[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Trojica monaha hilandarskog bratstva napravili štetu Hilandaru

Porodične kuće na posedu manastira

Monasi Serafim, Petar i Metodije, mimo znanja Sabora staraca i bratstva, na metohu Kakovo bespravno gradili privatna zdanja

Trojica hilandarskih monaha - Serafim, Petar i Metodije zloupotrebom trenutnog položaja i nesavesnim vođenjem manastirskih poslova, mimo znanja Sabora staraca i bratstva, naneli su štetu manastiru od oko 400 hiljada maraka. Toliko, naime, grčke finansijske vlasti potražuju od manastira za bespravnu gradnju objekata na metohu Arsenica izvan Svete gore (poznatijem kao Kakovo) - preneo je sabrat Hilandara, uz molbu da ne pominjemo njegovo ime i o ovome obavestimo javnost.

Dug je nastao u vreme dok je prvi igumanov pomoćnik bio jeromonah Metodije (posle redovnog godišnjeg sabora u januaru drugi epitrop), a ekonom na metohu Kakovo jerođakon Serafim sa pomoćnikom ocem Petrom (zamonašeni pre godinu i po dana), u civilstvu ekonomistom u jednoj sarajevskoj firmi. U sve to je umešan i drugi Serafimov pomoćnik, Grko-Italijan Pavle Tome, bivši direktor propalog rudnika Stratoni u neposrednoj blizini, a sada opštinski službenik u Jerisosu.

Šta kaže tipik

Sveti Sava u tipiku (gl. 25) "pobožnost, ljubav i jedinstvo" u bratstvu pretpostavlja broju, jer je bolje "jedan koji čini volju Gospodnju, nego množina bezakonika".

"Situacija je mnogo gora"

"Situacija je mnogo gora nego što piše u tekstu ", tvrdi za "Glas" sveštenik iz vrha Srpske pravoslavne crkve, koji je želeo da ostane anoniman, a kojem smo, iz opreznosti da ne pogrešimo u ovom delikatnoj situaciji pročitali naš tekst .
- O monahu Serafimu i njegovim privatnim računima na koje je uplaćivao manastirski novac, svojevremeno je pisao i grčki "Katimerini" - kaže naš izvor.
Kao što smo saznali, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i članovi Svetog arhijerejskog Sinoda SPC o ovom slučaju obavešteni su u petak 22. februara.

Na prostoru gde je raniji ekonom, počivši starac Mitrofan, za vreme kampanje "arhitektonske obnove" Hilandara, zamislio da podigne "srpsko selo", odnosno neku vrstu duhovnog središta hilandaraca van Hilandara, za kratko vreme niklo je više objekata za koje je tek sada ustanovljeno da su bespravno podignuti. Pre svega, novi konak (ekskluzivno obitavalište monaha Serafima), magacin, prodavnica knjiga i dve sušare (za ribu i drva), u izgradnji su i velika trpezarija i radionica nameštaja. Kao što naš izvor u manastiru tvrdi, otac Serafim je na Kakovu manastirskim novcem sazidao i dve kuće - jednu porodičnom kumu a drugu arhitekti, koji u ime naše službe zaštite kulturnih spomenika nadgleda obnovu manastirskih konaka i druge građevinske radove.

Na drugoj strani, otac Metodije je suprotno svim propisima života u manastirskoj zajednici i tipiku koji je hilandarskoj bratiji kao osnivač ostavio Sveti Sava, u pčelinjaku iznad manastira sagradio kuću svome ocu i zaposlio ga kao pčelara. Ali, jeromonah Metodije nije samo zbrinuo oca, već i desetak svojih zemljaka, Čačana, koji kao "eksperti" sa službenim pasošima Ministarstva spoljnih poslova SRJ borave u manastiru ili na metohu Kakovo.

Trojica Metodijevih prijatelja izradila su zahvalnicu ministru inostranih poslova SRJ Goranu Svilanoviću i aranžirali su prvu službenu posetu igumana Mojsija sedištu jugoslovenske diplomatije, mimo znanja bratstva i odluke sabora, da bi marketinški dobro prikrili mrljavu rabotu. Umesto da se pokaju za zlo naneto zadužbini najsvetijih među Nemanjićima, svetog Simeona i Svetog Save, Serafim i Metodije kao izmirenje duga, hoće da metoh Arsenicu ustupe Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali navodno, samo formalno, da bi se izbeglo plaćanje građevinskih dozvola i drugih taksi. Otac Serafim je za svoj lukavi plan pridobio podršku monaha Metodija i ne želi da čitava stvar ide na Sabor bratstva već samo na Sabor staraca, u kojem je samo petina bratstva, a koji je pod kontrolom pomenute dvojice, očekujući da njegov plan može proći.

Šta stvarno znači formalno ustupiti i poslednji veliki hilandarski metoh van Svete Gore grčkoj državi, u ovom slučaju Grčkoj crkvi, ne treba posebna pamet da bi se shvatilo. To znači samo jedno, otuđiti zauvek deo preostalih hilandarskih poseda - kaže zabrinuti hilandarski monah. Većina u bratstvu pomenute monahe doživljava kao "trojku zla", strašno iskušenje i prepreku duhovnoj obnovi. Oni manastirskom imovinom i novcem raspolažu kao vlastitim prihodima.

Časni hilandarski otac zato naglašava da vanredni sabor sazvan zbog ovog teškog problema odlučuje ne samo o prestupnicima, već i o budućnosti bogatog metoha.

M. Rajković
P. Pašić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:16h Na današnji dan pre devet godina oteti su putnici u stanici Štrpci
15:44h Radivoje Bajović, domaćin iz Prilika, dočekao da u svojoj kući ugosti srpskog premijera
16:21h Džulija Roberts pokušala da sa 100.000 dolara "isplati" ženu Denija Modera
16:53h

Pedofilija u Rimokatoličkoj crkvi uveliko izmakla kontroli

17:17h

Trojica monaha hilandarskog bratstva napravili štetu Hilandaru

   
 


     


FastCounter by LinkExchange