[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Milenko Smiljanić, predsednik Saveza sindikata Srbije

Bankari neka ne računaju na našu podršku

Nikome ni "dlaka s glave ne fali". Ovde sada razni savetnici drže slovo, kao što je Borka, a samo čekam da odnekud izvuku onog Peručića, komentariše Smiljanić

BEOGRAD - Kada je pre izvesnog vremena 1.500 radnika FAP-a u Priboju "preko noći" dobilo otkaze, štampa je to zabeležila i nikom ništa, a sada se digla strašna medijska "prašina" oko gubitka radnih mesta bankarskih službenika. Ja razumem da štampa mora da piše, da ponekad juri senzacije, ali zbunjuje sva ta medijska pažnja i halabuka s kojom se prati "slučaj bankari", izjavio je za "Glas" Milenko Smiljanić, predsednik Saveza sindikata Srbije.

- Ne mogu svi da dođu u Beograd, blokiraju saobraćaj, ili zaposednu banke, pa da ih Vlada uzme za ozbiljno, poredi Smiljanić novonastale "razlike" među onima koji će otrpeti posledice tranzicije.

- Proći će verovatno bolje nego oni u "Zastavi", jer im se, između ostalog, nudi 15 prosečnih zarada u Republici.

Kad se zna red

- Zašto nema potresa u sektoru socijalne zaštite, koji vodi ministarka Matković? Samo zato što se tamo zna: dva puta mesečno penzija, plus usklađivanje i svi znaju šta ih čeka. Mi smo to hteli i kod socijalnih programa za radnike, ali nije bilo razumevanja. Pomalo zapanjuje hladnokrvnost Vlade u reagovanju na sve ove tenzije i upozorenja, navodi Smiljanić.

Smiljanića zbunjuje i što je armija od 8.500 ljudi bila zaposlena u samo četiri banke i pita se šta su oni tamo radili.
- U pravoj banci negde na Zapadu taj posao obavi 10 odsto od ovog broja ljudi, dodaje Smiljanić.

On kaže da se Sindikat finansijskih organizacija, koji stoji na čelu pomenutog protesta u četiri državne banke, pre osam godina izdvojio iz Saveza sindikata Srbije, pod devizom da "neće s Banovićem". U to vreme su delovali autohtono i nisu nikoga zarezivali, organizujući neke svoje manifestacije.

- Moglo im se, imali su velike pare, živeli od zelenaških kamata koje je plaćala privreda, a da ni sama nije mogla da podeli zarade svojim radnicima, i - bilo im je lepo. Sada? Ja kao sindikalni čovek mogu da razumem da je tim ljudima teško, da imaju porodice. Ne svetim se, ali oni, ipak, ne mogu da računaju na moju potpunu podršku, kao ni na preterano veliku solidarnost radnika. Oni računaju na solidarnost, ali kako da se s njima solidarišu profesori, ili zdravstveni radnici koji će prema projekciji budžeta, ove godine dobiti samo 20 odsto veće plate. Uostalom, oni se nikada nisu solidarisali ni sa jednom akcijom koju smo mi vodili, navodi lider SSS.

Smiljanić kaže da Vlada mora da utvrdi i ko je kriv za stanje u tim državnim bankama, jer posle svega nije normalno da niko ne bude uhapšen. U svetu kada banka ode u likvidaciju, država napuni zatvore krivcima. A kod nas?

- Nikome ni "dlaka s glave ne fali". Ovde sada razni savetnici drže slovo, kao što je Borka, a samo čekam da odnekud izvuku onog Peručića, komentariše Smiljanić i dodaje da Vlada nije smela da dozvoli da se dogodi takva "senzacija", a da se ne zna krivac. On podvlači i da je Vlada kad su u pitanju socijalni programi krenula upravo putem koji je sindikat kritikovao, od slučaja do slučaja.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

17:07h

Predsednik Saveza sindikata: Bankari neka ne računaju na našu podršku

17:14h

Sindikat banaka: Nekome je u interesu haos u bankama

17:26h PIO Fond upozora: Penzioneri da otvore nove račune na vreme
17:48h Momčilo Veljković, aktivista Otpora iz Požarevca, tvrdi
17:54h Prihvaćen projekat čišćenja Dunava
18:09h Gordana Suša, predsednik NUNS-a, o zakonu o informisanju
18:16h Građani ovih dana masovno poveravaju svoje devize bankama
18:28h Savezni ustavni sud: Uredba o Hagu ipak neustavna
18:41h Crnogorski Otpor najavio intenzivnije aktivnosti
19:03h Danas je Sveti Stefan
19:18h "Perper" ometa B92
19:24h U Kosovskoj Mitrovici gradi se crkva Sv. Dimitrija
19:31h Koštunica čestitao Šaroviću
19:39h Akcija probijanja leda na Paliću
19:43h Završni pregovori "Podravke" s PIK "Takovom"
19:57h Do Bačke Palanke preko tri carine!?
23:30h Pretnje Veranu Matiću
   


FastCounter by LinkExchange