[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dodeljene nagrade 49. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma

Gran pri za "Voz"

Zlatna plaketa "Beograd" za najbolji dokumentarni film Draganu Elčiću i Slobodanu Joloviću, a za kratki igrani Andri Martinoviću

Gran pri za najbolji film prikazan na sinoć završenom 49. festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma i 60.000 dinara, dodeljen je dokumentarcu Gorana Kostića "Voz" (mart 1999 - odlazak vojnika na Kosovo) snimljenom u produkciji Vojno-filmskog centra "Zastava film".

Deset Zlatnih medalja "Beograd"
Deset Zlatnih medalja "Beograd" i po 20.000 dinara za pojedinačni autorski doprinos filmskim stvaraocima dobili su Tatjana Fero za rediteljski rad u filmu "Dostojan", Milija Životić za snimateljski rad u filmu "Šarganska nostalgija", Marko Mamuzić za ideju, scenario i tekst u filmu "Izgubljeni film", Radoslav Vladić za kameru u filmu "Netaknuti suncem". Za najbolju montažu ravnopravno su nagrađeni Andrija Maričić ("Elegija") i Barbara Bogavac ("V.J"), za animaciju u filmu "The End" Jugoslav Rakita, za dizajn filma Andrija Aćin ("Svet je tvoj, svet je naš"), za muziku Tomi R. Babović ("Sanjam, a šta mi se događa"), a za ton i tonske efekte Robert Klajn ("V.J"). Najbolji debitanti su reditelji Uroš Krčadinac ("Svoj") i Stefan Orlandić Stojanovski ("Mentalitet").

Nagrade kritičara i novinara
Žiri kritike JU FIPRESCI (Maja Uzelac, Saša Radojević, Danko Ješić) nagradio je dokumentarac Jelene Bošković "O.K. For Lunch", a specijalno priznanje filmu "Senka i njen čovek" Marije Milanović. Udruženje filmskih novinara i kritičara Beograda (Milan Vlajčić, Dušan Vukić, Miodrag Bogić) nagradu "Vladimir Bunjac" dodelilo je filmu "Crni gavran" Želimira Gvardiola.

Dodeljeno je i sedam Zlatnih plaketa "Beograd" i 30.000 dinara, za najbolji dokumentarac Draganu Elčiću ("Čuvari tišine") i Slobodanu Joloviću ("Pirotski komarac"), za kratki igrani film Andri Martinoviću ("Netaknuti suncem"), za animirani Mariji Milanović "Senka i njen čovek"), za eksperimentalni Banetu Miloševiću ("Zbogom 20. vek"), za mini film do pet minuta Stevici Živkovu ("Evolucija 2") i za najbolju selekciju filmova na Festivalu ravnopravno "Dunav filmu" i "PP Fiks fokus".

Žiri, u kojem su radili Boro Drašković, Petar Lalović, Božidar Zečević, Predrag Velinović i Predrag Todorović, pregledao je ukupno 64 rada i odluke doneo jednoglasno. Žiri je skrenuo pažnju na jačanje filmske produkcije u kategorijama kratkog filma: animiranog, eksperimentalnog i igranog, koje su tokom nekoliko proteklih godina bile zapostavljene. U kategoriji dokumentarnog filma, žiri podržava tendenciju povratka filmskom izrazu u doživljaju stvarnosti, uprkos svim novim tehnologijama koje postaju legitimno sredstvo filmske prakse. Svojim odlukama ističe ove vrednosti i smatra da time podržava autentičan izraz u delima autora, kao i nastojanja producenata da u teško vreme za film očuvaju kontinuitet domaće produkcije. Žiri sa posebnim zadovoljstvom ističe prisustvo mladih autora čiji prvi radovi dolaze iz filmskih škola i staju uz bok starijim borcima za istinu i umetnost putem filma.
Tri specijalne diplome dodeljene su Dejanu Nikolaju Krajačiću ("Sanjam, a šta mi se događa"), Nikoli Stojanoviću ("Peti čin") i Jeleni Bojović ("Poljkina molitva").

V. M.


vesti po rubrikama

^kultura

14:00h

Romani Davida Albaharija na nemačkom i francuskom jeziku
14:03h Izložba iz fonda vršačke biblioteke u Medijateci FKC
14:06h Dodeljene nagrade 49. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma
14:10h Završeno Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini oboa
14:15h Ansambl SNP u Centru "Sava"
14:21h Ivan M. Lalić, doskorašnji upravnik SNP-a, počeo štrajk glađu
14:23h Svetozar Cvetković posle gostovanja Ateljea 212 na Festivalu u Karakasu
14:26h Ovacije za Jožefa Nađa i "Stražu"
14:30h Šaban Bajramović, nekrunisani kralj romske pesme
14:35h Priznanja Festivala "Zlatna kaciga" u Kruševcu Dušanu Kovačeviću i Miri Banjac
   


     


FastCounter by LinkExchange