[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 3. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Amerikanci kod naših suseda instalirali najmoderniju prislušnu opremu

Hrvatska špijunira mobilne
telefone na celom Balkanu

Uređaji uspešno pokrivaju teritorije susednih država: prate telefonske razgovore, elektronsku poštu, faksove i posebno mobilne telefone. Američka strana tu državu smatra najvećim partnerom u regiji

Najmoderniji sastav za analizu obaveštajnih informacija u svetu „Watson" i nova američka oprema za prisluškivanje digitalnih komunikacija, odnedavno se nalaze u Hrvatskoj. Hrvatska obaveštajna služba dobila je od SAD na korišćenje sastav "Watson" i opremu za prisluškivanje radi borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija. Oprema i delovi razmešteni su u svim većim hrvatskim gradovima.

Svojevremeno su Amerikanci, nezadovoljni činjenicom što se prislušni uređaji koriste za unutrašnje političke svrhe, nakon "Oluje" počeli postupno povlačiti svoju opremu i ljude, tako da je Hrvatska jedno vreme bila u potpunom informativnom mraku, ali, teroristički napadi na SAD sve su promenili.

Protiv korupcije i pedofilije

Sastav "Watson" je poslužio i za otkrivanje lanca pedofilije na Internetu 1996. te korupcije u Italiji 1997. godine Programski softver "Watson" proizvod je američke kompanije za informatički menadžment, smeštene u američkoj državi Masačusets.
"Watson" se odnedavno nalazi i u hrvatskoj obaveštajnoj zajednici, te služi za analizu više hiljada obaveštajnih i drugih informacija koje se svakodnevno prikupljaju u njegovoj bazi podataka putem prislušnih stanica u Hrvatskoj.

Prislušni uređaji koje je Hrvatska dobila posle terorističkih napada na SAD uspešno pokrivaju i teritoriju susednih država: prate telefonske razgovore i druge oblike komunikacije (elektronsku poštu, faksove) koji se vode putem svih vrsta digitalnih i analognih komunikacija, posebno mobilnih telefona.

Opremanje Hrvatske "hi-tech" špijunskim uređajima pokazuje da američka strana danas smatra tu državu najvećim partnerom antiterorističke koalicije u regiji. To je i priznanje Hrvatskoj za dosadašnju dugogodišnju saradnju na razmeni obaveštajnih informacija s američkom obaveštajnom službom. Ovo se posebno odnosi na razmenu obaveštajnih informacija o prisutnosti terorističkih grupa i pojedinaca u BiH proteklih godina.

Hrvatska dolaskom nove opreme i tehnologije postaje najjači izvor obaveštajnih informacija u jugoistočnoj Evropi za potrebe antiterorističke koalicije. Saradnja s američkom obaveštajnom službom višestruko se pojačala. Hrvatska obaveštajna služba u saradnji s Amerikancima i zapovedništvom SFOR-a u Bosni i Hercegovini doprinela je praćenju i hapšenju saradnika Bin Ladenove mreže u Bosni i Hercegovini, a znatno je smanjen prelazak stranih državljana preko hrvatske granice, saznaje zagrebački "Nacional", koji tvrdi da se uskoro očekuje pronalaženje i hapšenje ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji se već sada iz Hrvatske uspešno prate novom prislušnom opremom.

Američka strana je primetila da hrvatska obaveštajna služba, zbog nemogućnosti ulaganja u opremu za elektronsko prisluškivanje u sklopu NSEI-ja, nije više u mogućnosti da ponudi kvalitetne informacije kao što je to radila prošle godine, pa bi razmeštanje nove opreme i sastava "Watson" za automatizovanu analizu obaveštajnih podataka zapravo značilo obostranu korist.

"Nacionalov" izvor potvrdio je kako je elektronsko prisluškivanje u poslednje vreme zaista bilo u velikoj krizi, no da se dolaskom nove opreme za prisluškivanje i novih programskih rešenja za baze podataka kao potpore prisluškivanju situacija promenila preko noći.

Nakon terorističkih napada na Njujork i na Vašington, američka administracija najavila je početak rata protiv terorizma svim sredstvima, a Hrvatsku su zbog pređašnjih pozitivnih iskustava u razmeni obaveštajnih informacija označile kao vrlo važnog partnera u ovom delu Evrope, osobito zbog prisutnosti mudžahedina i stranih terorista u BiH, te pokušaja ilegalnih migracija preko Hrvatske na Zapad. Hrvatska se od prvih dana aktivno uključila u antiterorističku koaliciju, ne samo deklarativno, nego konkretnim aktivnostima u razmeni obaveštajnih informacija.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić u protekla dva meseca sastao se s najvećim i najznačajnijim svetskim vođama, izneo je niz predloga za borbu protiv terorizma i nastojao afirmisati ulogu Hrvatske u antiterorističkoj koaliciji.

