[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 17. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Da li je realna Labusova procena o izborima na svim nivoima do kraja godine?

Izborna trka tek
u novoj državi

Maršićanin: Po usvajanju ustavne povelje treba očekivati izbore i za republički parlament. Protić: Prvo da se Ustav promeni. Čović: Mnogi su već u predizbornim aktivnostima

BEOGRAD - Tek što je premijer Zoran Đinđić poručio da se uzalud nadaju oni koji priželjkuju parlamentarne izbore u Srbiji, Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, izjavio je da će biti glasanja. I to za sve nivoe vlasti. Labus je tako potvrdio reči Vojislava Koštunice, lidera DSS-a, koji do kraja godine očekuje savezne, lokalne, republičke i izbore za predsednika Republike.

Političku javnost iznenadilo je što se Labus "ogradio" od stava DS-a i drugih stranaka koje podržavaju Vladu Srbije. Za njih je neverovatno da se raspisuju izbori sve dok Đinđićev kabinet ima podršku u parlamentu.

- Treba očekivati da po usvajanju ustavne povelje dođe do prevremenih izbora i za republički parlament - izjavio je Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a i dodao ovaj stav prihvata i DS, "s obzirom da je Labus, visoki funkcioner te stranke, izjavio da će izbora na svim nivoima biti ove godine".

Građanima posla i hleba
- Ove godine neće biti izbora za republički i vojvođanski parlament. Vanredni parlamentarni izbori zaustavili bi privatizaciju, priliv kapitala, smanjili bi šansu za postizanje veće zaposlenosti, a svakako bi se nepotrebno obnovili stari međustranački sukobi. Uostalom, naši građani zahtevaju posla i hleba, a ne nove izbore - izjavio je Dragan Veselinov, predsednik Koalicije "Vojvodina".

Ohrabreni
Aleksandar Čotrić, predsednik IO SPO-a smatra da je Labusova izjava "ohrabrujuća" i napomenuo da je "za vanredne izbore u Srbiji više od 80 odsto građana i većina poslanika u republičkom parlamentu". On tvrdi da su, osim opozicije, za izbore DSS, Reformisti Vojvodine i Nova Srbija, a da je i "GSS sve bliže tom zahtevu".

Labus nedavno reče da počinje ozbiljno da razmišlja o kandidaturi za predsednika Republike. "On bi bio dobar predsednik Srbije", rekao je premijer Đinđić, a G17 plus je odmah reagovao: "Ako se Labus i kandiduje, biće naš kandidat". Da li je realna Labusova procena o izborima na svim nivoima u ovoj godini?

- To je procena jednog državnika. Ova izjava je uzburkala javnost mnogo više nego reči drugih koji već duže pominju vanredne izbore u Srbiji što, verovatno, svedoči o uticaju gospodina Labusa. Mi nemamo nameru da se smanjimo u stranku, a u našem Političkom savetu imamo dovoljno kvalitetnih ljudi za eventualne izbore - kaže Predrag Marković, predsednik Političkog saveta G17 plus.

Milan St. Protić, predsednik Političkog saveta DHSS-a, kaže da svaka organizacija, pa i G17 plus može da iznosi svoje stavove, ali "oni su ušli u Saveznu i Republičku vladu voljom DOS-a".

- Labusova izjava je njegova procena. Prirodno je da G17 plus misli da bi učešće na sledećim izborima za njih bilo korisno - ističe Protić, uveren da se ni predsednički izbori ne mogu održati pre promene ustava i ukazuje da bi izbori po sadašnjem ustavu bili nezamisliva katastrofa.

Nebojša Čović, predsednik DA, kaže da vanredne parlamentarne izbore ne bi trebalo raspisivati pre donošenja ustavne povelje Srbije i Crne Gore i ustava Srbije. "Posle toga otvara se i realan prostor za izborne aktivnosti", smatra Čović i ocenjuje da su mnogi već u predizbornim aktivnostima.

U Beogradskom sporazumu zapisano je da ustavna povelja treba da se nađe pred poslanicima sve tri skupštine najkasnije do kraja juna i, ako ne bude "raspusta", savezni izbori mogu se očekivati početkom jeseni. Srbija i Crna Gora treba da usaglase ustave s poveljom, a za ovaj posao ostavljen je rok do kraja 2002. godine. Tek po donošenju novog republičkog ustava, većina predviđa glasanje za poslanike novog srpskog parlamenta. Hoće li se Labusova prognoza ostvariti, zavisi prvenstveno od ažurnosti poslanika i volje političara.

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

18:01h

Panajotović: Ivković delovao protiv Statuta SPS

18:10h

Čović: Srbi ne žele podelu Kosmeta

18:19h DOS raspravljao o stanju na Kosmetu
18:27h Veće ministara EU o članstvu SRJ
18:36h Dali je realna Labusova procena o izborima do kraja godine?
18:44h Tri odbora za "Povratak" u Skupštini Kosmeta
18:56h Potparol Haga: Izdržavanje kazne u SRJ nemoguće
19:05h Ministar pravde SRJ: Moguće objavljivanje spiska optuženih
19:13h Nastavljeno suđenje Miloševiću: Svedočenje o misiji OEBS-a
19:22h SAD i EU očekuju konkretne poteze od SRJ
19:31h Na čelu Skupštine Crne Gore Svetozar Marović?
19:40h Tomanoviću odgovorio i Mihajlović
19:50h Završena istraga protiv Pavkovića, Lazarevića i Lukića
20:00h Sahranjen Vlajko Stojiljković
23:02h Štajner posetio Dečane
23:05h Liga socijaldemokrata: Plakatom na plakat
00:15h Nebojša Pavković: Ne pitajte Vojsku o civilnoj kontroli
00:49h Predsedništvo DOS-a na sinoćnjoj sednici: Izbori za dve godine
   


     


FastCounter by LinkExchange