[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

GLAS pita 

Da li smo opet na pragu izolacije kako upozorava Vlada Srbije?

Sankcije su cena izbegavanja Haga

Vlada Srbije upozorava da od glasanja SAD zavise i svi budući finansijski aranžmani. Kolundžija: To je ozbiljno upozorenje, a ne taktika. Pelević: Vlast mnogo toga krije. Isakov: Od rešenja nas udaljava pitanje - ko je za saradnju

BEOGRAD - Ostalo je "slovo na papiru", odnosno Odluka Vlade Srbije o saradnji s Haškim tribunalom - do 31. marta niko nije izručen. Kongres SAD još malo će sačekati na konkretan potez Beograda. Premijer Zoran Đinđić upozorio je da predstoji izolacija zemlje, dok Vladan Batić, ministar pravde, ukazuje da su Jugoslaviji već uvedene privremene sankcije, koje bi 8. aprila mogle da budu i ozvaničene.
Vlada Srbije podseća da nam od "raspoloženja" Amerike ne zavisi samo nekoliko desetina miliona dolara, već i svi započeti i budući finansijski aranžmani. Članovi Đinđićevog kabineta očekuju od predsednika SRJ da se izjasni da li je za saradnju ili sankcije, a Vojislav Koštunica izjavljuje da se "saradnja s Tribunalom ne može izbeći, iako je cena, ovako kako se ta saradnja izvodi, pravno neregulisano, destabilizacija zemlje".

Doterani uza zid
- Opet je nepotrebno zaoštreno pitanje saradnje, jer smo došli u situaciju da smo doterani uza zid i da moramo reagovati opet, kao u mnogim slučajevima ranije - u poslednji čas. To je bila praksa i prethodnog režima i ona nas je jako skupo koštala i mislim da bi ova nova demokratska vlast morala to da zna i morala da se principijelnije ponaša i na vreme ispunjava svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici i standardima koji postoje u Evropi u koju mi želimo da se uključimo - kaže Isakov.

Nedopustivo koketiranje
- Apsolutno nije tačno tumačenje da se sankcije pominju kako bi Vlada opravdala izručenja. Mi 365 dana treba da sarađujemo s Hagom. Ne meri se saradnja samo time da li smo nekoga izručili. Odavde se očekuje bar jedinstven stav prema saradnji, a umesto toga šalje se signal da se za šaku dolara neće povlačiti nikakvi potezi. Nedopustivo je takvo koketiranje s biračkim telom, a pritom se zaboravlja da sve izjave čitaju i preko granice i da neko non-stop ocenjuje - ističe Kolundžija.

- Kad kažem da osećam mučninu kad je reč o Haškom sudu onda je osećam zbog 31. marta koji nam se stalno ponavlja i zbog toga što se interesi države dovode u pitanje. Postavlja se i pitanje ljudskog dostojanstva izjavio je Koštunica banjalučkom "Reporteru", napominjući da je "mučno što se ta saradnja svodi na 31. mart, na ono što se mora i što ta saradnja biva jednosmerna i svedena isključivo na transfer, izručenje ljudi o kojima se radi".
Odgovarajući na pitanje - koja je cena nesaradnje s Hagom, predsednik SRJ je rekao da je nesumnjivo cena velika, ali je velika i cena saradnje na ovaj način.

Članovi Vlade Srbije već su "izračunali" šta gubimo ako se sledećih dana neko ne nađe u pritvoru Haškog tribunala i svi pominju sankcije.
- Ovo nije nikakav taktički manevar, već vrlo ozbiljno upozorenje. Od stava SAD zavisi i stav svih zemalja, odnosno međunarodnih institucija. Ukoliko Amerika proceni da ovde nisu demokratski uslovi kakvi bi trebalo da budu, svi će se pridržavati toga. Evo, neki aranžmani s Grčkom, vezani za humanitarnu pomoć, stopirani su i čeka se odluka Kongresa - navodi Nada Kolundžija, potpredsednik DA.

Borislav Pelević, predsednik SSJ, ukazuje da "vlast ne samo da nas ne obaveštava o tome šta se događa, već i krije mnoge stvari od nas".
- Znajući da su oni koji vode zemlju nedosledni, čak i ponizni, ne sumnjam da će naći zajednički jezik sa Stejt departmentom. Jedino se plaše neposlušnosti policije i mogućnosti da oni odbiju da uhapse optužene. Alternativa izručenju je da budemo dostojanstveni i uspostavimo ravnopravnu saradnju sa svetom. Ako ne budemo ponosni, svet će samo tražiti nove ustupke - smatra Pelević.
Miodrag Isakov, predsednik Reformista Vojvodine za Fonet je izjavio da "pitanje ko je za saradnju sa Haškim tribunalom, a ko za sankcije predstavlja lažnu dilemu."

- Verujem da je lažna dilema pitanje ko je za sankcije, a ko je za saradnju sa Hagom, to jest ko je veći, a ko manji patriota. Mislim da su oni koji na tim stvarima insistiraju na pogrešnom putu i to nas samo udaljava od rešenja krize u kojoj se nalazimo - rekao je Isakov.

J. M. - D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:11h

Premijer Zoran Đinđić za "Glas" najavio

17:13h Pitić: Dramatično i na bilateralnom planu
17:15h Ispred porodične kuće u Bratuncu SFOR uhapsio Momira Nikolića
17:15h Đelić: Saradnja s Hagom nije ultimatum
17:17h Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović najavio
17:20h Mihajlov: DSS je za saradnju sa Tribunalom i ima vremena da se zakoni donesu
17:25h "Glas" pita : Da li smo opet na pragu izolacije kako upozorava Vlada Srbije?
17:30h Pol Denig: Kongres ove nedelje neće zasedati
17:35h Liberali danas neće izaći sa uslovima za formiranje nove vlade
17:40h Nebojša Medojević o posledicama ukidanja pomoći
17:45h Mićunović pozvao DSS da glasa za Grubačev predlog
17:48h Gardijan povodom saradnje SRJ s Hagom
17:55h Njujork tajms: Srbija ne sarađuje s Tribunalom
18:00h Performans omladine DSS-a ispred Vlade Srbije
18:05h Održana sednica Vrhovnog saveta odbrane
20:05h MLADIĆA više ne čuvaju "Kobre"
20:07h Sinoć održana sednica Savezne vlade
23:10h Koštunica o saradnji s Haškim tribunalom
23:30h Mićićka pozvala Koštunicu i Labusa
23:35h Milo Đukanović: Neobjašnjivo
   


     


FastCounter by LinkExchange