[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Objavljena dela znamenitog Kikinđanina Pavla Kenđelca

"Jestestoslovija"

KIKINDA - U Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" u Kikindi, protekle nedelje promovisane su knjige "Jestestoslovija" izdata u Budimu 1811. i "Opšta istorija sveta", objavljena 1821, štampane na crkveno-slovenskom jeziku, autora Pavla Kenđelca, jednom od najznamenitijih Kikinđana. O knjigama je govorio mr Branko Belić, arheolog.

Pavle Kenđelac, prvi doktor teologije u Srba, arhimandrit manastira Sveti Đorđe kod Vršca, najznačajniji je Kikinđanin u poslednja dva i po veka dugoj istoriji grada na severu Banata. "Jestestoslovija" i "Istorija" malo su poznate ovdašnjoj javnosti, a trajan su spomenik koji je za sobom ostavio svestrani duh Pavla Kenđelca.

- Rođen je 1776. godine, a umro 1834. kao arhimandrit manastira Svetog Đorđa, jedanaesti je sin Hristifora Kenđelca, čoveka koji se smatra osnivačem Kikinde. Školovao se u Budimu, Haleu i Petrogradu. Višestruko obrazovana ličnost, govorio je desetak svetskih jezika. Neki njegovi izuzetno vredni rukopisi nestali su bez traga. Srećom, originalna izdanja ove dve promovisane knjige u Kikindi su sačuvana - rekao je na promociji Branko Belić.

Prema rečima Belića, Pavle Kenđelac je bio u sukobu sa karlovačkim mitropolitom koji je prema njegovom radu imao negativan stav. Kao i Dositej Obradović, Pavle Kenđelac nije imao sreće i razumevanja među tadašnjim čelnicima srpske crkve što je znatno uticalo na njegov potonji rad. Ostaće ipak upamćeno da je i sto godina posle njegove smrti u Kikindi i okolini živela izreka "pametan kao Pavle Kenđelac". Takođe, ostaje ovom ili nekom budućem naraštaju da do kraja osvetli delo i značaj ovog izuzetno umnog čoveka za našu kulturu i pre svega značaj porodice Kenđelac za Kikindu.

D. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:01h

"Glas" intervju: Šandor Pal, predsednik DZVM i republički poslanik

16:09h

Objavljena dela znamenitog Kikinđanina Pavla Kenđelca

16:17h Otvorena predstavništva u Bečeju i Somboru mađarske organizacije
16:24h Jedinstven standard za sve škole u vojvođanskim opštinama
   


FastCounter by LinkExchange