[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

I pre 1840. godine đaci su obeležavali praznik posvećen svetom Savi

Slavilo se i u vreme ratovaNaslov

Vekovima se praznik Sveti Sava proslavljao u hramovima i manastirima pri kojima su bile i škole. I pre 1840. đaci su na praznik Sveti Sava vođeni u crkvu, ali posebnih svečanosti nije bilo. U Vojvodini je zemunski paroh Jeftimije Ivanović već 1812. imao poseban svetosavski program a u Segedinu se 1839. pevala himna „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi", kako se govorilo, od „nepoznatog kuveždinskog monaha".

Kragujevački licej je 1840. obeležio praznik. Rektor liceja, Atanasije Nikolić, molio je Ministarstvo za prosvetu, a ono Sovjet da se sveti Sava uzme za školskog patrona. Sovjet je predmet prosledio namesništvu koje propisuje da se „svetitelj ima slaviti po svim srpskim školama".

Na kragujevačkoj proslavi se prema izveštajima tadašnje štampe, pevala sledeća himna:

Zabrana

„Politika" je izvestila da je 1945. Sveti Sava proslavljen u Narodnoj skupštini. Bilo je 350 uzvanica iz politike, crkve, stranih izaslanika. Te godine je slavljen praznik i u školama, sekao se i kolač, a sledeće godine Ministarstvo prosvete odredilo je da crkva i škole odvojeno slave. Već od 1947. se nije smelo slaviti, deca su kažnjavana i javno ismevana ako su odlazila u crkvu.

Poj, Srbe, poj!
Um na nebo vodi tvoj"
Otud, Arhipastir Sava
Nemanjića sveta glava
šilje danas zdravu
rodu našem slavu.

A poslednja strofa glasi:
Slava Svetitelju!
Hvala Učitelju!
Slava prosvetitelju!
Našem pokrovitelju!
Savi Arhipastiru
Slava budi na miru.

Muzejska igraonica

NOVI SAD (Tanjug)- Muzej Vojvodine danas, na Savindan, organizuje Muzejsku igraonicu posvećenu životu i delu svetog Save, saopšteno je u Novom Sadu. Program je namenjen deci starijeg predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, a s mališanima će se pričati o Muzeju Vojvodine i obići deo stalne muzejske postavke.

Pevao je hor liceja kojim je dirigovao profesor Radišić. Posle akademije svi su se vratili u hram gde je osvećeno koljivo, a sveštenici su uz put pokropili školske prostorije. U podne je bio svečani ručak sa puno zdravica a na kraju zdravice bio je pucanj iz prangije. Skupljan je prilog za siromašne učenike a sakupljeno je 11 dukata, 11 forinti, 11 čaršijskih groša i jedna para.

Opština je za svečanost priložila jednog ovna i bure vina. U prozorima škola gorele su voštanice. Svuda se radovalo i pevalo kao retko kada, đaci su bili u centru pažnje a odrasli su im se pridruživali „uzvikujući često i gromko: Ura!" Već sledeće godine gotovo da nije bilo srpske škole bez svetosavskog programa. Himna „Uskliknimo s ljubavlju" dve godine kasnije potpuno je preovladala.

U Crnoj Gori sveti Sava je školski patron od 1856, odlukom kneza Danila. Južna Srbija je bila još pod Turcima. U Vranju je prva svečanost bila 1873, moralo se pevati „Na mnogaja ljeta" sultanu Azizu. U Bosni i Hercegovini školska slava se slavi od 1878. godine. Slavilo se svečano i masovno kao i drugde, uz besede, zabave, prikupljanje priloga za škole.

To se nastavilo i u 20. veku, za vreme ratova u meri u kojoj je to bilo moguće.

Koncert u fiskulturnoj sali

DIMITROVGRAD (Tanjug) - Predstavnici pokreta Otpor, koji su pre nedelju dana u Dimitrovgradu zaposeli zgradu Centra za kulturu, u kojoj je, osim lokalnog radija i televizije, i jedina koncertna dvorana u gradu, odbili su zahtev tamošnje osnovne škole da se tradicionalni đački Svetosavski koncert održi, kao i ranijih godina, u sali Centra za kulturu. Najveći godišnji koncert, povodom školskog praznika Svetog Save, u kojem je učestvovalo stotinak, od hiljadu učenika dimitrovgradske osnovne škole, u prisustvu brojnih gostiju, održan je u školskoj fiskulturnoj sali.


Ž. Tucić


vesti po rubrikama

^panorama

15:04h

Srbi svetom Savi duguju duhovnu, prosvetnu i kulturnu samostalnost

15:37h

I pre 1840. godine đaci su obeležavali praznik posvećen svetom Savi

      


FastCounter by LinkExchange