[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Na vest o Šainovićevom pregovaranju s vlastima o dobrovoljnoj predaji Haškom tribunalu

Na slobodi do suđenja

Ministar pravde Srbije potvrdio, u SPS demantuju

BEOGRAD - Pravni zastupnici funkcionera SPS Nikole Šainovića razgovarali su prošlog petka sa predstavnicima republičkih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova o mogućnostima za dobrovoljnu predaju Haškom tribunalu i dobijanje garancija Vlade za njegovu odbranu sa slobode.

Ovu vest Radija B92, koju su Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS i portparol Branko Ružić odmah juče demantovali navodeći da su "to sve medijske manipulacije koje plasira Informativna služba Vlade Srbije", novinarima u republičkom parlamentu potvrdio je srpski ministar pravde Vladan Batić.

On je rekao da je Šainović kontaktirao srpska ministarstva pravde i policije i da je "jasno manifestovao svoju želju da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu".
- Krajem prošle nedelje, odmah po donošenju Zakona, javili su se branioci Šainovića. Ukoliko se on bude dobrovoljno predao, Vlada Srbije daće garancije da bude na slobodi do početka suđenja - rekao je Batić i dodao da garancije Vlade Srbije važe za sve koji se dobrovoljno predaju i da to nema veze sa ideologijom ili politikom.

Vlada Srbije garantuje

Mediji su juče preneli izjavu Dragoljuba Ojdanića, bivšeg načelnika GŠ VJ, da neće bežati od odlaska pred Haški tribunal i da je to njegova zakonska obaveza. Njegov advokat je demantovao ovu izjavu, ali ne i stav da će se dobrovoljno predati Hagu kad bude donet zakon. Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je juče da će Vlada svim optuženicima koji se dobrovoljno predaju Tribunalu dati garancije, kao i određenu pravnu pomoć.

- Sada je pitanje tehnologije šta se smatra činom dobrovoljne predaje - rekao je Batić i istakao da je Šainović svojim postupkom "pokazao dobru volju".
- To je normalan put i mnogo je racionalniji od nekih pokušaja da se izbegne odlazak u Hag, pogotovo sada kada je donet zakon, jer je ta procedura potpuno jasna - rekao je Batić.

Ministar pravde je izjavio da ne zna da li su se i drugi optuženi jugoslovenski državljani javljali vlastima.

U advokatskoj kancelariji Tome File, koji je Šainovićev pravni zastupnik, "Glasu" je juče rečeno da o ovoj informaciji mogu da govore advokati, ali da se, kako je prenela sekretarica, advokatski tim nalazi na suđenju van Beograda.

Radio B92 preneo je da je bilo više kontakata Šainovićevih pravnih zastupnika sa predstavnicima vlasti.

Prema pisanju agencije Beta, izvori iz savezne i republičke administracije tvrde da je nekoliko jugoslovenskih državljana optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine u stalnom kontaktu sa vlastima SRJ i Srbije u vezi sa izlaskom pred taj sud.

15. Apr 2002 23:20 (GMT+01:00)

Pravni zastupnici haškog optuženika Nikole Šainovića demantovali su, međutim, informacije da je Šainović pregovarao s državnim organima Srbije o dobrovoljnoj predaji Haškom tribunalu, koji ga tereti za ratne zločine na Kosmetu.
"Kao pravni zastupnici gospodina Šainovića ističemo da ni gospodin Šainović, a ni mi kao njegovi zastupnici, nismo s predstavnicima državnih organa pregovarali o njegovoj dobrovoljnoj predaji Haškom tribunalu", navodi se u saopštenju koje je agenciji Beta sinoć dostavljeno iz kancelarije beogradskog advokata Tome File, koji je Šainovićev pravni zastupnik.

V. N. - M. B.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Đinđić: Priprema se hapšenje 20 osoba sa liste

17:40h

Vojislav Seležan potvrdio za „Glas": Ojdanić u Hagu dobrovoljno

17:50h

Čović: Srbi u Vladi Kosmeta za dve nedelje

17:55h

Nastavljena identifikacija tela iz masovnih grobnica na Kosmetu

18:05h

Optužbe protiv 20 kosovskih Srba iz Prištine poslate u Hag

18:10h

Odgovor na Tomanovićev zahtev: Živković traži spisak dokumenata

18:20h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Hagu

18:25h

Šainović pregovara s vlastima o dobrovoljnoj predaji Hagu

18:35h

Komemoracija u Skupštini SRJ povodom smrti Vlajka Stojiljkovića

18:45h

Mićunović najavio: Do kraja godine savezni i izbori za šefa Srbije

19:00h

EU pozdravio Sporazum Srbije i Crne Gore

19:05h

Reagovanja posle isključenja Branislava Ivkovića iz stranke

19:10h

DSS: Izbori način rešenja krize u Srbiji

19:20h

Sahranjen Miodrag Kovač

23:05h

Rada Trajković uoči pokrajinske skupštine: "Povratak" na sednici

23:15h

Reagovanje Branislava Ivkovića na Ružićeve tvrdnje

      


FastCounter by LinkExchange