[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ivan M. Lalić, doskorašnji upravnik SNP-a, počeo štrajk glađu

Lični čin protiv licemerja

Ministarstvu 14 zahteva. I direktor Drame Boris Isaković podneo ostavku

NOVI SAD - Doskorašnji upravnik SNP-a, dramski pisac Ivan M. Lalić, juče u 10 sati počeo je štrajk glađu i to, kako je obrazložio u saopštenju, da bi javnost saznala "kako se i koliko brinuo o SNP-u".

Nije politički potez
- Još početkom marta ministru Branislavu Lečiću i Draganu Srećkovu, pomoćniku pokrajinskog sekretara za kulturu, rekao sam da imam privatne razloge za ostavku, ali kada sam shvatio da je Lečić tek od mene čuo da ingerencije nad SNP-om prelaze na Vojvodinu i koliko je traljav taj transfer, odlučio sam da progovorim o tome kako su se svi oni brinuli o SNP-u, kaže Lalić za "Glas", a na pitanje očekuje li podršku esnafa, kaže da ovo nije politički potez, nego lični čin za odbranu zdravog razuma, a protiv licemerja i da drugima prepušta da protumače ko je u pravu.

Ako je suditi po 14 zahteva koje je Lalić postavio, njegov štrajk glađu u loži Velike scene SNP-a mogao bi da potraje. Lalić u svom saopštenju, između ostalog, traži: da Branislav Lečić "nikako ne podnosi ostavku, već da javno saopšti da se više neće baviti svojim glumačkim poslom dok mu traje ministarski mandat, da se odmah oformi ekspertska grupa na nivou Ministarstva kulture koja će u roku od 20 dana izraditi elaborat o sanaciji SNP-a i NP, da upravnik NP-a Ljubivoje Tadić podnese ostavku ukoliko je preko svoje upravničke plate sam sebi davao honorare za predstave u kojima igra, da iz moralnih razloga isto učini i Alisa Stojanović, koja je kao predsednik UO NP-a nedavno režirala predstavu "Sudbina i komentari", dobila honorar i time zloupotrebila položaj predsednika UO NP.

Lalić traži i da se "stopira projekat privilegovane firme YUSTAT za izgradnju NP u Subotici vredan više desetina miliona maraka i da se raspiše tender za rekonstrukciju postojeće zgrade sa mnogo skromnijim budžetom, da Aleksandra Jovićević nakon toliko savetovanja najzad javno saopšti novu koncepciju Sterijinog pozorja, da se raspišu javni konkursi za izbor upravnika SNP-a i NP na koji bi se kandidati javili sa programima i da ministar Lečić, ukoliko prihvati prvi zahtev, poslednji "Kontejner" odigra za sanaciju ruiniranog stepeništa SNP-a. Inače, juče je ostavku dao i direktor Drame SNP-a, glumac Boris Isaković.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

14:00h

Romani Davida Albaharija na nemačkom i francuskom jeziku
14:03h Izložba iz fonda vršačke biblioteke u Medijateci FKC
14:06h Dodeljene nagrade 49. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma
14:10h Završeno Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini oboa
14:15h Ansambl SNP u Centru "Sava"
14:21h Ivan M. Lalić, doskorašnji upravnik SNP-a, počeo štrajk glađu
14:23h Svetozar Cvetković posle gostovanja Ateljea 212 na Festivalu u Karakasu
14:26h Ovacije za Jožefa Nađa i "Stražu"
14:30h Šaban Bajramović, nekrunisani kralj romske pesme
14:35h Priznanja Festivala "Zlatna kaciga" u Kruševcu Dušanu Kovačeviću i Miri Banjac
   


     


FastCounter by LinkExchange