[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Srđan Flajs, trener u Beovuku i jedan od perspektivnih mladih košarkaških stručnjaka u Jugoslaviji

Želim uspeh u Jugoslaviji

Ne razmišljam o inostranstvu, hteo bih da ostavim traga u našoj košarci. Samo je igrač koga izvedete na pravi put merilo uspeha

Za 27 godina života, Srđan Flajs, jedan od trenera u "Beovuku", ima gotovo neverovatno desetogodišnje iskustvo u radu sa mladim košarkašima. Kaže, igrao je košarku i sam u Tašmajdanu, ali se kao sasvim mlad odlučio da mesto na parketu zameni onim na klupi.

I nije pogrešio, govore dosadašnji rezultati. U kategorijama kadeta i juniora osvojio je sa "Beovukom" sve, uključujući i titule prvaka Jugoslavije u nekoliko kategorija. Čitavu dosadašnju karijeru proveo je u "Beovuku", klubu za koga se u gradu već duže vreme priča da ima jaču školu od "Zvezde" i "Partizana".

- Počeo sam sa najmlađima, sada sam trener juniora i seniora, naš juniorski istovremeno je i seniorski tim. Reč je o igračima rođenim 1983. i 1984. godine, ali i mlađim talentovanim košarkašima koje odmah priključujemo najboljoj ekipi.

Rezultati su nešto što dolazi i prolazi, objašnjava Flajs, a najveći i najdraži uspeh svakog trenera je kada formira kvalitetnog igrača. Flajs, u tom pogledu, ima o čemu da priča.
- Počeću od Bratića, koji je trenutno u Železniku, a pre toga je igrao za "Crvenu zvezdu". Potom tu su juniorski reprezentativci Đorđević, Pavlović i Mušikić koji su sada u "Radničkom", Miljević u "Zvezdi", i svakako, Luka Bogdanović, najbolji igrač kadetskog prvenstva Evrope. Videćemo ko će biti sledeći...

Nedavno, Srđan Flajs je proveo deset dana u Atini na usavršavanju kod trenerske legende Željka Obradovića.
- To je bio konkurs u udruženju košarkaških trenera i mene su izabrali da budem gost košarkaškog kluba "Panatinaikos", čiji je Obradović trener. Pratio sam Željkov rad, družio se košarkaški i privatno sa njim i gledao kako rade bolji treneri od mene. Svi u takmičarskom pogonu "Panatinaikosa" su pod kontrolom Obradovića i rade po njegovim instrukcijama.

Flajs posebno ističe da ga je Željko Obradović dočekao oberučke, iako su se poznavali tek usputno.
- Prezadovoljan sam, Željko mi je pokazao neke svoje "specijalitete". Mogu reći da je svoje znanje nesebično delio sa mnom, dakle, nema nikakvog "štekovanja". Posmatrao sam treninge, a Željko mi je u pauzama pokazivao finese. Ovde se priča da je Željko nestao iz domaće javnosti, što nije istina. Tačno je da, jednostavno, Obradović, od brojnih obaveza, ne stiže da više vremena provodi u Beogradu. Inače, svi sportisti i treneri u Atini su pod ogromnim pritiskom navijača i javnosti. Isto važi i za Željka.

Mladi trener kaže da je imao priliku da se sretne i sa Dejanom Bodirogom koji je vodeća zvezda "Panatinaikosa".
- Bodiroga je dole bog. Neprikosnoveni lider ekipe i ljubimac navijača. Iza njega su takvi igrači i vedete kao što su Mulaomerović, Kutlaj, Midlton, Alvertis koji je u "Panatinaikosu" praktično od košarkaškog rođenja. Razgovarali smo, ali moja sfera interesovanja ipak je više bio Željko Obradović i njegovi treninzi.

Srđan Flajs je na izvestan način na raskršću karijere. Mladom treneru, naime, za godinu dana ističe ugovor sa matičnim "Beovukom".
- Ne znam, zaista, koja će sledeća stanica biti u mojoj karijeri. Ne mogu da predvidim da li ću nekome biti pomoćnik ili ću negde raditi samostalno. U ovom trenutku, koncentrisan sam na obaveze koje "Beovuka" čekaju u kupu i prvenstvu, s obzirom na to da su sve naše selekcije prošle na završne turnire.

Istovremeno, Flajs dodaje da ponuda već ima, ali da će u datom trenutku sa vlasnikom kluba Mišom Lakićem odlučiti šta je najbolje rešenje.

Jednu dilemu, tako tipičnu za momka njegove generacije, Flajs je izgleda razrešio.
- Ne razmišljam o inostranstvu. Želim da napravim nešto u našoj košarci. Uostalom, svi treneri koji su ostavili dubok trag u ovom sportu, najpre su se dokazali u našim okvirima. Izuzetak je možda Igor Kokoškov koji je uspeo u Americi i sada je trener Los Anđeles Klipersa, što je veliki uspeh. Kasnije, sasvim sigurno želeo bih da se oprobam i u inostranstvu, da li će to biti Evropa ili Amerika, videćemo...

Z. Preradović


vesti po rubrikama

^reportaža

15:41h

Da li na VMA izmišljaju afere o malverzacijama i kriminalu, ili...

16:14h

Najvećem selu u aranđelovačkoj opštini vraćeno staro ime

16:37h

Srđan Flajs jedan od perspektivnih mladih košarkaških stručnjaka u Jugoslaviji: Želim uspeh u Jugoslaviji

17:08h

U Centru "Sava" u znaku pink boje održan 22. Oskar popularnosti

 

 


     


FastCounter by LinkExchange