[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 19. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Romska naselja u Rakovici potencijalni izvor zaraze

U napuštene udžerice
useljavaju se beskućnici

Glavnom ulicom slivaju se fekalije, kroz kuće trče pacovi, a straćare na klizištu pucaju posle kiše

Romsko naselje u Resniku teško da ikoga može da asocira na urbani život kakav se odvija na samo desetak kilometara prema centru grada. Potoci fekalija protiču kroz centar naselja, tako da stalno postoji opasnost od izbijanja epidemije. Trošne kućice pucaju posle kiše, jer su podignute na klizištu.

Nehigijenska romska naselja u Resniku, u Ulici 13. oktobar i Kijevu, kao i nekoliko manjih romskih naseobina od po nekoliko kuća, su među najgorima u Beogradu. Nalaze se na teritoriji opštine Rakovica, u kojoj oko četiri odsto stanovnika živi od socijalne pomoći.
U resničkim straćarama i udžericama živi oko 55 domaćinstva ili oko 400 ljudi. U centru naselja izdiže se đubrište, koje je nastalo zato što u naselju ima samo tri kontejnera.

Spomenik
U Ulici 13. oktobar u Resniku podignut je Spomenik žrtvama NOR- a i fašističkog terora, na kome je većina romskih imena, što svedoči da su oni starosedeoci na ovim prostorima.

Izbeglice žive u barakama
U desetak izbegličkih kampova, koji se nalaze na području rakovičke opštine, živi oko 10.500 izbeglih i raseljenih lica, uglavnom nezaposlenih. Ove naseobine ne ispunjavaju ni osnovne uslove za život. Mnogočlane porodice žive u sobama od po dvadesetak kvadrata, a 400 do 500 osoba koristi jedan mokri čvor, sa dve tuš kabine. Izbeglice žive u radničkim barakama, za koje firme koje su ih izgradile neće da plate struju.
Neki od ovih kampova nisu priznati od strane države.
- Pokušaj socijalizacije ovih ljudi predstavlja problem, jer oni nisu u situaciji da odluče da li im uslovi povratka na ognjišta na Kosmetu odgovaraju. Većina ih živi od pomoći humanitarnih i nevladinih organizacija, bez sopstvenih prihoda - objašnjava Dragan Stanimirović, član IO SO Rakovica, zadužen za humanitarna i socijalna pitanja.

- Većina ovde živi od socijalne pomoći i pomoći Crvenog krsta i humanitarnih organizacija, što nije dovoljno za preživljavanje. Humanitarni paketi stignu samo do najsiromašnijih, ali od toga ne može da se živi. Pomoć se organizovano deli preko našeg Udruženja "Bibijaka"- kaže Milica Mitić, predsednik ovog Udruženja.
Prema njenim rečima, pacovi leti "šetaju kroz kuće kao domaće životinje", a mnogi mališani osete njihove ujede već u prvim mesecima života.

- Opština čini sve što može, ali je potrebno da i oni sarađuju. Za romsku decu je otvoren vrtić. Roditelje smo organizovali u Savet koji treba da brine da ona redovno idu u školu. Ako uzmemo u obzir mentalitet ovih ljudi, veliki je uspeh ako pošalju decu u školu - objašnjava Dragan Stanimirović, član IO SO Rakovica, zadužen za humanitarna i socijalna pitanja.
Prema njegovim rečima, akcijom opštine ažurirane su zemljišne knjige naselja koje postoji više od sto godina, vlasnici su zavedeni, jer su se neke od udžerica vodile i na pretke koji su odavno umrli.

Slično se dešava i u nešto manjem romskom naselju u Kijevu, koje se nalazi na mestu na kome nije dozvoljena gradnja.
- Nekima je Grad pre nekoliko godina obezbedio stanove i oni su se odselili, ali su se u te straćare uselili novi stanari "iz nužde, privremeno"- kaže Stanimirović.

O. Stojimirović.


vesti po rubrikama

^beograd

21:17h

Ubio decu i ženu, pa sebi presudio

21:30h

Delegacija SO Zemun posetila Karpi

21:35h Akcijom inspekcije SO Palilula raščišćen plato u Ulici 27. marta
21:38h Romska naselja u Rakovici potencijalni izvor zaraze
21:42h Romska naselja u Rakovici potencijalni izvor zaraze
21:45h Od danas "mirišljava" vozila GSP-a
21:50h Održana konstitutivna sednica SSS Beograda
23:05h Taksi udruženja podnela molbu gradskom MUP-u
23:10h Sastanak privatnih prevoznika u gradu
   


     


FastCounter by LinkExchange