Mesić se nedavno se sastao i s američkim predsednikom Bušom koji je odao priznanje Hrvatskoj u borbi protiv terorizma. I dok je na domaćem terenu bio prilično neshvaćen i ignorisan, međunarodna koalicija u borbi protiv terorizma prepoznala je značaj Hrvatske u antiterorističkoj koaliciji, a SAD kao predvodnik koalicije angažovao se na tehnološkoj pomoći.

Za suzbijanje terorizma

Republika Hrvatska do kraja godine podneće izveštaj Savetu bezbednosti o preduzetim merama borbe protiv terorizma. Prihvatanjem rezolucije Saveta bezbednosti 1373 o suzbijanju međunarodnog terorizma, Hrvatska je na sebe preuzela obaveze izveštavanja Veća sigurnosti o rezultatima te akcije.
Prvo, Hrvatska mora poslati izveštaj na Ist River do kraja godine, a zbog efikasne kontrole provere vlada je osnovala međuresorsku radnu grupu koja je direktno odgovorna Savetu bezbednosti UN. Članovi radne grupe su iz svih vladinih resora a na njihovo čelo je postavljen Joško Klisović, načelnik Ministarstva spoljnih poslova za UN.
Rezolucija 1373 Veća sigurnosti UN-a sve države obavezuje na efikasno suzbijanje terorizma, pranja novca, međunarodnog i finansijskog kriminala, saradnju u vezi s otvaranjem zračnog prostora, zamrzavanje sumnjivih računa...
Svaka država mora skupljati i deliti informacije o kriminalnim aktivnostima i doneti zakone koji će taj kriminal onemogućiti. Novi sistem "Watson" Hrvatskoj će po tom pitanju uveliko pomoći.

Koliki je značaj američka strana pridala jačanju hrvatskog prislušnog sistema, ustupajući i najmoderniji program za analizu ovih obaveštajnih informacija "Watson", najbolje oslikava podatak, da je od samih početaka pregovora između Hrvatske i SAD, u septembru ove godine, direktno bio uključen i šef najmoćnije američke obaveštajne službe Nacional Security Agency (NSA), general Majkl Hazden. NSA je američka tajna služba s najvećim proračunom zadužena za praćenje i dešifriranje svih vrsta komunikacija u svetu, a u sklopu svoga delovanja oslanja se i na sistem "Watson", odnedavno prisutan i u Hrvatskoj.

SAD su od početka devedesetih uspele ostvariti uspešnu obaveštajnu saradnju s hrvatskom obaveštajnom zajednicom, kako u planiranju vojnih operacija na Balkanu tako i borbi protiv terorizma. Takvo pozitivno iskustvo, uprkos zabrinutosti američkih obaveštajaca zbog čestih afera i sukoba državnog vrha oko uticaja nad tajnim službama, pridonelo je ponovo punu angažovanost hrvatskih tajnih službi u obaveštajnoj saradnji s američkim kolegama.

Hrvatska obaveštajna zajednica sada može da prati sve vrste digitalnih i mobilnih komunikacija čije je praćenje do sada bilo otežano i ograničeno, jer su hrvatski obaveštajci raspolagali tehnikom koja je mogla uspešno prisluškivati samo analognu mrežu 099, dok je s dva kombija nemačke proizvodnje i prislušnom opremom u NSEI prisluškivala mobilne digitalne telefone. Takav način prisluškivanja umarao je ljude, padala bi koncentracija, a troškovi su bili mnogo veći od očekivanih rezultata. Oprema koja prisluškuje digitalne mobilne komunikacije inače je vrlo skupa i nedostupna na slobodnom tržištu.

Danas se svi prikupljeni obaveštajni podaci neverovatnom brzinom automatski analiziraju pomoću programa "Watson" koji, na primer, na samo jedno pitanje o nekom događaju ili osobi grafički i vizuelno za nekoliko sekundi povezuje i obrađuje sve raspoložive podatke, razgovore, finansijske transakcije kojih može biti i nekoliko hiljada, te dostavlja celovitu preglednu sliku za korisnika koja može biti prikazana u obliku dijagrama, mape, hijerarhijskog lanca ili slično. Za ono što "Watson" može za nekoliko sekundi, timu analitičara trebalo bi nekoliko dana, tvrdi "Nacionalov" izvor.

Osim što prisluškuje digitalne veze i mobtele, američki ustav prisluškivanja u Hrvatskoj otkriva i kretanje prisluškivane osobe u slučaju ako je baterija još u mobtelu.

Naime, svaki grad u Hrvatskoj, koji ima instaliran deo prislušne opreme s određenim dometom pokrivanja teritorija, prati putnika s mobilnim telefonom i u trenutku kada putnik izlazi iz dometa jednog, preuzima ga prislušna stanica drugog grada zahvaljujući identifikacijskom kodu svakoga telefona koji se prisluškuje. Na isti način prislušni uređaji iz Hrvatske deluju prema inostranstvu.

Prisluškivanje putem mobtela i kada je aparat isključen provodi se tako da službe nazovu broj mobilnog telefona, a pre nego što stisnu poslednji broj pozivnog broja, puste posebnu šifru koja uključuje mikrofon. Tako telefon postaje "buba" koja prenosi sve zvuke do 15 metara iz okoline. Takvo prisluškivanje može se onemogućiti samo ako se izvadi baterija iz mobtela.

