GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Pitanje

Da li je zločin nositi bundu?

Od demokratskih promena koje na žalost personifikuju i sprovode oni koji imaju oko 0,1 posto uporišta u glasačkom telu (Dinkić, Mihajlović, Batić...), jedan od njih izjavi da svaka žena koja nosi bundu, a to građani Srbije jako dobro prepoznaju, ima vrlo sumnjiv moralni kredibilitet.

Znači da reforme koje sprovodi guverner Dinkić podrazumevaju da nijedna Srpkinja neće smeti da nosi bundu i to, molim Vas, kog bezobrazluka na -15 stepeni.

I sledeći zaključak, nijedna Srpkinja neće smeti da nosi budnu i da je -30, da ne bi vređala dostojanstvo i moral srpskog naroda. Dinkić verovatno sprema i dekret koji me podseća na talibane i Avganistan, a kojim će naše žene, ćerke, sestre morati da nose isti donji veš i iste ostale delove odeće, naravno ručno tkane i pletene kao što su naše prabake nosile u 19. veku. Pošto su hrišćanke, neće im biti nametnuto zakonom da nose veo, ali svaka koja, ne daj bože, bude nosila "tanga" gaće (o bundi posle reforme neće moći ni da sanja) biće podvrgnuta proveri tog nevidljivog dela odeće koji će sprovoditi lično guverner. To se, naravno da bismo svetu dokazali da smo demokratska zemlja, neće odnositi za 17 gospođa čiji su muževi vitezovi okruglog stola.

Jednostavno smučilo mi se. I na kraju poruka g. Dinkiću: jahači apokalipse (njih 17) posle svih fraza "vruća jesen", "hladna zima" setite se one koju još niko nije izgovorio "smrtno proleće".

Dušan Jokić
Novi Sad


Predlog

Šverc - unosan posao

Verujem da su gotovo svi stanovnici glavnog grada zemlje svesni materijalnih teškoća sa kojima se suočava njegova "vlast". To se ogleda na mnogo načina: ulice u očajnom stanju (ovako izgledaju i one koje su upravo popravljene), zapuštena vozila gradskog saobraćaja (pa i ona koja su primljena od darodavaca), loše organizovani gradski prevoz (privatni prevoznici koliko god da su pomoć, toliko isto su i stvaraoci haosa), prljavština na sve strane sa škrabotinama na zidovima, vozilima, izlozima (čak i spomenicima kulture), slobodne površine izlepljene plakatima. Očigledno nema para (još manje umeća) da se prevaziđu svi ovi problemi.

Budući da se grad sve više obogaćuje "bilbordima" - divna srpska reč!" - koji ne samo da podržavaju potrošnju cigareta (uostalom za njihovu proizvodnju u nas, dakle: zdravih, domaćih, svojski se zalaže ministar Vlahović - pa uvoze se i "ekstazi" pilule, zašto i njih ne proizvoditi u zemlji!?), već i "unapređuju" pravopis uvođenjem velikog slova za imenice (Igraj za Život i sl.), jasno je da ovi predstavljaju unosan posao. Njih nalazimo na svim mestima u gradu pa onaj koji dođe prvi put u Beograd, može u njima da uživa, a ne u onome što jedan grad čini osobenim.

Imajući, dakle, u vidu njihovo postavljanje u sve većem obimu, predlažem da svaki Beograđanin dobije po jedan takav umanjeni predmet i nosi ga ispred sebe (da ne vidi u kojoj je meri Beograd nagrađen a da, opet, "vlast" ne bi uočila u kojem su obimu njegovi stanovnici razočarani različitim postupcima vlastodržaca i pojedinih "lidera") i da se njegovo korišćenje naplaćuje od stanovnika putem uplatnica "Infostana" pa, ako treba, uzima i porez na posedovanje istog. Na taj bi način u gradsku kasu (a možda i u nečiji džep) ulazile pozamašne gomile novca što bi, verovatno, poboljšalo naše (i dotičnog) življenje u Glavnom gradu.

I još nešto. Ukoliko bi se usvojio ovaj predlog, smatram da bi trebalo promeniti i ime Glavnog grada i nazvati ga Bil(bord)grad i to strogo ispisano latinicom. Ovo stoga što je došla generacija sa kojom sve iznova počinje pa bi trebalo odstraniti ili izmeniti ono što podseća na neke ranije vrednosti koje, očigledno, i nisu bile nešto. Novi naziv bi jasno ukazivao na (transparentno) opredeljenje rukovodeće strukture.

Uz najlepše želje članovima Redakcije.

Nebojša Bradić
Beograd


Pitanje

Zašto ste napustili ćirilicu?

Otvoreno pismo upravnici Gradske biblioteke u Vršcu Vesni Zlatičanin

Poštovana direktorko Gradske biblioteke u Vršcu Vesna Zlatičanin, imamo dokument (upućujemo ga i Redakciji) koji nepobitno potvrđuje da ste u avgustu 2001. godine napustili do tada korišćeno ćirilično pismo i prešli na latinično na Vašim članskim kartama.

Da li znate da je i dalje na snazi Ustav Srbije (član 8) i Ustav SRJ (član 15), kao i Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma u Srbiji u kojima se precizno navodi da je "u službenoj upotrebi ćirilično pismo" i da se ono ne može po nečijem ćefu izostavljati? A i kad ne budu na snazi ti ustavi i spomenuti zakon, novi će takođe imati odredbe o zaštiti osnovanog pisma u srpskom jeziku. Ili, možda, Vi mislite da je upotreba pisma u članskim kartama za čitaoce kojima je ćirilica maternje pismo Vaša lična, privatna stvar?

Uvažena direktorko Gradske biblioteke u Vršcu, Vi ste izabrani i plaćeni za tu važnu javnu funkciju i dužni ste javni odgovor članstvu Vaše biblioteke i svima drugima na sva pitanja u vezi s funkcijom koju ste prihvatili dragovoljno i za koju ste plaćeni u skladu sa zakonima ove države, pa ste dužni da uvažavate njen Ustav i Zakone.

Predsednik Izvršnog odbora "Ćirilice"
Dragoljub Zbiljić
Novi Sad