[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle isključenja Branislava Ivkovića iz stranke

SPS (ne)očišćen od kadrova JUL-a

BEOGRAD - Isključenje Branislava Ivkovića iz SPS, posle dvanaestočasovne sednice GO, u javnosti je ponovo pokrenulo priču o frakcijskoj borbi među socijalistima i sve izvesnijem raspadu Miloševićeve stranke.

Sukob između tzv. tvrdog jezgra i reformatora u SPS u žižu je dospeo pre nekoliko meseci isključenjem Dmitra Šegrta, jednog od visokih partijskih funkcionera, koji se prvi suprotstavio tadašnjem rukovodstvu na čelu sa Živadinom Jovanovićem i Zoranom Anđelkovićem, stavovima da su SPS neophodne promene u organizaciji i da neće daleko dogurati ako se drži politike dogmata i birokrata.

Pozitivan rasplet

Dmitar Šegrt u izjavi za „Glas" kaže da posle Ivkovićevog isključenja očekuje pozitivan rasplet i da će značajan broj opštinskih odbora podržati Ivkovića, te da nije isključeno i stvaranje nove stranke.
- Na terenu vlada veliko nezadovoljstvo i to treba da se menja. Stranka koja je prešla u opoziciju mora u reforme - kaže Šegrt.

Zbog sličnih stavova, GO je u subotu, na predlog IO, raspravljao o Ivkovićevom delovanju koje je, kako je ocenjeno, mesecima bilo u suprotnosti sa programom partije, i sa 146 glasova „za", 63 „protiv" i dva uzdržana odlučio da ga isključi iz stranke.
- Možda je to trebalo da se dogodi i mnogo ranije. Ivkovićevo delovanje protiv Statuta već mesecima je prisutno. Pokušao je da formira paralelan sistem moći, odrodio se od SPS, a nije poštovao ni odluke najviših organa stranke - izneo je juče Branko Ružić, portparol.

On je rekao da je „legitimno pravo svakog člana partije da se zalaže i bori za svoju opciju, ne iznoseći to u javnost", ali, kako je dodao, „Ivković je preko svog šefa kabineta i pres atašea, doturao medijima ono što je hteo i dezinformisao članstvo".

Ružić je istakao da je Ivković odbijanje GO da ga isključi iz stranke na zahtev Miloševića, prošlog avgusta, shvatio kao ličnu pobedu i krenuo u ličnu kampanju kao budući predsednik.
- Njegovo isključenje velika je pobeda socijalista i definitivno odstranjivanje JUL-ovih kadrova, jer je Ivković dva puta biran u Vladu na predlog Mire Marković - prokomentarisao je Ružić Ivkovićeve optužbe da je SPS u kandžama JUL-a.

Uprkos tvrdnjama da SPS sada može samo da jača, mnogi već prognoziraju da ova situacija vodi formiranju nove stranke leve orijentacije, imajući u vidu da je Ivkovića podržao značajan deo članstva GO, te da je nekad većina to samo iz poslušnosti.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Đinđić: Priprema se hapšenje 20 osoba sa liste

17:40h

Vojislav Seležan potvrdio za „Glas": Ojdanić u Hagu dobrovoljno

17:50h

Čović: Srbi u Vladi Kosmeta za dve nedelje

17:55h

Nastavljena identifikacija tela iz masovnih grobnica na Kosmetu

18:05h

Optužbe protiv 20 kosovskih Srba iz Prištine poslate u Hag

18:10h

Odgovor na Tomanovićev zahtev: Živković traži spisak dokumenata

18:20h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Hagu

18:25h

Šainović pregovara s vlastima o dobrovoljnoj predaji Hagu

18:35h

Komemoracija u Skupštini SRJ povodom smrti Vlajka Stojiljkovića

18:45h

Mićunović najavio: Do kraja godine savezni i izbori za šefa Srbije

19:00h

EU pozdravio Sporazum Srbije i Crne Gore

19:05h

Reagovanja posle isključenja Branislava Ivkovića iz stranke

19:10h

DSS: Izbori način rešenja krize u Srbiji

19:20h

Sahranjen Miodrag Kovač

23:05h

Rada Trajković uoči pokrajinske skupštine: "Povratak" na sednici

23:15h

Reagovanje Branislava Ivkovića na Ružićeve tvrdnje

      


FastCounter by LinkExchange