[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Održana sednica Vrhovnog saveta odbrane

Uskoro reforme vojnih
službi bezbednosti

Predsednik Koštunica nije tražio ostavku Nebojše Pavkovića, načelnika GŠ VJ. I general Aco Tomić ostao na mestu načelnika Uprave bezbednosti VJ

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba VJ general-pukovnik Nebojša Pavković i načelnik Uprave bezbednosti general-major Aco Tomić ostali su na ovim funkcijama i posle jučerašnje sednice Vrhovnog saveta odbrane (VSO), saznaje "Glas javnosti". Na taj način potvrđeno je jučerašnje pisanje našeg lista, koji je jedini naveo da će 5. sednica VSO ipak proteći bez značajnijih kadrovskih promena i da će generali Pavković i Tomić ostati na sadašnjim mestima.

Generali idu u penziju
Vrhovni savet odbrane je, uz manje izmene, prihvatio predlog saveznog ministra za odbranu i načelnika Generalštaba o postavljenju i penzionisanju nekoliko generala, a bilo je reči i o daljim kadrovskim promenama u vezi s nastavkom transformacije VJ. VSO se upoznao i s problemima finansiranja VJ, sagledane su teškoće i moguće posledice restriktivnog finansiranja, kao i mogućnosti za iznalaženje adekvatnih rešenja, saopšteno je iz vojnog kabineta predsednika SRJ.

Iako je proteklih dana u pojedinim medijima bilo dosta nagađanja o kadrovskim promenama u vrhu VJ i navodnim pritiscima predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice na generala Pavkovića da podnese ostavku, "Glas" saznaje da na jučerašnjoj sednici VSO general Pavković uopšte nije bio na dnevnom redu, niti je bilo reči o smeni generala Tomića. Takođe, ni predsednik Koštunica nije tražio ostavku načelnika Generalštaba VJ.

U nastavku 5. sednice VSO, započete prošlog ponedeljka (25. marta), kojom je predsedavao predsednik Koštunica koji je i predsednik VSO, Savet je informisan o situaciji nastaloj hapšenjem bivšeg potpredsednika Vlade Srbije i bivšeg načelnika GŠ VJ Momčila Perišića. Savet je podržao inicijativu da se zakonskim projektima transformišu sve službe bezbednosti i zaključio da treba prepustiti pravosudnim organima da vode postupak u slučaju Perišić u skladu sa zakonskim propisima.

Kako je saopšteno iz vojnog kabineta predsednika SRJ, VSO je zaključio da treba ostvariti demokratsku kontrolu svih službi bezbednosti, primerenu promenama u društvu i međunarodnim standardima u toj oblasti. Savet je, takođe, razmotrio nov položaj i zadatke Inspektorata odbrane i sagledao potrebe i mogućnosti za objedinjavanje svih inspekcijskih poslova u sistemu odbrane u projektu njegovog transformisanja. Na sednici VSO, pored predsednika Koštunice, učestvovali su i članovi ovog tela, predsednici Srbije i Crne Gore, Milan Milutinović i Milo Đukanović, kao i savezni premijer Dragiša Pešić, savezni ministar za odbranu Velimir Radojević, načelnik GŠ VJ general-pukovnik Nebojša Pavković, načelnik Inspektorata odbrane general-potpukovnik Ninoslav Krstić i sekretar VSO kontraadmiral Dušan Stajić.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:11h

Premijer Zoran Đinđić za "Glas" najavio

17:13h Pitić: Dramatično i na bilateralnom planu
17:15h Ispred porodične kuće u Bratuncu SFOR uhapsio Momira Nikolića
17:15h Đelić: Saradnja s Hagom nije ultimatum
17:17h Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović najavio
17:20h Mihajlov: DSS je za saradnju sa Tribunalom i ima vremena da se zakoni donesu
17:25h "Glas" pita : Da li smo opet na pragu izolacije kako upozorava Vlada Srbije?
17:30h Pol Denig: Kongres ove nedelje neće zasedati
17:35h Liberali danas neće izaći sa uslovima za formiranje nove vlade
17:40h Nebojša Medojević o posledicama ukidanja pomoći
17:45h Mićunović pozvao DSS da glasa za Grubačev predlog
17:48h Gardijan povodom saradnje SRJ s Hagom
17:55h Njujork tajms: Srbija ne sarađuje s Tribunalom
18:00h Performans omladine DSS-a ispred Vlade Srbije
18:05h Održana sednica Vrhovnog saveta odbrane
20:05h MLADIĆA više ne čuvaju "Kobre"
20:07h Sinoć održana sednica Savezne vlade
23:10h Koštunica o saradnji s Haškim tribunalom
23:30h Mićićka pozvala Koštunicu i Labusa
23:35h Milo Đukanović: Neobjašnjivo
   


     


FastCounter by LinkExchange