[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Najvećem selu u aranđelovačkoj opštini vraćeno staro ime

Posle Partizana opet Darosava

Bilo je dogovoreno da se meštani o imenu sela izjasne na referendumu

Na 12. kilometru asfaltnog puta od Aranđelovca prema Lazarevcu smešteno je najveće selo u aranđelovačkoj opštini sa 1.500 domova i 4.500 stanovnika kojem je odlukom Vlade Republike Srbije vraćeno staro ime - Darosava. Selo je nastalo u 17. veku od četiri porodice koje su živele u kolibama u gustoj i neprohodnoj šumi. Pred početak Prvog srpskog ustanka, za vreme hajdučkih potera, mnogi viđeniji ljudi, među njima i Karađorđe, našli su sklonište u Darosavi. Jedini sačuvani spomenik iz tog vremena je seoska crkva brvnara sagrađena 1832. godine.

Više od pola veka ovo naselje zvalo se Partizani jer je tadašnja vlast tako želela. Naime, još 1938. godine u njemu je osnovana ćelija Komunističke partije. U jednoj zemunici bila je smeštena štamparija i Okružni komitet SKOJ-a. Zbog partizanske tradicije promenjeno je i ime naselja. Pouzdano se ne zna ko je bio kum, a pretpostavlja se da su bili prvoborci ovog kraja Živomir Nestorović i Radovan Grujić.

- Pre godinu dana pokrenuta je inicijativa da se selu vrati staro ime i s obzirom na to da su u Mesnoj zajednici bila podeljena mišljenja, zauzet je stav da se ovo pitanje odloži za šest meseci, ako bi se građani o svim detaljima upoznali. Međutim, jedna grupa meštana nije želela da čeka i krenula je u prikupljanju potpisa. Izjasnilo se oko dve stotine peticija je predata SO Aranđelovac koja je to prosledila Vladi Republike Srbije.

Da je selo promenilo ime, odnosno da mu je vraćen stari naziv, saznali smo iz sredstava javnog informisanja - priča Goran Berisavac, predsednik Saveta Mesne zajednice Darosava. Sada je najvažnije da se svi u selu složimo i krenemo u izgradnju planiranih objekata. Treba da rešimo problem sa vodom, izgradimo telefonsku i kanalizacionu mrežu i mnogo šta drugo. Svesrdnu pomoć u tome imamo od Javnog preduzeća za izgradnju i planiranje opštine Aranđelovac i JKP "Bukulja". Promena imena je samo želja građana da Darosava zadrži svoje staro ime.

U selu ima i onih koji nisu bili za vraćanje imena i smatraju da je greška napravljena u samom početku, jer se nije sproveo referendum koji bi odslikao želju meštana.

Danas Darosava ima osnovnu školu, dom kulture, biblioteku, kulturno-umetničko društvo, fudbalski klub, fabriku šamota gde radi 600 meštana. Tu su i prodavnice, kafane, kafići. U 54 preduzeća u okolini zaposleno je 625 Darosavčana.

I dok jedni žale za Partizanima, drugi vide u vraćanju tradicionalnog imena ono pravo.

Z. Janjević


vesti po rubrikama

^reportaža

15:41h

Da li na VMA izmišljaju afere o malverzacijama i kriminalu, ili...

16:14h

Najvećem selu u aranđelovačkoj opštini vraćeno staro ime

16:37h

Srđan Flajs jedan od perspektivnih mladih košarkaških stručnjaka u Jugoslaviji: Želim uspeh u Jugoslaviji

17:08h

U Centru "Sava" u znaku pink boje održan 22. Oskar popularnosti

 

 


     


FastCounter by LinkExchange