[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Praćenje gledanosti medija "Galupovom" metodom prvi put kod nas

Caruju Pink i "Porodično blago"

Znatan broj gledalaca prati suđenja Slobodanu Miloševiću

BEOGRAD - Najgledanija televizija ove godine u Beogradu je Pink, zatim slede BK i RTS 1 koji su po praćenosti blizu, a dosta ispod njih su RTS 2, B 92, Studio B i potom TV Politika i RTS 3 i Ju info, pokazalo je istraživanje "Galupovom" metodom koje je prvi put sprovedeno kod nas.

Ovom istraživanju podvrgnuto je 100 beogradskih domaćinstava sa prosečno 3,2 člana, odnosno 320 osoba različite starosti i pola. Na njihov TV prijemnik priključi se aparat koji meri praćenost kanala, ali i kratkotrajne prelaske na druge programe. Englesko-francuska kompanija "Tejlor Nelson Sofres" koja ovakva ispitivanja sprovodi u 22 zemlje sarađuje sa domaćom agencijom "Medijum indeks" čiji je plan da do jula ove godine istraživanjem pokrije celu Srbiju.

Prosek

- Građani Srbije gledaju televiziju prosečno tri i po do četiri sata što je slično kao i u većini evropskih zemalja. I pored brojnih programa, televiziju najmanje gledaju Švajcarci od svih evropskih naroda. Najviše vremena ispred TV ekrana, međutim, provode Rumuni - napomenuo je istraživač praćenja medija Toni Tejlor povezujući to i sa ekonomskom stabilnošću.

Televiziju najmanje gledaju deca, tinejdžeri i svi ispod 34 godine, a sredovečni pred malim ekranom provedu i po četiri sata.

Najgledanijih deset emisija između 1. januara i 24. februara su "neprikosnoveno" "Porodično blago", "Dnevnik 2", serija "Kralj stočara", politička emisija "Rikošet", sve na RTS 1, najgledaniji film je bio "Zona pada", potom serija "Zagrli me čvrsto", zabavne emisije "Haj end" i "Siti" na Pinku, politička emisija RTS-a "Za i protiv" i "Vesti u 7" Studija B.

- Zanimljivo je i da u periodu suđenja Slobodanu Miloševiću naglo raste gledanost B 92 i RTS 3, televizijama koje ga prenose - izneo je Srbobran Branković, direktor agencije "Medijum" koji je napomenuo da je ovaj način praćenja najpouzdaniji, da mnogo znači planerima programa, ali i oglašavačima, i dodao:

- Posle "Porodičnog blaga" gledaoci se istog trenutka sele na BK ili Treći kanal, a Pink se najviše gleda oko 17, 20 i 23 sata, dok se RTS 1 prati ujutro i u 19.30, a STB se najviše gleda u 19 časova.

M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Penzioni stručnjaci o tome kako ojačati domaći penzioni fond

16:26h

Bor: Sindikat RTB-a podržao Đinđića

16:34h Održan prvi kongres Sindikata tekstila, kože i obuće
16:48h Dr Dušan Janjić o Solaninoj ideji saveza Srbije i Crne Gore
18:59h Predloženim izmenama u Krivičnom zakonu, robija i za izbornu krađu
17:14h Caruju Pink i "Porodično blago"
17:27h "Glas" saznaje: Zakazana sednica VSO
17:39h Zelene karte za još 18 zemalja
17:52h Zoran Vučković iz Vrbe odstrelio 16 lisica
   


FastCounter by LinkExchange