[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

 GLAS prenosi Kiparski Sandej mejl 

Velja Ilić prevario predsednika Kleridesa

PIŠE: ŽAN KRISTU

Vlada se našla u neprijatnom položaju kad je obelodanjeno da se predsednik Glafkos Klerides povezao s čovekom koji se lažno predstavlja kao potpredsednik srpske vlade. Naime, Klerides se prošlog meseca sastao sa Velimirom Ilićem koji jeste gradonačelnik Čačka i predsednik stranke Nova Srbija, ali nije jedan od četiri potpredsednika u srpskoj vladi.

Krajem prošle godine Ilić je bio umešan u spor sa novinarom nedeljnika "Nedeljni telegraf" koji je privukao veliku pažnju javnosti. U članku pod naslovom "Kiparski partneri Velimira Ilića pripadaju najvećoj duvanskoj mafiji u Evropi", novinar je doveo Velimira Ilića u vezu sa švercom cigareta u Srbiji, Grčkoj i na Kipru.

Zahvaljujući investitorima sa Kipra, u Čačku je upravo počela izgradnja nove fabrike duvana. U avgustu prošle godine Čačak je posetila kiparska delegacija, koju je predvodio potpredsednik vladajuće stranke i poslanik u kiparskom parlamentu Panajotis Demetriu. On je zajedno s Ilićem održao konferenciju za štampu na kojoj je najavljena izgradnja nove fabrike.

U zvaničnom saopštenju informativne službe predsednikovog kabineta, objavljenog 21, februara posle sastanka između Glafkosa Kleridesa i Velimira Ilića, ističe se da su oni razgovarali o unapređenju kiparsko-srpskih poslovnih odnosa. O tome su izvestili svi kiparski mediji, ali čini se da je jugoslovenska ambasada u Nikoziji prećutala činjenicu da se Ilić lažno predstavlja.

U razgovoru s novinarom "Sandej mejla" jedan visoki zvaničnik Ministarstva inostranih poslova istakao je da ovo ministarstvo nije učestvovalo u organizovanju posete pošto je Ilić tvrdio da se nalazi na privatnoj listi zvanica, tako da zvaničan protokol nije bio potreban. Da je poseta bila zvanična, ministarstva inostranih poslova obe zemlje bila bi uključena u organizovanje. "Kako izgleda, jedan član kiparskog parlamenta zahtevao je organizovanje ovog sastanka. On je Velimira Ilića dopratio u predsedničku palatu. Izgleda da je Ilić zaista izjavio da je potpredsednik srpske vlade, ali se na kraju pokazalo da on to nije. Plašim se da je predsednik bio obmanut ", tvrdi ovaj visoki zvaničnik MIP-a.

Vladin portparol Mikelis Papapetru je potvrdio da je Ilić predstavljen kao potpredsednik srpske vlade. "Došao je i rekao da je u privatnoj poseti Kipru. S predsednikom nije razgovarao ni o čemu važnom. Ne znam šta se desilo, niti kada i kako se to desilo, ali u svakom slučaju ovo treba da shvatimo kao upozorenje da treba da budemo mnogo oprezniji," rekao je Papapetru. On je takođe dodao da mu nije poznato ko je pozvao Ilića na Kipar. Papapetru je postavio pitanje: "Šta je preduzela jugoslovenska ambasada kad se on sastao sa predsednikom i kad su objavljene fotografije i izdato saopštenje?"
Portparol jugoslovenske ambasade u Nikoziji je izjavio da niko nije kontaktirao ambasadu u vezi ove posete. "Nije na nama da dajemo saopštenja. Da nam je neko iz zvaničnih kiparskih institucija postavio neka pitanja, mi bismo na njih odgovorili", rekao je portparol jugoslovenske ambasade u Nikoziji.

Posle teksta u decembru u "Nedeljnom telegrafu", Ilić je, kako se saznaje, u beogradskom hotelu "Interkontinental" napao novinara Dragana Novakovića. Prema Novakovićevim rečima, Ilić ga je pozvao da dođe u hotel i "tada me je uhvatio za vrat i pokušao da me udari, ali ja sam uspeo da izbegnem udarac. Ponovo je pokušao, ali tu su, na sreću, bili njegovi telohranitelji koji su ga zadržali i zaštitili me od njegovih napada".

Ilić tvrdi da je Novaković tražio da ga intervjuiše, što je on odbio, posle čega je novinar upao u hotelsku sobu u kojoj je Ilić imao sastanak s kiparskim investitorima. Međutim, Centar za humanitarno pravo u Jugoslaviji optužuje Ilića za "rasističke stavove i etničke predrasude", posebno prema novinarima koji pišu o njegovim poslovima i političkim aktivnostima. Prema Centru za humanitarno pravo, Ilić je izjavio: " Da sam zaista hteo da ga prebijem, on sada ne bi imao nijedan zub u glavi. Zaslužio je da mu oderem kožu sa leđa. Molim se Bogu da ga nikada ne sretnem jer ću ga zaista prebiti."

Još jedan jugoslovenski novinar tvrdi da mu se telefonom javio neki čovek koji se predstavio kao Velimir Ilić. Centar za humanitarno pravo je preneo njegovu izjavu: "Usledile su psovke, uvrede i pretnje da će mene i moju porodicu ubiti i uništiti."

Odgovarajući na optužbe da on stoji iza prošlogodišnjeg napada na jednu radio stanicu u Čačku, kad su porazbijani svi prozori na sedištu te stanice, Ilić je, navodno, rekao: "Kad mi nešto rasturimo, tu više ni trava ne raste."

PREVOD: Ž. DULIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:00h

GLAS ISTRAŽUJE : Da li će socijalisti kandidovati predsednika svoje partije Miloševića za predsednika Srbije?

19:05h

GLAS PRENOSI: Kiparski Sandej mejl

   


FastCounter by LinkExchange