[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

Počinje iznošenje
dokaza o Račku?

HAG - Svedočenje zamenika šefa misija Oebsa na Kosovu i Metohiji generala Karla Džona Dreventijeviča, po svemu sudeći uvod je u iznošenje dokaza optužbe o ključnoj tački optužnice - Račku. General Dreventijevič, koji je bio zadužen za operativne poslove Kosovske verifikacione misije, rekao je da je njegov prvi utisak bio da su postojala dva odvojena lanca zapovedanja za vojsku i policiju.

Verbalna haranga
Dreventijevič je više puta naglasio važnu ulogu Nikole Šainovića u donošenju odluka. Pritom je kazao da je Šainoviću odbijao da ispunjava zahteve KVM upućivao primedbe na rad njihove misije i tražio da prestanu da pomažu OVK.
- Bila je to verbalna haranga na međunarodnu zajednicu i samog Vokera koji je smatrao da treba više da kontaktira s Miloševićem, kao i da ga u tome onemogućavaju ljudi na nižem nivou - rekao je Dreventijevič.

- Komandni lanac i veze VJ i policije pojačane su od dolaska Ojdanića na čelo Generalštaba i naša misija nije imala dobru saradnju s njim. General Ojdanić odbio je da nam daje izveštaje o rasporedu VJ na Kosovu - naglasio je Dreventijevič. Ovaj svedok potvrdio je da je na Kosovu postojala i delovala OVK koju je nazivao pobunjenicima za razliku od, kako je rekao, njegovih srpskih sagovornika koji su ih emotivno zvali takozvanom i terorističkom OVK. Svedok je prozvao i generala policije Sretena Lukića rekavši da je retko primao članove misije KVM-a i da razgovori nisu bili značajni. Prilikom jednog od tih razgovora, svedok je stekao utisak da je pojedine odluke Šainović donosio sam a nije ih dobio s višeg nivoa. U nastavku svedočenja, Dreventijevič je potvrdio da je bilo napada OVK na policiju, ali je zamerio što KVM nije dobijao raspored policijskih snaga na Kosovu.
-
- Osvrćući se na razgovore s generalom Dušanom Lončarom, svedok je u jednom trenutku rekao da je od njega zatraženo da KVM ode kod OVK i traži od njih da se povuku s položaja koje su zauzeli posle povlačenja VJ. Sve ovo, kao i niz drugih događaja koje je svedok opisao a koji se odnose na sukobe pripadnika snaga bezbednosti i OVK, bili su uvod u svedočenje o događajima u Račku 15. januara 1998. godine, koji je poslužio kao povod za bombardovanje SRJ. Operacija Račak, rekao je svedok, organizovana je uz veliki nivo koordinacije VJ koja je tenkovima i "pragama" zaposela položaje po okolnim brdima i policije koja je nastupala kao pešadija. Po okončanju sukoba, jedan član misije Oebsa otišao je u Račak iz koga se veliki broj žena i dece sklonio u šume i okolna sela. Dreventijevič nije pomenuo da je član njihove misije video veliki broj mrtvih civila već samo dvojicu ranjenika. U selu mu je rečeno da je najvažnije da se pobrine o pružanju pomoći ranjenima, a portparol OVK kazao mu je da treba da se evakuišu žene i deca. Suđenje se nastavlja unakrsnim ispitivanjem ovog svedoka.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

16:40h

I Veće građana juče usvojilo zakon o saradnji s Haškim tribunalom

16:45h Toma Fila o zakonu o Tribunalu
16:47h Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
16:50h Čelnici LS-a i SDP-a danas se sastaju sa Solanom
16:52h Opštine sa severa Kosmeta prekinule saradnju s Unmikom
16:55h Prihvaćena inicijativa Momčila Trajkovića
16:57h U Crnoj Gori skoro sve stranke imenovale predstavnike
17:00h Mićunović i Frej najavili u vezi Saveta Evrope
17:05h SPS: Vlast DOS-a je paradoks do paradoksa
17:14h Vučić najavio zbog "medijske blokade" demonstracije SRS-a u Beogradu
17:35h SRJ i Hrvatska 23. aprila počinju razgovore o državnoj granici
20:25h Bivši ministar srpske policije pokušao samoubistvo ispred Savezne skupštine
22:30h Gligorov u Beogradu
23:45h Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a: "Niko nije verovao"
23:55h Vojislav Koštunica: Opomena svim političarima
00:05h Reagovanja iz zemlje i sveta
00:15h Advokat Branimir Gugl o tragediji svog klijenta
00:20h Biografija Vlajka Stojiljkovića
   


     


FastCounter by LinkExchange