GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Reagovanje

Zašto ekonomska propast?

"Izbori na proleće ekonomska propast", "Glas" 1.02.2002)

Ekonomski stručnjak, Stojan Stamenković, na beogradskom Ekonomskom fakultetu, ocenio je da bi mogućni prolećni izbori za zemlju predstavljali ekonomsku propast. Tako stoji u informaciji objavljenoj u "Glasu" 1. februara. Takva bespogovorna tvrdnja za običnog čitaoca značila je pravi šok. Da se pomisli - nikad više izbora! Ni u našoj, niti u drugoj zemlji. Ako može biti propast ovde, zašto ne bi bili tamo.

Iskustvo govori drugačije. Kod nas i u svetu. Kad se zatvore biračka mesta, otvore glasačke kutije, prebroje glasovi, stiče se uvid u mišljenje naroda. Daje se poverenje staroj vlasti ili nazadak. Izbori su i provera, ne samo šta je nekadašnja vlada uradila već i šta je učinila nova. Koliko su ispunjena ne samo obećanja već i očekivanja.

Sadašnja vlast, kojoj je narod poverio kormilo pre bezmalo dve godine i koju sačinjavaju 18 partija, nema od čega da zazire izlaskom pred oči biračkog tela. Rasprodaje propale fabrike i otpušta s posla radi dobra radnika, stavlja katanac na naše nerentabilne banke da bi zaštitila štediše i osnivače, otvara vrata stranom kapitalu, humanijem od našeg, hapsi ljude na ulicama i pijacama, što su i zaslužili - nisu za vreme bombardovanja pobegli, već obukli uniformu. Otetim iz zatvora obezbeđuje kulturan transport helikopterom ili avionom do zatvora, čak i ako se nalazi daleko od rodne im grude. Time je stekla veliki ugled u narodu. Čemu onda strah od ekonomske ili druge propasti?

Okosnicu DOS-a (što je neistinit naziv za stranke na vladajućem tronu), da se ne zavaravamo, čine dve ključne, da ne kažem krucijalne partije: Demokratska stranka (Zoran Đinđić) i Demokratska stranka Srbije (Vojislav Koštunica). Ostale stranke (svaka čast njihovom malobrojnom članstvu), bolje reći njihove vođe, okreću se trenutnom stanju. To je ljudski i razumljivo. Lako mogu da izgube fotelje, dobra primanja, stepenik na lestvici društvenog uzdizanja, svakako i privilegije (ako postoje). Njima je stalo da se ništa ne talasa. Izbori zaista mogu lako da uzburkaju vodu, pa da neki od njih, ako ne svi, ispadnu iz čamca kojim oni danas lagodno plove. Ako dobro veslaju i čamac im nije bušan, nemaju razloga da strepe. Ni od izbora. Izaći će jači, stabilniji. Svet će ih prigrliti. A i narod koji uveliko uživa blagodeti njihovih obećanja.

Mišljenje običnih, malih osoba ne može da utiče na odluke. Rekoh ovo ne samo da "dušu spasem svoju", već, kao stariji, da koliko-toliko smirim zabrinutost ekonomskog stručnjaka, čak ako se i on, na neki način, nalazi u čamcu. Hvala "Glasu" ako objavi pismo. Hvala i ako ne štampa. Zbog vremena koje je urednik utrošio čitajući tekst.

Aleksandar Mišić
Beograd


Protest

Ko EPS-u da veruje

Direktor Gerić ne spominje ostavku, kao da ga je baš briga

Najzad su gospoda iz EPS-a, pod upornim pritiskom građana, priznali je bilo pljačke građana preko računa za struju. Javno su priznali da je 20.000 do 30.000 računa za struju "naduvano". Pazite sad ovo: pored izvrsnih kompjutera kojim EPS raspolaže, oni ne znaju da li je to 20 ili 30.000 računa. Znači 10.000 računa "može da bude, ali ne mora da znači"! Postavlja se pitanje, s obzirom na njihovu metodologiju pljačke, da nije ta cifra možda 50.000, ili više?

