[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

kliknite za veci prikaz

Oproštajna poruka Vlajka Stoijljkovića

Bivši ministar srpske policije pokušao samoubistvo ispred Savezne skupštine

Vlajko Stojiljković
pucao sebi u glavu

BEOGRAD - Samo nekoliko sati posle usvajanja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, Vlajko Stojiljković, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i savezni poslanik SPS u Veću republika, pucao je sebi u glavu, sinoć u 19.10 sati ispred glavnog ulaza u Skupštinu Jugoslavije u Beogradu.

Kako nezvaničo saznajemo, Vlajko Stojiljković je ušao u Skupštinu nešto pre 19 časova, ali pošto je imao oružje kod sebe, obezbeđenje ga nije pustilo da prođe u centralni hol. Prema dobro obaveštenim izvorima, Stoijljković je imao nameru da se obrati poslanicima i da se potom ubije u poslednjem redu skupštinske sale. Međutim, pošto je njegov plan osujećen, vratio se ka izlazu. Tu je zatekao Filipa Stojanovića, saveznog poslanika Srpske radikalne stranke, sa kojim je razgovarao nekoliko minuta, a zatim mu dao oproštajno pismo u kome za pokušaj samoubistva optužuje državni vrh.

Novinarka TV Politike, Ljiljana Milenković, zatekla se na mestu stravičnog događaja.
- Došla sam kod portira kako bih pogledala izveštaj koji sam poslala za vesti u sedam. Zatekla sam Stojiljkovića na samom izlazu i htela sam da uzmem izjavu od njega. Pošto sam više puta bezuspešno pokušavala, pomislila sam da me je prepoznao i pozdravila sam ga. Ušla sam u zgradu tražeći kamermane. Samo što sam kročila unutra, začula sam pucanj. Istrčala sam odmah napolje i videla stravičan prozor. Ležao je u lokvi krvi i još je pokazivao znake života. Odmah sam utrčala, pozvala obezbeđenje i obavestila poslanike koji su se zatekli u skupštinskom restoranu - ispričala nam je vidno uzbuđena Milenkovićeva, dodajući da je poslednje što je čula su reči portira" Ljudi, ubi se Vlajko".

Prema njenim rečima, Stojiljković je izgledao uznemireno i potišteno.
Na lice mesta ubrzo je stigla je Hitna pomoć, koja je Stojiljkovića prebacila u Urgentni centar, na odeljenje raeanimacije, gde se lekari bore za njegov život.

Oproštajno pismo
Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, okupljenima je pročitao oproštajnu poruku Vlajka Stoijljkovića u kojoj se navodi:
"Ovim činom kao poslanik Veća republika u Saveznoj skupštini izražavam protest protiv pripadnika marionetske aktualne vlasti DOS-a i crnogorske Koalicije "Za Jugoslaviju" zbog razbijanja SRJ uz učešće najvećeg neprijatelja našeg naroda Havijera Solane, bezobzirnog gaženja ustava i zakona ove zemlje, vođenja politike izdaje i kapitulacije, gubljenja nacionalnog dostojanstva, uništavanja nacionalne ekonomije i dovođenja miliona građana u socijalnu bedu.
Za svoju smrt smatram odgovornim i direktno optužujem: Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Dušana Mihajlovića, Vladana Batića, Miroljuba Labusa, Dragoljuba Mićunovića, Predraga Bulatovića, Srđu Božovića i Dragišu Pešića.
Građani rodoljubi ove zemlje znaće kako da me osvete.
Sledi opširnija poruka, pisana rukom na 15 strana.

