[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Srpski povratnik Jovan Bota (68) pretučen na smrt u Benkovcu

Pronađen jedan od ubica Srbina

Presrela ga dvojica hrvatskih mladića, zbacila s bicikla i premlatila "bokserom". Porodica tvrdi da su povrede jedini uzrok smrti. Moguća ekshumacija tela ubijenog

ZAGREB (Tanjug) - Srpski povratnik Jovan Bota umro je desetak dana pošto su ga dva mladića iz Benkovca bestijalno premlatila, a kako piše hrvatska štampa, jedan od njih je imao i tzv. bokser.

Hrvatska izdaje poternicu za poternicom

Hrvatska policija je uhapsila Srbina povratnika Javora Baljka (37) na osnovu hrvatske poternice i optužnice za ratni zločin nad civilima, prenosi Srna izjavu direktora "Veritasa" Sava Štrpca. Baljak se trenutno nalazi u zatvoru u Šibeniku, a uhapšen je prekjuče na prelazu Strmica, između Grahova i Knina, prilikom prelaska u Hrvatsku gde je išao u posetu roditeljima, povratnicima u šibensko selo Bratiškovac. Baljak, koji je nastanjen u Banjaluci, više puta je prelazio u Hrvatsku ali prilikom hapšenja mu je rečeno da je Hrvatska tek pre sedam dana za njim raspisala poternicu. On je kod sebe imao pasoš RS. Baljak je pre rata bio policajac i nastradao je još 1987, a prema navodima njegove supruge teško je oboleo od hepatitisa C zbog čega mora da pije lekovima. Štrbac kaže da su mu u "Oluji" ubijena tri člana porodice. Štrbac je juče potvrdio Beti da je hrvatska policija uhapsila i Nikolu Bukovicu iz Podravske Slatine za kojim je raspisana poternica za ratne zločine. Štrbac je precizirao da je Bukovica (Srbin) uhapšen u noći između 15. i 16. februara 2002. u mestu Tovarnik na granici između SRJ i Hrvatske, kada je pokušao da pređe u Hrvatsku. Bukovica je kao izbeglica iz Krajine živeo u Sremskoj Mitrovici i više puta je išao u posetu roditeljima koji su se vratili u selo Balince, opština Podravska Slatina.
"Mislim da je Bukovica najmanje 30 puta išao u posetu roditeljima i da nije imao nikakvih problema Međutim hrvatska policija ga je uhapsila na osnovu poternice koju je za njim raspisao sud u Bjelovaru", istakao je Štrbac dodajući da se Bukovica trenutno nalazi u zatvoru u Bjelovaru.

Botu (68) su, kad se vraćao s polja, presrela dvojica mladića, bacila s bicikla i nemilosrdno pretukla. Jedan od napadača na Botu, koji je umro 13. februara, identifikovan je, piše "Jutarnji list" navodeći izjavu državnog tužioca u Zadru da se preduzimaju sve radnje da bi se utvrdio uzrok smrti i da nije isključena ni mogućnost ekshumacije.

Njegova porodica je uverena da su teške telesne povrede koje je zadobio u napadu uzrok njegove smrti, jer nikad nije bio bolestan, a posle napada se žalio da ga sve boli i da mu je veoma loše, pa je zatražio pomoć u bolnici u Biogradu. "Jutarnji list" objavljuje i izjavu neimenovanog sagovornika da je on bio "grub čovek", sklon alkoholu, i da je često vređao ljude na ulici bez ikakvog razloga. List, doduše, navodi i izjavu sestre nastradalog da, ako je njen brat napadačima nešto i rekao, to nije bio razlog da "tako ubiju čoveka".

List navodi da je predsednik HHO za ljudska prava Žarko Puhovski ovih dana pozvao županijskog državnog tužioca u Zadru Ivana Galovića i zamolio ga da obrati pažnju na "slučaj Bota". Bota je do hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", 1995, živeo u benkovačkom kraju, a potom izbegao u Srbiju, odakle se vratio pre dve godine.


vesti po rubrikama

^balkan

18:01h

Srpski povratnik Jovan Bota (68) pretučen na smrt u Benkovcu

18:13h Hag odlučuje o odbrani generala HV sa slobode
18:26h Rusija se sprema da prijavi Hrvatsku Oebsu
18:37h Iz Tribunala u Sarajevo stiglo još 50 zapečaćenih koverti
18:48h U 2001. ubilo se 327 građana RS
18:59h Nastavljaju se sporenja oko čuvene HTV-ove emisije
   


     


FastCounter by LinkExchange