[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

I Veće građana juče usvojilo zakon o saradnji s Haškim tribunalom

Izručenja po propisu

Akt stupa na snagu sutra. Veće republika prekinulo sednicu pred glasanje o imunitetu Momčila Perišića

BEOGRAD - Posle višečasovne rasprave poslanici Veća građana saveznog parlamenta sa 80 glasova "za" i 39 protiv usvojili su juče zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Ovaj zakon stupa na snagu dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku", a kako je novinarima rekao Zoran Živković, savezni ministar policije, ovaj akt važiće od sutra.

O zakonu je, u jučerašnjem nastavku sednice govorio Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, koji je opovrgao stavove opozicije.

On je rekao da sud u Hagu pomaže da se utvrdi individualna odgovornost za ratne zločine na prostoru bivše SRJ i da se skine kolektivna odgovornost i krivica srpskog naroda.
- Slažem se sa vama da ovo vređa dostojanstvo našega naroda ali možemo biti pošteni i da se pogledamo u oči. Da smo ovu stvar uradili na vreme, niko drugi to ne bi radio umesto nas - dodao je Labus.

Zakon u "Glasu"
Usvojeni tekst zakona u celosti, po kome će SRJ sarađivati s Haškim tribunalom, "Glas javnosti" je objavio u sredu, 10. aprila, pre nego i što je započela skupštinska rasprava o njemu.

O zapečaćenim optužnicama
Savezni premijer Dragiša Pešić izjavio je da zapečaćene optužnice Haškog tribunala imaju karakter podignutih i potvrđenih optužnica. Pešić je novinarima u Skupštini SRJ rekao da Savezni ustavni sud ne bi trebalo da unapred ima "negativistički pristup" prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom, ukoliko bude pokrenuta inicijativa za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti.

O navodima opozicije da je sud nelegitiman, Labus je odgovorio da je taj Tribunal osnovan Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN iz 1993. godine i da SRJ kao punopravna članica UN ima obavezu da poštuje tu Rezoluciju.

On se saglasio sa primedbama da pred sud nisu izvedeni svi koji bi trebalo da odgovaraju za zločine i istakao da bi alternativa bila nepravda, te da ne bi bilo suđenja.
Govoreći o oceni ustavnosti prošlogodišnje Uredbe o saradnji sa Hagom, Labus je rekao da je Savezni ustavni sud "izgubio autoritet i da je to politički organ".

Vladan Batić, šef poslaničke grupe DOS u Veću građana, naveo je da Dejtonski sporazum iz 1995. godine obavezuje SRJ na saradnju s Tribunalom.
- Dejtonski sporazum potpisao je Slobodan Milošević, a tada niste postavljali pitanje u čije ime on to radi i sa kakvim ovlašćenjem - napomenuo je Batić.

Opozicija je i juče nastavila sa oštrim kritikama zakona, govoreći da je sramota za državu i da će se posle usvajanja zakona uvesti redovna autobuska linija Beograd - Hag. Na kraju rasprave poslanicima se obratio i savezni ministar pravde Savo Marković, koji, prema ovom zakonu, odlučuje ko će biti prvi "putnik" za Hag.

Poslanici će u nastavku sednice razmatrati set ekonomskih zakona i međunarodnih sporazuma.
Poslanici Veća republika, kao i uvek, u efikasnom tempu potvrdili su juče niz sporazuma o međunarodnoj saradnji SRJ, kao i sporazum o sukcesiji. Sednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, posle 13 sati, kada je trebalo da se glasa o oduzimanju imuniteta Momčilu Perišiću. Srđa Božović, predsednik ovog Veća odredio je desetominutnu pauzu, ali su se poslanici DOS-a "razbežali". Nastavak sednice ovog Veća, kako se pretpostavlja nastaviće se naredne nedelje. Odbor za mandatno-imunitetska pitanja predložio je juče Veću republika da se Perišiću ukine imunitet.
Sednicama Veća ni juče nisu prisustvovali haški optuženici, Vlajko Stojiljković i Nikola Šainović.

V. Nikolić - D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

16:40h

I Veće građana juče usvojilo zakon o saradnji s Haškim tribunalom

16:45h Toma Fila o zakonu o Tribunalu
16:47h Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
16:50h Čelnici LS-a i SDP-a danas se sastaju sa Solanom
16:52h Opštine sa severa Kosmeta prekinule saradnju s Unmikom
16:55h Prihvaćena inicijativa Momčila Trajkovića
16:57h U Crnoj Gori skoro sve stranke imenovale predstavnike
17:00h Mićunović i Frej najavili u vezi Saveta Evrope
17:05h SPS: Vlast DOS-a je paradoks do paradoksa
17:14h Vučić najavio zbog "medijske blokade" demonstracije SRS-a u Beogradu
17:35h SRJ i Hrvatska 23. aprila počinju razgovore o državnoj granici
20:25h Bivši ministar srpske policije pokušao samoubistvo ispred Savezne skupštine
22:30h Gligorov u Beogradu
23:45h Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a: "Niko nije verovao"
23:55h Vojislav Koštunica: Opomena svim političarima
00:05h Reagovanja iz zemlje i sveta
00:15h Advokat Branimir Gugl o tragediji svog klijenta
00:20h Biografija Vlajka Stojiljkovića
   


     


FastCounter by LinkExchange