Vlajko Stojiljković, poslanik

Ispred saveznog parlamenta, samo desetak minuta posle nesrećnog događaja, okupilo se više desetina građana, među kojima i pristalice SPS. Uzvikivali su parole : "Ubice, ubice", "Dole DOS-ovska vlada" "Hoćemo Šešelja" i "Đinđiću ustašo", "Zašto slikate sada mrtvu opoziciju, a neslikate ih dok ste živi"…

U međuvremenu, Milan Obradović, načelnik gradskog SUP - a obratio se okupljenim novinarima ispred Savezne skupštine i izjavio da je Stojiljković "izvršio pokušaj samoubistva tako što je pucao sebi u predelu glave, da je u kritičnom stanju i da će o daljem razvoju događaja javnost biti obaveštena". Tokom njegovog obraćanja ka njemu je poletelo nekoliko kamenica, uz uzvike "Ubice, ubice", "Slobo, slobodo" i "Živeo Sloba".

Nakon toga, dogodio se i manji incident, kada je jedna prolaznica okupljenima dobacila: "I trebalo je da se ubije". Pristalice SPS-a su potom nasrnule na nju, posle čega su policajci reagovali i zaštitili napadnutu.
Na licu mesta mogli su se čuti različiti komentari.

- Ovo je tragično, za njegovu porodicu pre svega, i imaće katastrofalne posledice na domaćoj političkoj sceni - rekao je mladić koji je zbunjeno sa devojkom posmatrao šta se zbivalo. Dok su novinari pokušavali da prikupe izjave od očevidaca, među prisutnim građanima došlo je do podele:
- Prodali su državu za dolare. Hoće sve Srbe da oteraju u Hag. Bolje je što je pucao sebi u glavu nego da ne vidi belog dana kao Slobodan Milošević. Uskoro će u Hag i Đinđić i Koštunica, ali ne znaju to - smatraju dvojica starijih ljudi.
Ulaz u zgradu obebeđivalo je desetina policajaca.

Da podsetimo, Vlajko Stojiljković je nedavno izjavio da se živ neće predati Haškom tribunalu, a prijateljima je najavljivao i samoubistvo.
Oko 21.30 časova građani su blokirali ulicu Nikole Pašića, preko puta Savezne skupštine. "Ustala je Srbija", "Ustanak, ustanak", "Vlajko, heroj", vikali su demonstranti, sprečavajući saobraćaj.

Upravljajući crvenim "moskvičem", registracije BG- 216-593, jedna žena je pokušala da iz pravca Terazija prođe prema Bulevaru Kralja Aleksandra, ali su je razulareni demonstranti u tome sprečili. Incident težih razmera sprečili su policajci.
Nekoliko demonstranata uspelo je spusti jednu od dve zastave sa jarbola ispred Saveznog parlamenta spusti je na pola koplja.
Sat kasnije iz Skupštine su izašli poslanici SPS-a. Oskar Kovač je saopštio da poslanicima ove partije nije dozvoljeno da u Skupštini održe konferenciju za novinare, a Slavica Đukić - Dejanović pozvala je građane da se okupe danas u 12 sati.

Ekipa "Glasa javnosti"


vesti po rubrikama

^politika

16:40h

I Veće građana juče usvojilo zakon o saradnji s Haškim tribunalom

16:45h Toma Fila o zakonu o Tribunalu
16:47h Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
16:50h Čelnici LS-a i SDP-a danas se sastaju sa Solanom
16:52h Opštine sa severa Kosmeta prekinule saradnju s Unmikom
16:55h Prihvaćena inicijativa Momčila Trajkovića
16:57h U Crnoj Gori skoro sve stranke imenovale predstavnike
17:00h Mićunović i Frej najavili u vezi Saveta Evrope
17:05h SPS: Vlast DOS-a je paradoks do paradoksa
17:14h Vučić najavio zbog "medijske blokade" demonstracije SRS-a u Beogradu
17:35h SRJ i Hrvatska 23. aprila počinju razgovore o državnoj granici
20:25h Bivši ministar srpske policije pokušao samoubistvo ispred Savezne skupštine
22:30h Gligorov u Beogradu
23:45h Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a: "Niko nije verovao"
23:55h Vojislav Koštunica: Opomena svim političarima
00:05h Reagovanja iz zemlje i sveta
00:15h Advokat Branimir Gugl o tragediji svog klijenta
00:20h Biografija Vlajka Stojiljkovića
   


     


FastCounter by LinkExchange