Svaka upotreba tako osetljive prislušne opreme neizbežno postavlja pitanje zloupotrebe sistema. Lako je moguće da se korišćenjem spomenute tehnologije mogu dogovarati i pojedini političari na vlasti o svojim političkim konkurentima, a da se pri tome izbrišu svi tragovi, a da oni koji su prisluškivanje zatražili ne odgovaraju za zloupotrebu, jer nema nikakvih dokaza.

Stanje na hrvatskoj političkoj sceni i u strukturama obaveštajne zajednice daleko je od stabilnog, a korišćenje sistema kao što je "Watson" zahteva preduslove demokratskog uređenja i stabilnost u državi kako bi se izbegla mogućnost političkih zloupotreba.

Nije nikakva tajna da članice EU poseduju slične sisteme koji se koriste za otkrivanje terorističkih i kriminalnih aktivnosti u zemljama članicama Unije. Međutim, sve su to zemlje s jakom demokratskom tradicijom, političkom stabilnošću i preciznim mehanizmima za nadzor i kontrolu tajnog praćenja i prisluškivanja za razliku od Hrvatske, tvrdi "Nacionalov" izvor.

Naime, čelni ljudi obaveštajne zajednice se ne sastaju i ne koordiniraju svoje aktivnosti, svako odgovara svom političkom mentoru, zakon o nacionalnoj sigurnosti koji još vredi ne poštuje se, a novog nema, zloupotrebe su najlakše sada jer se ne zna ni ko koga kontroliše i kome odgovara.

Neki čelnici obaveštajne zajednice nisu hteli potvrditi niti demantovati Nacionalno otkriće. SZUP izričito tvrdi da, ako takav sistem postoji, on nije pod njihovom kontrolom, a jedan od visoko pozicioniranih dužnika obaveštajne zajednice potvrđuje "Nacionalovo" otkriće i pretpostavlja da se sistem nalazi u sklopu NSEI-ja s obzirom na to da unutar NSEI-a već postoji dovoljno stručan kadar i oprema koja može lako prihvatiti nadogradnju.

Nacionalovi izvori ipak se slažu u jednom - da je Hrvatskoj i njenoj nacionalnoj sigurnosti bio nužan takav sistem nakon što je nacionalna služba elektroničkog izviđanja (NSEI) ostala u obaveštajnom mraku.

S jedne strane, zbog tehnoloških nedostataka i nedovoljnog tehnološkog nadograđivanja, a s druge, zbog modernizacije i uvođenja digitalne opreme i telekomunikacije susednih država, NSEI više nije bio u mogućnosti da kvalitetno prisluškuje spoljne linije. Uvođenjem američkog analitičkog sistema "Watson" potpuno će se smanjiti nedostatak obaveštajnih informacija u Hrvatskoj i izvan njenih granica.

Premda je Hrvatska dobila značajnu tehnološku prednost pred drugim susedima u prikupljanju obaveštajnih informacija, ona je ipak regionalnog karaktera. Najveće države koje raspolažu špijunskim satelitima mogu snimati sve telefonske komunikacije (razgovori, faks, e-mail, Internet) bilo gde na svetu.

Aparat zrači dovoljno da razgovor snime sateliti. Takvi razgovori posle se kompjuterski razvrstavaju i analiziraju po pozivnom i dozivnom telefonskom broju, po lokaciji pozitivnog i dozivnog telefona, po vremenu razgovora, jeziku, ključnim rečima i po boji glasa govornika. Tek tako razvrstani i analizirani razgovori idu analitičarima na proveru.

Zaštita od takvog prisluškivanja moguća je samo ako su i pozivni i dozivni aparat u prostoriji koja je izgrađena kao Faradejev kavez, i ako su svi električni kabeli i spojevi kojima putuje signal smešteni duboko pod zemljom. Ako obaveštajna služba ima "prijateljske veze" s mesnom telefonskom kompanijom, ni takva zaštita nije sigurna.

Odbrana od napada novog prislušnog sistema na digitalne komunikacije, a naročito mobtelova, svodi se na samo jednu mogućnost: treba izvaditi bateriju ili potpuno odstraniti bilo kakav drugi izvor napajanja. Dakle, efikasna odbrana ne postoji.

Moguće je, tvrdi izvor, izabrati nešto nesigurniju varijantu koja predviđa česte promene tipa mobtela i brojeva putem kartica i bonova, ali je to ekonomski potpuno neisplativo dok je najnesigurnija mogućnost postati pretplatnik na mobilnoj mreži.


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

Glas istražuje: Da li je od juče na bogatom delu starog kontinenta srušena još jedna granica?

17:20h

Lični stav Koste Čavoškog: Američki gaulajteri

17:25h

Ko je ovaj čovek - Vlastimir Đuza Stojiljković

20:15h

Amerikanci kod naših suseda instalirali najmoderniju prislušnu opremu

 FastCounter by LinkExchange