Ko njima da veruje posle ovakvih svinjarija koje su morali da obelodane. Dodajmo tome i skandal sa hapšenjima visokih funkcionera EPS-a zbog milionskih pronevera. Ali, to nije sve. Na pitanje novinara: hoće li EPS vratiti novac građanima koji su opljačkani preko računa za struju, visoki rukovodilac EPS-a odgovora da to ne dolazi u obzir. Računaće im se to u akontaciju za buduće račune. Dakle, igra se nastavlja. Na sve to generalni direktor EPS-a i njegov rukovodeći tim ne spominju ostavke kao moralni lični čin za bruku i sramotu koju je to preduzeće doživelo za vreme njihove uprave.

Ostavku ne spominje ni ministar za rudarstvo i energetiku koji je branio u ime Vlade rad te rukovodeće ekipe EPS-a. Nije mi samo jasno kako premijer Đinđić još nije shvatio da veću opasnost po opstanak njegove vlade predstavlja EPS, nego DSS i predsednik Koštunica. Niš je već krenuo sa uličnim demonstracijama, ne podseća li ga to na nešto?

Zoran Đorđević
Beograd


Protekcija

Ko to tamo telefonira

Više od 10 dana nalazim se kod svoje dece u Izraelu, pa se nemojte čuditi što vam odavde pišem. Razlog tome je pitanje telefona - zapravo preseljenje od pre godinu dana, a bili smo korisnici od otvaranja centrale u Žarkovu.

Međutim tu se dešavaju prljave radnje, opet počinje da vlada birokratija kao i u starom režimu. U međuvremenu su u zgradu "ušetala" pet priključka i zato sam otišla u poštu u Vasinu ulicu da bi se u to uverila. Dotičnom službeniku dala sam na uvid zahtev za prseljenje i na moje pitanje kako su neki u zgradi dobili priključke - odgovorio mi je da su oni podneli zahtev u aprilu 2001. Kakav apsurd! Moja porodica je taj zahtev podnela 6.02.2001. Na kraju mi je na sve to odgovorio da će digitalna centrala biti otvorena u januaru i da ćemo dobiti priključke. Nažalost, danas je 27.1.2002. Sveti je Sava i od obećanja ništa.

Postavila bih i pitanje g-đi ministarki za telekomunikacije ko ovde koga laže, da li njeni saradnici nas, ili pak oni svoju ministarku?

Moram naglasiti da moj suprug ima 71 godinu i da je težak bolesnik. Uz zahtev za preseljenje priložili smo njegovo lekarsko uverenje. I to se nije ispoštovalo. A kada nam treba lekarska pomoć, moramo da idemo na poštu i da odatle telefoniramo.

Daj bože da pri dospeću ovog mog pisma stignu i povoljni odgovori.

Unapred Vam zahvaljujem, Vaš verni čitalac,
Desa Petković
Beograd


Upozorenje

Uskoro će Olimpijada u Grčkoj

"Izgradnja garaža umesto metroa" "Glas" od 28.2.2002.

Završetak izgrađenog i divljački srušenog NATO bombardovanjem, upravo pred puštanje u saobraćaj, drugog tranzitnog drumskog mosta kod Ostružnice - najveći je prioritet Beograda!" Na predstojeću Olimpijadu u Grčkoj već sada, ako nije kasno, treba misliti i obezbediti bar još jedan koridor tj. tranzitni drumski most za jug.

Brankov i Stari most sa tramvajskim šinama su tipični lokalni gradski mostovi, koji nam svakodnevno ukazuju koliko smo siromašni. Preduzeće "Mostogradnja", nekada evropski gigant je takoreći nezaposlen, morali bi aktivirati, a odreći se zbog naše besparice megalomanskih utopija iz naslova "Izgradnja garaža umesto metroa".

Dragoljub Stefanović, dipl. građ. inženjer
Beograd