[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Američki naučnici tvrde da će proizvesti neverovatnu uniformu za vojsku SAD

San ili java

Nove uniforme će biti neprobojne, štitiće vojnika od gasa i omogućiće im skokove od šest metara

Kroz nekoliko godina američki vojnici će nositi uniforme koje će ih ne samo štititi od metaka i otrovnog gasa, već i lečiti od rana, činiti ih gotovo nevidljivim ili im omogućavati skokove od šest metara.

Takva ideja sada izgleda kao naučna fantastika, ali to je cilj koji je utvrdio prestižni Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i od Pentagona će dobiti 50 miliona dolara da usavrši takvu vojnu uniformu neviđenih karakteristika.

Kroz mesec dana 35 profesora i stotinak studenata sa Em-Aj-Tija će početi rad u okviru Instituta za nanotehnologije u vojsci (ISN), novog odeljenja u okviru Em-Aj-Tija, prenosi agencija AFP.

"Naša vlada je odlučila da joj je potrebna nova tehnologija za vojnike," kaže Timoti Svejdžer, pomoćnik direktora ISN i dodaje da je tim sa MIT-a pobedio na konkursu zbog svojih mnogih dobrih ideja i iskustva u tehničkim novitetima koji su pogodni za vojsku.

Institut u Masačusetsu već godinama radi na nanotehnologiji, primeni majušnih čestica, veličine molekula, za specifične namene. Tako će njegovi naučnici u saradnji sa velikim kompanijama poput Dipona i Rejteona raditi na ugrađivanju čestica u tkanine od kojih će se praviti buduće uniforme, da bi delovi uniforme postali tvrdi kao metal.

Na taj način će se jakna pretvarati u pancir, nogavice u udlage u slučaju ranjavanja, a rukavi će moći da izdrže i teške udarce kao u karateu. U uniformu će biti ugrađeni raznovrsni senzori koji će upozoravati vojnike i starešine na prisustvo otrovnog gasa ili bioloških agensa, ali i omogućavati da se lekovi nanesu na rane.

Ispunjena elektronikom, uniforma budućnosti će i stalno prenositi podatke o mestu gde se vojnik nalazi, a istovremeno će primati informacije. Posebni prijemnici će biti ugrađeni da bi dali instrukcije tkanini da se savršeno kamuflira promenom boje i uklapanjem u okolinu.

Čizme opremljene mehanizmom za skladištenje i obnavljanje energije omogućiće američkom vojniku sutrašnjice da pravi skokove od više metara.
"Zamislite psihološki utisak koji će steći neprijatelj kada dođe u kontakt sa patrolom naizgled nevidljivih ratnika, zaštićenih oklopom i nadljudskih mogućnosti, poput one da preskoče zid od šest metara," oduševljeno govori direktor ISN Ned Tomas .

Eksperti MIT-a će istovremeno raditi na prikupljanju i destilaciji znoja da bi ga pretvorili u vodu za piće, po ideji koju je još 1965. smislio pisac naučnofantastičnih romana Frenk Herbert u svom kultnom romanu "Dine." Cilj ovog poduhvata je i da se težina opreme američkih vojnika, koja je sad već dostigla šezdesetak kilograma, svede na dvadesetak kila, koliko je na svojim ramenima nosio rimski legionar.

Za projekat će u narednih pet godina biti obezbeđeno 50 miliona dolara, a privatni sektor će dodati još 40 miliona, ali bi rad mogao da potraje duže da bi se rezultati usavršili. Tim Svejger se nada da će već naredne godine stručnjaci MIT-a moći da prikažu te nove, revolucionarne materijale.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:03h

Spomenik bardu narodne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu oskrnavljen tri puta

16:28h

Fil Pričard, zvanični "telohranitelj" najvećeg trofeja NHL lige i direktor hokejaške kuće slavnih

16:54h

Američki naučnici tvrde da će proizvesti neverovatnu uniformu za vojsku SAD

 

 


     


FastCounter by LinkExchange