[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 17. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ministar pravde SRJ Savo Marković najavio

Moguće objavljivanje
spiska svih optuženih

Pruža se mogućnost dobrovoljne predaje, uz garancije države

BEOGRAD (Beta) - Jugoslovenski ministar pravde Savo Marković izjavio je da će država najverovatnije narednih dana objaviti spisak svih haških optuženika u Jugoslaviji, kojima će, ujedno, uputiti jasan poziv da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

"U Ministarstvu smo došli do ideje da bi možda bilo dobro da se spisak optuženih, koji su optuženi do stupanja na snagu Zakona", objavi i da im se "pruži mogućnost da se dobrovoljno predaju, kako bi Savezna i vlada republike-članice, čiji je državljanin optužen, dale garancije da se mogu braniti sa slobode", rekao je Marković Radiju B92. On je rekao da je to još na nivou ideje, za koju smatra da je "dosta dobra".

"To je još uvek samo na nivou ideje, na nivou razmišljanja. Mislim da je ta ideja dosta dobra, da bi na taj način pružili ljudima još jednu mogućnost, još jednu šansu da to dobrovoljno urade i da vlada kasnije garantuje da će pružiti sve garancije da se oni brane sa slobode", izjavio je Marković.

Imena u javnosti danas ili sutra

Spisak jugoslovenskih državljana protiv kojih je Haški tribunal podigao optužnice, kako "Glas" saznaje u Saveznom ministarstvu pravde, biće dostavljen javnosti putem medija danas ili sutra. Sa predlogom Ministarstva da se imena svih optuženika objave uz molbu da se dobrovoljno predaju, saglasili su se i predsednik države Vojislav Koštunica i savezni premijer Dragiša Pešić.

Savezni Zakon o saradnji sa Hagom, kojim se predviđa i izručenje naših državljana, usvojen je 11. aprila. Rešenje o predaji okrivljenog donosi Savezno ministarstvo pravde, a izvršava republičko ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema Zakonu, zahtev za predaju okrivljenog, zajedno s potvrđenom optužnicom i naredbom za privođenje, podnosi se Saveznom ministarstvu pravde, koje ih dostavlja nadležnom sudu.

Privođenje izvršavaju pripadnici republičkih MUP-ova, a okrivljeni se potom predaje istražnom sudiji nadležnog suda, koji utvrđuje identitet optuženog i može mu odrediti pritvor.

Ako istražni sudija utvrdi da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog, to će potvrditi rešenjem, i to u roku od tri dana od dana privođenja okrivljenog. Na to rešenje, okrivljeni, odnosno njegov branilac, ima pravo žalbe, tročlanom sudskom veću nadležnog suda i tu žalbu mogu podneti u roku od tri dana od prijema rešenja istražnog sudije. Veće razmatra prvostepeno rešenje i žalbu u roku od tri dana. Pravosnažno i izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog, dostavlja se potom Saveznom ministarstvu pravde, koje donosi rešenje o predaji, a koje izvršava nadležno republičko ministarstvo unutrašnjih poslova. Protiv tog rešenja ne može se voditi upravni spor, piše u Zakonu.

Vlade SRJ i Srbije, prema Zakonu, pružaju garancije onima koji se dobrovoljno predaju da će do početka postupka biti na slobodi.


vesti po rubrikama

^politika

18:01h

Panajotović: Ivković delovao protiv Statuta SPS

18:10h

Čović: Srbi ne žele podelu Kosmeta

18:19h DOS raspravljao o stanju na Kosmetu
18:27h Veće ministara EU o članstvu SRJ
18:36h Dali je realna Labusova procena o izborima do kraja godine?
18:44h Tri odbora za "Povratak" u Skupštini Kosmeta
18:56h Potparol Haga: Izdržavanje kazne u SRJ nemoguće
19:05h Ministar pravde SRJ: Moguće objavljivanje spiska optuženih
19:13h Nastavljeno suđenje Miloševiću: Svedočenje o misiji OEBS-a
19:22h SAD i EU očekuju konkretne poteze od SRJ
19:31h Na čelu Skupštine Crne Gore Svetozar Marović?
19:40h Tomanoviću odgovorio i Mihajlović
19:50h Završena istraga protiv Pavkovića, Lazarevića i Lukića
20:00h Sahranjen Vlajko Stojiljković
23:02h Štajner posetio Dečane
23:05h Liga socijaldemokrata: Plakatom na plakat
00:15h Nebojša Pavković: Ne pitajte Vojsku o civilnoj kontroli
00:49h Predsedništvo DOS-a na sinoćnjoj sednici: Izbori za dve godine
   


     


FastCounter by LinkExchange