[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Univerzitet u Prištini postao deo evropskog akademskog prostora

Unmik određuje plate i broj brucoša

Penzije i socijalna davanja trebalo bi da budu u nadležnosti Vlade Republike Srbije

BEOGRAD - Unmik je nedavno priznao Univerzitet u Prištini i ta visokoškolska ustanova od tada i formalno postoji u Evropi, s tim što se još uvek u Evropskoj asocijaciji univerziteta razmišlja o načinu na koji bi PU mogao da se uključi u proces samoocenjivanja, bez koga nema i zvaničnog priključka u akademsku porodicu starog kontinenta. Prema mišljenju prosvetnih vlasti, postoje ideje o realizaciji tih zahteva, ali do sada još ništa nije potpisano. Posle aminovanja međunarodnih organizacija jedino je sigurno da će studenti Prištinskog univerziteta učiti po programima koje fakulteti sami donesu dok se ne potpiše sporazum od 18 tačaka.

Zastupnik
Po sadašnjem predlogu sporazuma, PU može da predstavlja samo Unmik i međunarodni administrator u skladu sa utvrđenim principima.

Diplome na srpskom
Planirano je da Univerzitet u Prištini izdaje diplome na srpskom jeziku. Na pozadini diplome nalaziće se pečat i paraf Unmika na srpskom i engleskom jeziku, sa potpisom rektora PU i međunarodnog administratora.

Prema dokumentu koji je krajem januara upriličen u vidu preporuka - i kao takav dat na razmatranje regionalnom administratoru g. Angusu Remziju, šefu Odeljenja za obrazovanje g. Majklu Daksneru i rektoru PU, dr Gojku Saviću- sledeće akademske godine nadležni organ Univerziteta u Prištini bi trebalo da promeni naziv PU. Budući univerzitet bi trebalo da bude otvoren za sve studente koji žele da studiraju na srpskom jeziku, bez obzira na etničku i političku pripadnost.

- Univerzitet u Prištini će raditi po kosovskom zakonu koji neće ograničavati njihovu autonomiju i to nije u neskladu sa srpskim propisima, jer će se na Kosovu doneti zakon koji je načelan. Predlog je napravljen u Savetu Evrope i taj dokument slovi za jedan od najmodernijih zakona - objašnjava dr Srbijanka Turajlić, pomoćnik ministra prosvete.
U preporukama koje su nezvanično prihvaćene u Kosovskoj Mitrovici 22. januara stoji da rad PU može da se usklađuje i sa odredbama Zakona o univerzitetu Republike Srbije. Kad bude promenio ime, PU će pod novim nazivom krenuti u reformu u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, a od školske 2002-2003. broj brucoša, novoprimljenih nastavnika i administrativnog osoblja biće utvrđen između PU i Unmika. Prema tim predlozima, rad PU bi finansirao Unmik, pod nadzorom međunarodnog administratora, a penzije i socijalna davanja bi trebalo da budu u nadležnosti Vlade Republike Srbije.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:36h

Od danas pa do 15. aprila, popis stanovništva, domaćinstava i stanova

16:40h

Danas na Kosovu i Metohiji počinje naplata poreza na plate

16:50h Đaci sve češće „kidaju" sa časova, jer ne ljube mnogo školu
16:55h Univerzitet u Prištini postao deo evropskog akademskog prostora
16:58h Za bolju zaštitu i trudnica i ploda
18:45h U niškoj psihijatrijskoj bolnici nema albanskih zatvorenika
18:55h JAT povećao cene avioprevoza
18:58h Danas počinje upis prvaka
19:05h U Crnoj Gori Evro zvanična valuta
19:20h Beograd na poslednjem mestu po kvalitetu života u Evropi
   


     


FastCounter by LinkExchange