plakatom na plakat
00:15h Nebojša Pavković: Ne pitajte Vojsku o civilnoj kontroli
00:49h Predsedništvo DOS-a na sinoćnjoj sednici: Izbori za dve godine
   


     


FastCounter by LinkExchange