[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nova praksa u političkoj komunikaciji jugoslovenskog šefa diplomatije Gorana Svilanovića

Ministar s dobrim pedigreom

Tokom nedavne posete Zagrebu zadivio hrvatske novinare. Ne isključuje mobilni i odgovara svima i-mejlom. Kako je od prvih koraka u GSS građen njegov imidž

Jugoslovenski šef diplomatije Goran Svilanović je, prilikom nedavne zvanične posete Hrvatskoj, zavredio najviše ocene tamošnjih novinara za odnos prema "sedmoj sili". Prilikom susreta "uživo", ali i sa svog ličnog i-mejla, odgovorio je na sva postavljena pitanja tako da bi mu na tome pozavideli i mnogi profesionalci u odnosima sa javnošću. Na prvi pogled, ništa komplikovano i revolucionarno, ali vrlo originalno i efektno.

- Otkad je otvoren veb sajt naše stranke, a to je od 1999. godine, na njemu postoji rubrika koja se zove "Pitajte predsednika" i na pristigla pitanja Svilanović lično odgovara. Zbog toga me nije iznenadilo što je to uradio i posle susreta sa novinarima u Hrvatskoj. Kao čoveku koji je rođen u Srbiji, drago mi je da smo u odnosu na jednu zemlju koja je bliža Evropskoj uniji prvi put civilizovano pokazali da nismo za bacanje, odnosno da smo u nekim stvarima mnogo napredniji, kaže u razgovoru za "Glas" Ivan Andrić, član Predsedništva Građanskog saveza Srbije.

On podseća da novinari u Srbiji od gotovo svih domaćih političara, pa tako i od Svilanovića, mogu dobiti potrebne informacije putem mobilnog telefona. Na taj način servis između medija i političara postaje praktično nepotreban, osim u slučaju važnih sastanaka ili drugih bitnih obaveza, napominje Andrić i dodaje da su odnosi između novinara i političara u Srbiji u velikoj meri neformalni upravo zbog dugogodišnje saradnje u borbi protiv bivšeg režima.

Neformalna diplomatija

Andrić naglašava da se sada u svetu neguje neformalni stil diplomatije, što podrazumeva da se umesto beleški, faksova, pisama i saopštenja komunikacija između diplomata odvija neformalnim telefonskim razgovorima, a vrlo često i putem mobilnog telefona.
- Znam da se Svilanović čuje sa nekim ministrima spoljnih poslova putem mobilnog. Diplomatija tako prestaje da bude zvanična, diže se na jedan viši, lični nivo, koji pomalo zadire i u privatnost, a naročito kada je prisutna napetost. Kada su počeli sukobi u Makedoniji, naša diplomatija je imala veoma živu aktivnost, pošto je dosta kontakata međunarodnih organizacija sa Makedonijom išlo preko SRJ, ističe Andrić.

Predstavnici aktuelne vlasti su, još u vreme opozicionog delovanja, stalno imali kontakte sa stranim diplomatama i institucijama od ugleda kao što su Američki institut za mir, Savet Evrope i Evropski parlament.

- Od tada postoji tradicija takvih kontakata, kojih je Svilanović imao najviše, tako da je prirodno što je izabran za šefa diplomatije, smatra Andrić i ističe dobar "pedigre" aktuelnog jugoslovenskog šefa diplomatije kao njegovu posebnu prednost.

A evo i kako je "obrađivan" Svilanović. Po dolasku na mesto predsednika Građanskog saveza Srbije, Svilanović je predstavljao idealan "materijal" za oblikovanje. Bio je mlad čovek, diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, imao je politički autoritet i odličnu istoriju: rođen je na Kosovu i Metohiji, odazvao se na vojni poziv u toku NATO agresije na SRJ, a bio je i aktivista Centra za antiratnu akciju i portparol GSS-a.

Član predsedništva GSS-a Ivan Andrić, koji je i vlasnik advertajzing agencije "Gistro", kaže da Svilanović nije prolazio neke posebne treninge za javni nastup, kakvih danas ima mnogo.

- Mislim da ih nijedan od predsednika stranaka u Srbiji nije prošao, što je loše jer to je jedna vrsta obrazovanja. Na tim treninzima se uči da čovek uvek treba da bude očešljan, obrijan, da nosi odelo, kravatu i uvek čistu košulju, gde gleda, kome se obraća. To je poštovanje prema novinarima i građanima koji prate dešavanja u javnosti, objašnjava Andrić. Svilanović je kao portparol GSS-a već imao iskustva u odnosima sa javnošću, pa mu je ekipa saradnika u stranci, koja se bavila propagandom i marketingom, samo pomogla da neke svoje osobine usavrši.

- Sigurno da je oko svakog u prvih 20 nastupa bilo konsultacija i oko najmanjih detalja. Gledali smo TV emisije na kojima je predsednik gostovao, pratili pitanja gledalaca, stalno smo sa njim radili na načinu na koji će odgovarati na ta pitanja, na poruci koju će emitovati. Poseban akcenat je bio na tome kako se sedi u studiju, na tonu glasa kojim se izgovara rečenica, kako se odgovara na provokativno, a kako na glupo pitanje. Cilj nam je bio pozicioniranje novog lidera, naglašava Andrić i dodaje da je takav način rada postojao i u Otporu. Iako je izgledalo da je to spontan odgovor studenata na represiju tadašnjeg režima, Andrić podseća da je Otpor na svako političko pitanje imao unapred spremljen odgovor koji su aktivisti učili napamet.

BOJAN BOŽIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:38h

Reporter "Glasa" proverio kako se krade u srpskim prodavnicama

15:56h

Nova praksa u političkoj komunikaciji jugoslovenskog šefa diplomatije Gorana Svilanovića

16:27h

Organizacija francuskih veterana "Unakažena lica" pomaže srpskim ratnim invalidima sa teškim opekotinama

16:51h

Kako su Beobanka i NIS Jugopetrol finansirali adaptaciju Televizije "Košava"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange